As per the analytical trend of questions, the importance of current affairs in recent years has proportionally increased and also the weightage of environment, agriculture and science & technology have increased. UPSC examination is unpredictable in nature. If we analyses paper of a few years there are questions that are asked directly from current events. Therefore, current affairs play an important role in all three stages of UPSC preparation.

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series

Also, we can’t neglect the fact that aspirants those who supplement their descriptive answers with recent pointers or add current events score higher than others. Therefore, it is imperative for UPSC aspirants to develop a habit of reading current affairs on daily basis. Questions asked in the UPSC Prelims are unpredictable.

Some authentic resources for preparing current affairs for UPSC are The Hindu newspaper, PIB website, Yojana Magazine, Kurukshetra Magazine, Government publications like India Year Book, Economic survey, RSTV Channel, ALL India Radio spotlight discussion, etc.

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality 

Here we are providing the compilation of current affairs of December 2020 covering important news of PIB, The Hindu, important Magazines and some other newspapers as well. It will help in quick revision and also boost the Civil Services Preparation.

In fact, this year in UPSC prelims 2020 GS Paper 1 we saw some questions of Polity, Economics, Science & Technology, etc. based on current affairs. Hence, it is important to study Current Affairs thoroughly for the UPSC examination for all three stages. The important areas of the current affairs from where UPSC may ask questions include central and state-sponsored schemes and policies, recent bills and acts passed in Parliament, budget, economic survey report, international relations, agriculture, science and technology, etc.

Download UPSC Current Affairs Capsule: December 2020  – Click Here

Download UPSC Current Affairs Capsule: November 2020  – Click Here

Download UPSC Current Affairs Capsule: October 2020 – Click Here

Download UPSC Current Affairs Capsule: September 2020 – Click Here

Note: Stay Tuned with us for an upcoming edition of next month capsule with an upgraded version.

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

  1. Visva Bharati’s 100 years

– Union Home Minister Shri Amit Shah has said that Gurudev Rabindranath Tagore, Visva Bharati and Shantiniketan have always been centers of attraction in India and abroad.

– Addressing the faculty, students and intellectuals at Visva Bharati University at Shantiniketan in West Bengal on 20 December, 2020, Amit Shah said that whether it be the new ideas in the country’s cultural heritage, art and tradition, or the freedom struggle, Bengal has been 50 years ahead of the times than other parts of the country in every aspect.

– The Union Home Minister said that Visva Bharati is going to complete its 100 years. There must have been some ideas at the time when it was founded, and now, on the completion of 100 years, it should be an effort to renew Gurudev Rabindranath Tagore’s ideas from this institution.

– He said that Shantiniketan and Visva Bharati have contributed to the framework of the education system in the country.

– Shri Amit Shah said that this journeythat started from a Brahmacharya Ashram in 1901 has contributed a lot to the Cultural Heritage of India. He said that Gurudev said that the purpose of education is to make the person fearless by thinking beyond all limits of narrowness.

– Viswa Bharti’s journey will be considered successful only if the ideas emanating from here will change our education system as per the mantra given by Gurudev Ravindra Nath Tagore.

– He also said that the purpose of education is to groom personalities who will break free of luxurious life, attachment and all kinds of social bindings in search of peace and cultivate such minds whose quest to know the truth never stops.

– The Union Home Minister said that the Visva Bharati has given the nation several people who have excelled in various fields.

– In the hundredth year of Visva-Bharati, we should take a pledge that this tradition will not stop and after 50 years, when we will celebrate the 150th anniversary of Visva Bharati,  we should aim to nurture at least ten people who excel in various fields and instil Gurudev Tagore’s ideas across the country and make them a part of life and society.

  1. Indian Information Service

– Madhav Krishna Pardhi, a retired Indian Information Service officer celebrated his 100th birthday on 18 December, 2020. Poet, journalist, storyteller, actor and critic, he served in the Indian Information Service from 1950 to 1978.

– M. K. Pardhi was born in a humble family at Savner in Maharashtra. He started his career as a journalist at a Marathi newspaper Navshakti. He proudly remembers his days when he reported on the “Quit India” movement led by Mahatma Gandhi.

– In 1945, when Prabhakar Padhye was the editor of Navshakti, Shri Pardhi worked as the deputy editor for five years.

– Shri Pradhi recounts his association with the All India Radio “I spent large part of my career in the All India Radio. I joined the News Services Division of All India Radio in New Delhi in 1950. I worked in the Information and Broadcasting Ministry till my retirement.

– But my association with radio goes even beyond. I was associated with radio broadcast work since Mahatma Gandhi’s 1942 Quit India movement in AIR Mumbai, where I also worked as casual reporter and occasionally as a poet.”

  1. 8th producing Basin of India – Bengal Basin

Bolstering efforts to meet one of the vital essentials- the energy need for AtmaNirbhar Bharat, Dharmendra Pradhan, Minister for Petroleum & Natural Gas and Steel on 20 December, 2020 dedicated the Bengal Basin, the 8th producing basin of India, to the nation.

– Shri Dharmendra Pradhan, while dedicating the Asokenagar discovery to the nation, said that the discovery would play a role for India’s energy security.

–  He stated that the discovery would definitely add to our commitment towards Hon’ble Prime Minister Narendra Modi’s clarion call for reducing oil import dependence.

– Shri Pradhan congratulated ONGC and said that with this discovery, around seven decades of relentless endeavours  by scientists and engineers of India have borne fruits, giving a new hope for robust development of West Bengal. Bengal Basin finally looks set to find a place on the oil & gas map of the world, he added.

– ONGC took a major step by commencing oil production from the well Asokenagar-1, Bengal Basin in 24 Paragana district. The well Asoknagar-1 was completed as an oil producer under Early-Monetization Plan issued by Government of India.

– This makes ONGC having discovered and put to production seven out of the eight producing basins of India covering 83 percent of established oil & gas reserves. ONGC is India’s largest oil and gas producer contributing 72 percent of the country’s hydrocarbon production.

  1. 6th International Science Film Festival of India (ISFFI)

– 6th International Science Film Festival of India (ISFFI) as a part of IISF – India International Science Festival, from December 22nd to 25th, 2020.

– ISFFI seeks to promote science popularization among citizens and aims at attracting talented young science filmmakers and science enthusiasts.

– This year, a record 632 science documentaries, short films, animation videos received from 60 countries.

– Internationally acclaimed and awards winning foreign and Indian films on science, health and environment were screened via online platform.

– A competition for Indian and International professional and student film- makers were organised.

  1. Centenary Celebrations of AMU

– Prime Minister Narendra Modi will address the centenary celebrations of Aligarh Muslim University on 22 December, 2020 at 11 AM via video conferencing. Prime Minister will also release a postal stamp during the event.

– Chancellor of the University His Holiness Syedna Mufaddal Saifudin and Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal Nishank will also be present on the occasion.

About AMU

– AMU became a University in 1920, through an Act of Indian Legislative Council by elevating the Mohammedan Anglo Oriental (MAO) College to the status of a Central University.

– MAO College was set up in 1877 by Sir Syed Ahmad Khan. The University has a campus spread over 467.6 hectares of land in the city of Aligarh, Uttar Pradesh.

– It also has three off-campus centres in Malappuram (Kerala), Murshidabad-Jangipur (West Bengal) and Kishanganj (Bihar).

  1. Intentional genomic alteration (IGA) and GalSafe pigs

The US Food and Drug Administration (FDA) approved a first-of-its-kind intentional genomic alteration (IGA) in a line of domestic pigs referred to as GalSafe pigs.

– These pigs may be used for food and human therapeutics. This will be the first time that the regulator has approved an animal biotechnology product for both food and biomedical purposes.
UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

About Intentional genomic alteration

– Intentional genomic alteration in animal’s means making specific changes to the genome of the organism using modern molecular technologies that are popularly referred to as “genome editing” or “genetic engineering”.

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

– Such changes in the DNA sequence of an animal may be carried out for research purposes, to produce healthier meat for human consumption and to study disease resistance in animals among other reasons.

  1. ‘Christmas Star’ conjunction of Saturn and Jupiter

– After nearly 400 years, Saturn and Jupiter the two largest planets in our solar system will be brought closest in the night sky by an astronomical event called the “great conjunction” and popularly referred to as the “Christmas Star”.

About “Great Conjunction”

– A conjunction is not unique to Saturn and Jupiter however, it is the name given to any event where planets or asteroids appear to be very close together in the sky when viewed from the Earth.

– Astronomers use the word “great” for the conjunction of Jupiter and Saturn because of the planets’ sizes.

– The “Great Conjunction” happens once in about 20 years because of the time each of the planets take to orbit around the Sun.

Aiming for UPSC CSE 2021 Exam? Forget your worries as Adda247 has launched a complete study plan initially focusing upon your regular preparation for UPSC Prelims 2021 where you will get best study material, free of cost regularly on Adda247 App in UPSC section . Download Adda247 App . The range of quizzes /articles/editorial analysis will cover both the papers of Prelims that is GS and CSAT . You will now get regular quizzes with detailed solutions on all subjects for UPSC and state PCS like- Current Affairs, Polity, History, Geography, Economics, Environment & General Science, Reasoning , Quantitative Aptitude , English Comprehensions and others. These daily quizzes & articles  will help all the aspiring students who are preparing for Union Public Service Commission to make their dream of becoming an IAS,IPS, IRS officers a reality . Give wings to your preparation and provide it a path acquired by toppers , follow experts strategy. 

Everyday aspirants will get first schedule article for the day where they will get complete study schedule about the quizzes and article they are going to get the same day 

S.No        

   Time         Days (Mon-Sat)       

Final Schedule

1


10:00 AM        
Daily Regular Schedule Article
2 10:30 AM Daily

Daily Current Affairs Quiz

3

11:30 AM Daily

GIST

4

12:30 PM Daily

Polity Quiz

5

1:30 PM Daily

History Quiz

6 2:30 PM Daily

Burning topic questions article

7 3:30 PM Alternate

General Science Quiz/Environment Quiz

8

4:30 PM Daily Current Affairs Article

9

5:30 PM Daily

Mathematics Quiz

10 6:30 PM Alternate

Geography Quiz /Economics

11

7:30 PM Daily Reasoning Quiz
12 8:30 PM Alternate

Mains Related article

13 9:30 PM Alternate

English Quiz

14 10:30 PM Alternate

Subjective Article

The Union Public Service Commission (UPSC) is the central agency of the government which is responsible for conducting examinations for recruiting officers and staff into various services of the central government. It conducts multiple exams and every year millions of aspirants appear for all those exams. The Civil Services Exam (CSE) is an exam conducted nationwide, through this UPSC CSE Examination, the UPSC recruits candidates for various Central and All India Civil Service posts in the Indian Administrative Service (IAS), Indian Foreign Service (IFS), Indian Police Service (IPS), Indian Revenue Service (IRS), and other central administrative services

UPSC  Vacancies and Selections

Civil Services IAS Vacancies 2021: Will be notified on Feb’21 

Recruiting Body: UPSC

Examination Mode: Offline exam conducted every year

Pattern of Civil Services Examination :

Preliminary examination of civil services are conducted in two phases and is generally objective phases

Paper 1: General Studies 1 (100 Questions/200 marks /2 hours – Negative marking on wrong answers)

Paper 2: CSAT (80 Questions / 200 Marks /2 hours- Negative marking on wrong answer)

Based on the examination pattern now aspirants will get daily current affairs quizzes :

Current affairs is the most important section of UPSC examination and every year 30-40% weightage is given to current affairs directly or indirectly. Now get best quizzes with detailed solution that too free of cost daily only on Adda247 App followed by GIST


GIST will be the comprehensive news analysis of most important news of the day followed by quizzes of other subjects like Polity , History and others

Download Adda247 App Now 
After that aspirants will get questions on burning topic will will cover best questions from most discussed current affairs


Further many other articles will be followed by it which will cover daily Important News and subjective articles which will speed up the preparation for the Civil Services Examination and all articles will  play a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we will  cover most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

Best Wishes !

Topics to be covered are:

What is MSP?

Who fixes the MSP?

How is MSP calculated?

List of crops put under the MSP (2020-21) marketing season

Reason behind the farmer’s protest

As we know that these days farmers are protesting against three farm bills namely Essential Commodities (Amendment) Act, 2020, Farmers’ (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Act, 2020 and Farmers’ Produce Trade Act and Commerce (Promotion and Facilitation) Act, 2020.

The central government has also held few discussions with the farmer unions but still, the issue remains unresolved. Farmers are protesting due to MSP. It is the main reason behind the farmer’s protest. Farmer’s fear that these new farm bills will dismantle the Minimum Support Price (MSP) system and corporatize farming. At several Delhi border points, thousands of farmers are protesting.

What is MSP?

MSP is Minimum Support Price that is the government sets on agricultural product price to purchase directly from the farmers. Or we can say that MSP is the minimum price that the farmers get for their crops above the production cost. On agricultural product, the MSP rate acts as a safeguard to the farmer to a minimum profit for the harvest, in case the open market has a lesser price than the cost incurred.

The Union Budget in 2018-19 announced that the MSP for crops will now be kept at 1.5 times the production cost with an objective to double the income of the farmers by 2022. And therefore, accordingly, the Government has increased the MSPs for 2020-21 marketing season for Kharif, Rabi and other commercial crops.

So now u may have understood that MSP is the price that is fixed by the government of the crops produced by the farmers. And it is the price that is paid by the government to procure the crops from the farmers. MSP is nothing but a guaranteed price which safeguards the farmers with a minimum profit for their harvest if in case the open market keeps the lesser price for farmer’s crops.

The Farmers’ Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Bill, 2020: Explained

Now, the question arises that MSP is fixed by whom?

The answer to the question is that the MSP is fixed by the Central Government of the 23 agricultural crops. It is based on the recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CCP) and is also responsible for fixing the FRP (Fair and Remunerative Price) of sugarcane. The MSP is foxed by the CACP after taking into consideration the domestic and international prices of crops, intercrop price parity and the demand-supply situation.

How is MSP calculated?

Finance Minister Arun Jaitley’s Budget speech in 2018 did not specify the cost on which the 1.5 times formula was to be computed. But the CACP’s ‘Price Policy for Kharif Crops for the marketing season 2018-19 stated that its MSP recommendation was based on 1.5 times the A2+FL costs.

The 1.5-times MSP formula was originally recommended by the M S Swaminathan, the National Commission for Farmer’s head and was also promised that 2014 Lok Sabha election by the BJP that it should have been applied on the C2 costs.

Farmers (Empowerment and Protection) Agreement of Price Assurance and Farm Services Bill, 2020: Explained

Three variables are prescribed by the Swaminathan Committee to determine the production cost namely;

A2: It is the out-of-pocket expenses which is incurred by farmers like a loan for fertilisers, fuel, machinery, irrigation, etc. and cost of leasing land

A2+FL: Is the estimated value of the unpaid labour for harvesting crops like the contribution of family members, etc. In addition, it is paid-out cost.

C2: It is Comprehensive Cost which is the actual cost of production. It takes into account for rent and interest foregone on the land and machinery owned by farmers further in addition to the A2+FL rate.

The ideal formula which is recommended by the Committee to calculate the MSP is:

MSP = C2+ 50% of C2

And the 1.5 times formula to calculate the increased MSP is

1.5 Times MSP Formula = 1.5 times the A2+FL costs

The demand of the farmers is that the 1.5 times MSP formula should be applied on the C2 costs. The Government after considering this stated that the Production Cost is one of the main factors to determine the MSP. Also, the CACP considers all the costs in a comprehensive manner.

To determine the MSP, the CACP considers both C2 and A2+FL costs. For return, the CACP considers the A2+FL formula and C2 formula as a benchmark reference costs which makes sure that the MSP covers the production cost.


         Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection : Click Here

Factors that are considered before recommending MSP are :

Cost of production,

Overall demand-supply situations of various crops in domestic and world markets,

Domestic and international prices,

Inter-crop price parity, terms of trade between agriculture and non-agriculture sector, likely effect of price policy on rest of economy and a minimum of 50 percent as the margin over cost of production.

Essential Commodities (Amendment) Bill, 2020: Explained

For 2020-21, list of crops under MSP are:

                 Kharif Crops              MSP for 2020-21
             Paddy (Common)                       1,868
             Paddy (Grade A)                       1,888
             Jowar (Hybrid)                       2,620
            Jowar (Maldandi)                       2,640
                   Bajra                       2,150
                    Ragi                       3,295
                  Maize                       1,850
                 Tur (Arhar)                       6,000
                     Moong                       7,196
                      Urad                      6,000
                  Groundnut                       5,275
               Sunflower Seed                       5,885
            Soyabean (yellow)                       3,880
                    Sesamum                       6,855
                    Nigerseed                        6,695
             Cotton (Medium Staple)                         5,515
                Cotton (Long Staple)                         5,825

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

Reason behind farmers protesting MSP :

As discussed above that farmers fear that these three farm bills which are passed by the central government will do away with the MSP because these three bills does not mention much about MSP or just a little was mentioned. But the government has announced verbally that the MSP will stay and the farmers find it hard to trust the same.

Mainly, the farmers of Uttar Pradesh, Punjab, and Haryana are angry with the provisions of these Bills. They are afraid that these Bills may be the platform that the central government is setting up for the replacement of the robust support system that is prevalent in their states for the purchase of their crops.

They know that MSP was a guarantee that was their safety since the Green Revolution of the 1960s kicked in and due these three farm bills it can be snatched away under the context of giving the farmers more playing ground and better platforms.

In these areas, the state-government driven crop produce procurement infrastructure is very good. Here, Procurement is Food Corporation of India at promised MSP to farmers and is declared before every agriculture season which encourages the farmers to focus on producing more yield. 23 agricultural crops have MSPs and the governments primarily buy only rice and wheat.

The main fear within farmers is that these bills will kill the government procurement process as well as the MSP. Also, we see most protesters from Punjab and Haryana because they are the biggest beneficiaries of this safety net.

Now get regular free classes for  UPSC & State PSC Channel  & make your preparation more effective👉 Click Here

About the farmers of Punjab and Haryana

According to certain reports, nearly 89 per cent of the rice produced by the farmers in Punjab is procured by the government and in Haryana it is 85%. Therefore, farmers of Punjab and Haryana face nor price risk and are in fact incentivized to grow paddy and wheat.

Also, it has been seen that the nation has been facing a shortage of pulses, wheat and rice instead it has been in surplus in FCI’s godowns. Rice is a water-intensive crop and the farmers from areas with the shortage of water to grow rice are risky but an MSP assured in the end. As per the government study “continuous adoption of rice-wheat cropping system in North-Western plains of Punjab, Haryana and West Uttar Pradesh has resulted in depletion of groundwater and deterioration of soil quality, posing a serious threat to its sustainability.” Further, these Farm Bills are encouraging the farmers to deal with the large corporate and the farmers do not trust corporates.

UPSC Monthly Current Affairs Capsule: November 2020

As per the analytical trend of questions, the importance of current affairs in recent years has proportionally increased and also the weightage of environment, agriculture and science & technology have increased. UPSC examination is unpredictable in nature. If we analyses paper of a few years there are questions that are asked directly from current events. Therefore, current affairs play an important role in all three stages of UPSC preparation.

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series

Also, we can’t neglect the fact that aspirants those who supplement their descriptive answers with recent pointers or add current events score higher than others. Therefore, it is imperative for UPSC aspirants to develop a habit of reading current affairs on daily basis. Questions asked in the UPSC Prelims are unpredictable.

Some authentic resources for preparing current affairs for UPSC are The Hindu newspaper, PIB website, Yojana Magazine, Kurukshetra Magazine, Government publications like India Year Book, Economic survey, RSTV Channel, ALL India Radio spotlight discussion, etc.

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality 

Here we are providing the compilation of current affairs of November 2020 covering important news of PIB, The Hindu, important Magazines and some other newspapers as well. It will help in quick revision and also boost the Civil Services Preparation.

In fact, this year in UPSC prelims 2020 GS Paper 1 we saw some questions of Polity, Economics, Science & Technology, etc. based on current affairs. Hence, it is important to study Current Affairs thoroughly for the UPSC examination for all three stages. The important areas of the current affairs from where UPSC may ask questions include central and state-sponsored schemes and policies, recent bills and acts passed in Parliament, budget, economic survey report, international relations, agriculture, science and technology, etc.

Download UPSC Current Affairs Capsule: November 2020  – Click Here

Download UPSC Current Affairs Capsule: October 2020 – Click Here

Download UPSC Current Affairs Capsule: September 2020 – Click Here

Note: Stay Tuned with us for an upcoming edition of next month capsule with an upgraded version.

UPSC CSE 2020 परीक्षा को पास करने के लिए, उम्मीदवारों को करंट अफेयर्स के साथ अपने फंडामेंटल में बहुत मजबूत होना चाहिए। Adda247 ने सभी CSE उम्मीदवारों को ऐप पर दैनिक क्विज़ प्रदान करके उनकी मदद करने के लिए एक महत्वपूर्ण कदम उठाया है। अब उम्मीदवारों को द हिंदू, पीआईबी, आदि के विश्लेषण के साथ अभ्यास करने के लिए मुफ्त क्विज़ मिलेंगे।
Economic Importance of Algae : Click here 

1. शिव भोजन योजना जिसका उद्देश्य गरीबों को रियायती दरों पर भोजन उपलब्ध कराना है, निम्नलिखित में से किस राज्य में प्रारंभ की गई थी?
(a) उत्तराखंड
(b) उत्तर प्रदेश
(c) बिहार
(d) महाराष्ट्र
2. चंद्र ग्रहण के संदर्भ में, दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं? सही विकल्प चुनिए:
1. चंद्रग्रहण केवल अमावस्या के चरण में होता है।
2. कोई भी वलयकार चंद्रग्रहण नहीं होता है क्योंकि पृथ्वी चंद्रमा से बहुत बड़ी है।
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
3. अपियरी ऑन व्हील्स भारत की किस वैधानिक संस्था की एक पहल है?
(a) राष्ट्रीय हरित प्राधिकरण
(b) राष्ट्रीय महिला आयोग
(c) खादी और ग्रामोद्योग आयोग
(d) राष्ट्रीय अल्पसंख्यक आयोग
Join UPSC & State PSC Adda247 : Click here
4. निम्नलिखित में से कौन सी नदी संयुक्त राष्ट्र द्वारा मैक्सिको के सबसे प्रदूषित जलमार्ग के रूप में घोषित की गई है?
(a) सैंटियागो नदी
(b) रियो ग्रांडे नदी
(c) लर्मा नदी
(d) कोलोराडो नदी
5. वन, पर्यावरण और जलवायु परिवर्तन मंत्रालय (MoEFCC) के हालिया आंकड़ों के अनुसार, भारत में बाघों की मौत की कुल संख्या कितनी है?
(a) 90
(b) 95
(c) 100
(d) 105
6. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए। निम्नलिखित में से कौन सा/से गलत है/हैं?
1. NATGRID भारत सरकार की मुख्य सुरक्षा एजेंसियों के डेटाबेस को जोड़ता है।
2. खुफिया जानकारी तंत्र अप्रवासन, बैंकिंग, व्यक्तिगत करदाताओं, हवाई और ट्रेन यात्रा से संबंधित है।
3. NATGRID का कार्यालय रक्षा मंत्रालय से संबंधित है।
विकल्प:
(a) केवल 2
(b) केवल 3
(c) केवल 2 और 3
(d) केवल 1 और 2
7. सनस्क्रीन, जो प्रवाल भित्ति और समुद्री जीवन के लिए विषाक्त है, पर प्रतिबंध लगाने वाले पहला देश कौन सा है?
(a) पापुआ न्यू गिनी
(b) हवाई, संयुक्त राज्य अमेरिका
(c) पलाऊ
(d) फिलीपींस
8. दिए गए कथनों में से गलत विकल्प ज्ञात कीजिए:
1. महादयी नदी एक पूर्व की ओर बहने वाली नदी है।
2. नदी का उद्गम भीमगढ़ वन्यजीव अभयारण्य में होता है और इसे गोवा में मांडोवी कहा जाता है।
3. डिंडी, कलसा और बांडुरी महादयी नदी की सहायक नदियाँ हैं।
विकल्प:
(a) केवल 2
(b) केवल 1 और 3
(c) केवल 2 और 3
(d) केवल 3
9. निम्नलिखित में से किस यूरोपीय देश के साथ भारत ने गतिशीलता संधि पर हस्ताक्षर किए हैं जो दोनों देशों के कुशल श्रमिकों, छात्रों और शिक्षाविदों को एक दूसरे के देशों में रहने और कार्य करने की अनुमति देगा?
(a) इंग्लैंड
(b) जर्मनी
(c) फ्रांस
(d) स्विट्जरलैंड
10. विश्व बैंक द्वारा अनुमानित वित्त वर्ष 2020 के लिए भारत की जीडीपी वृद्धि दर क्या है?
(a)5.4%
(b)5.6%
(c)5.8%
(d)6%
1(d), 2(b), 3(c), 4(a), 5(b), 6(b), 7(c), 8(a), 9(c), 10(c)

UPSC CSE 2020 परीक्षा को पास करने के लिए, उम्मीदवारों को करंट अफेयर्स के साथ अपने फंडामेंटल में बहुत मजबूत होना चाहिए। Adda247 ने सभी CSE उम्मीदवारों को ऐप पर दैनिक क्विज़ प्रदान करके उनकी मदद करने के लिए एक महत्वपूर्ण कदम उठाया है। अब उम्मीदवारों को द हिंदू, पीआईबी, आदि के विश्लेषण के साथ अभ्यास करने के लिए मुफ्त क्विज़ मिलेंगे।

1. किस मुगल बादशाह ने सचित्र पांडुलिपियों को एल्बम और व्यक्तिगत चित्रों में परिवर्तित करने पर जोर दिया?
(a) शाहजहाँ
(b) औरंगजेब
(c) जहाँगीर
(d) अकबर
Ramsar Convention On Wetlands : Click Here
2. बादल वाली रात में, ओस की बूंदें नहीं बनती हैं क्योंकि-
(a) बादल वाली रात में, पृथ्वी की सतह का तापमान कम होता है।
(b) पृथ्वी की सतह से निकलने वाले विकिरणों को बादलों द्वारा अवशोषित कर लिया जाता है।
(c) पृथ्वी की सतह से निकलने वाले विकिरण बादल द्वारा परावर्तित हो जाते है।
(d) बहती हुई हवा जमीनी स्तर तक बादलों द्वारा विक्षेपित हो जाती है।
(d) बादल जमीन स्तर की ओर बहती हुई हवा को विक्षेपित कर देता हैं।
3. उत्तरी गोलार्ध की तुलना में दक्षिणी गोलार्द्ध में बहने वाली वेस्टराइली मजबूत और दृढ़ क्यों होती हैं?
1. उत्तरी गोलार्ध की तुलना में दक्षिणी गोलार्ध का भूभाग कम है।
2. उत्तरी गोलार्ध की तुलना में दक्षिणी गोलार्ध में कोरिओलिस बल अधिक है।
इनमें से कौन सा कथन सत्य है?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 न ही 2
4. कार्बन निषेचन के सम्बन्ध में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. वातावरण में कार्बन डाइऑक्साइड के बढ़ते संकेंद्रण के परिणामस्वरूप महासागरों की अम्लता में वृद्धि होती है।
2. वातावरण में कार्बन डाइऑक्साइड के बढ़ते संकेंद्रण के परिणामस्वरूप पौधे के विकास में वृद्धि होती है।
इनमें से कौन सा कथन सत्य है?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 न ही 2

To get latest videos : Click Here 
5. निम्नलिखित में से कौन सा युग्म सही है/हैं?
1. मोहिनीअट्टम: ओडिशा
2. गरबा: गुजरात
3. यक्षगान: कर्नाटक
इनमें से कौन सा कथन सत्य है?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 न ही 2
6. भारतीय संविधान के संबंध में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. संविधान का अनुच्छेद 226 नागरिकों के मौलिक अधिकारों के प्रवर्तन और किसी अन्य उद्देश्य के लिए बंदी प्रत्यक्षीकरण प्रादेश (habeas corpus), परमादेश (mandamus), उत्प्रेषण (certiorari), निषेधादेश (prohibition) तथा अधिकरपृच्छा प्रादेश(Quo warranto) जैसे रिट्स जारी करने का आधिकार उच्च न्यायालय को देता है।
2. संविधान का अनुच्छेद 32 एक मौलिक अधिकार है, जिसमें कहा गया है कि संविधान द्वारा मान्यता प्राप्त अन्य मौलिक अधिकारों के प्रवर्तन होने पर किसी भी व्यक्ति को उच्चतम न्यायालय जाने का अधिकार है।
इनमें से कौन सा कथन सत्य है?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 न ही 2
7. मुद्रास्फीति और थोक मूल्य सूचकांक के सम्बन्ध में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. मुद्रास्फीति समय-समय पर वस्तुओं और सेवाओं के औसत मूल्य परिवर्तन को मापती है।
2. थोक मूल्य सूचकांक की आलोचना मुख्य रूप से इसलिए होती है क्योंकि आम जनता थोक मूल्य पर उत्पाद नहीं खरीदती है।
3. मुद्रास्फीति किसी देश की मुद्रा की प्रतिइकाई क्रय शक्ति में कमी का संकेतक होता है।
इनमें से कौन सा कथन सत्य है?
(a) केवल 1
(b) 1 और 3
(c) 2 और 3
(d) 1, 2 और 3
8. निम्न में से कौन गिद्ध की प्रजाति का वैज्ञानिक नाम हैं?
1. नियोप्रॉन पर्कनोप्टेरस
2. सरकोगिप्स कैल्वस
3. जिप्स टेनुइरोस्ट्रिस
इनमें से कौन सा कथन सत्य है?
(a) 1, 2 और 3
(b) 1 और 3
(c) केवल 3
(d) 2 और 3
9. टिन्निटस के संबंध में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. टिन्निटस कानों में गूंज या शोर की अनुभूति है।
2. यह लगभग 15 से 20% लोगों को प्रभावित करता है।
3. केंद्रीय तंत्रिका तंत्र द्वारा आंतरिक कान से ध्वनि के संचालन या ध्वनि संकेत की प्रक्रिया में बाधा आना, टिन्निटस हो जन्म दे सकती है।
इनमें से कौन सा कथन सत्य है?
(a) 1 और 3
(b) 2 और 3
(c) 1 और 2
(d) 1, 2 और 3
10. CRZ मानदंडों के संबंध में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. CRZ का पूर्ण रूप Coastal Regulation Zone है।
2. भारत के पर्यावरण संरक्षण अधिनियम, 1986 की धारा 3 के तहत, पहली बार फरवरी 1991 में तटीय विनियमन क्षेत्र अधिसूचना जारी की गई थी।
3. 2018-19 में, नए नियम जारी किए गए, जिनका उद्देश्य निर्माण पर कुछ प्रतिबंधों को हटाना, सुव्यवस्थित प्रक्रिया से अनुमति देना और तटीय क्षेत्रों में पर्यटन को प्रोत्साहित करना था।
इनमें से कौन सा कथन सत्य है?
(a) 1, 2 और 3
(b) केवल 1
(c) 1 और 2
(d) 1 और 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(b), 5(a), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(a)

UPSC CSE 2020 परीक्षा को पास करने के लिए, उम्मीदवारों को करंट अफेयर्स के साथ अपने फंडामेंटल में बहुत मजबूत होना चाहिए। Adda247 ने सभी CSE उम्मीदवारों को ऐप पर दैनिक क्विज़ प्रदान करके उनकी मदद करने के लिए एक महत्वपूर्ण कदम उठाया है। अब उम्मीदवारों को द हिंदू, पीआईबी, आदि के विश्लेषण के साथ अभ्यास करने के लिए मुफ्त क्विज़ मिलेंगे।

1.जैन दर्शन के संदर्भ में, विश्व को ___ के द्वारा निर्मित और व्यवस्थित किया गया है।
(a) सार्वभौमिक सत्य
(b) सार्वभौमिक आत्मा
(c) सार्वभौमिक नियम
(d) सार्वभौमिक विश्वास


https://www.youtube.com/watch?v=zyj8Z6ykvmE
2. निम्नलिखित में से कौन अकादमिक स्वतंत्रता सूचकांक (AFI), 2020 में शीर्ष पर है?
1. उरुग्वे
2. पुर्तगाल
3. लातविया
4. जर्मनी
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1 और 2
(b) 2 और 3
(c) 3 और 4
(d) 1, 3 और 4

Join UPSC & State PSC Adda247 : https://bit.ly/35HYqfi
3. भारत के संविधान में निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद आंदोलन की स्वतंत्रता और इसके परिणामस्वरूप भारत
में रोजगार की गारंटी देता है?
1. अनुच्छेद 14
2. अनुच्छेद 15
3. अनुच्छेद 16
4. अनुच्छेद 19
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1, 3 और 4
(b) 1, 2 और 3
(c) 2, 3 और 4
(d) 1,2, 3 और 4
4. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. मानवमिति (Anthropometry) मानव शरीर के आकार और अनुपात को मापने का विज्ञान है।
2. एपिजेनेटिक्स डीऑक्सीराइबोन्यूक्लिक एसिड (डीएनए) में बाह्य संशोधनों को संदर्भित करता है जो जीन को ‘चालू’ या ‘बंद’ कर देते हैं।
ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
5. मेट्रो नियो के संदर्भ में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. मेट्रो नियो टियर 2 और टियर 3 शहरों के लिए कम लागत वाले, ऊर्जा-दक्ष और पर्यावरण-अनुकूल शहरी परिवहन समाधान प्रदान करने वाली एक व्यापक द्रुतगामी पारगमन प्रणाली है।
2. मेट्रो नियो प्रणाली पारंपरिक मेट्रो ट्रेनों की तुलना में हल्की और छोटी है।
3. मेट्रो नियो पटरियों पर नहीं बल्कि सड़क पर चलेगी।
उपरोक्त में से कौन सा/से कथन सही है/हैं?
(a) 1 और 2
(b) 2 और 3
(c) 1 और 3
(d) 1, 2 और 3
6. निम्नलिखित में से कौन सा/से कथन कथन पेरिस समझौते के बारे में सही है/हैं?
1. यह एक ऐतिहासिक अंतर्राष्ट्रीय समझौता है जो जलवायु परिवर्तन से लड़ने के प्रयास में वैश्विक ग्रीनहाउस उत्सर्जन को कम करने के लिए एक समान लक्ष्य स्थापित करने में लगभग 180 देशों को एक साथ लाया है।
2. संधि पूर्व-औद्योगिक स्तरों से वैश्विक तापमान वृद्धि को 2 डिग्री सेल्सियस से नीचे रखने का प्रयास करती है और आगे तापमान में वृद्धि को 1.5 डिग्री सेल्सियस तक सीमित रखने का प्रयास करती है।
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
7. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. धूमकेतु एक बोधगम्य चमकती पूंछ दर्शाते हैं लेकिन क्षुद्रग्रहों में ऐसा नहीं है।
2. क्षुद्रग्रह बृहस्पति और मंगल की कक्षाओं के बीच में पाए जाते हैं जहां धूमकेतु शुक्र और बुध के बीच पाए जाते हैं।
ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
8. प्राचीन भारत में, निम्नलिखित में से किस शहर को अवंती के नाम से जाना जाता था?
(a) उज्जैन
(b) वाराणसी
(c) अलवर
(d) पटना
9. निम्नलिखित में से कौन सा धुंध का कारण बनता है?
1. फसलों का कर्तन और दहन (Slash-and-burning)
2. एक क्षेत्र में बड़ी मात्रा में कोयले का दहन
3. धुंध बनाने वाले प्रदूषक ऑटोमोबाइल निकासों, ऊर्जा संयंत्रों, आतिशबाजी, यहां तक कि पेंट, हेयरस्प्रे, आदि से उत्पन्न होते हैं।
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1, 2 और 3
(b) 1 और 3
(c) 1 और 2
(d) 2 और 3
10. निम्नलिखित में से कौन सी तितलियों की प्रजातियाँ हैं?
1. ट्री निम्फ
2. ब्लू मॉर्मन
3. नीलगिरी प्लेन ऐस
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1 और 2
(b) 1 और 3
(c) 2 और 3
(d) 1, 2 और 3
Ans: 1(c), 2(a), 3(d), 4(c), 5(d), 6(b), 7(a), 8(a), 9(a). 10(d)

As per the analytical trend of questions, the importance of current affairs in recent years has proportionally increased and also the weightage of environment, agriculture and science & technology have increased. UPSC examination is unpredictable in nature. If we analyses paper of a few years there are questions that are asked directly from current events. Therefore, current affairs play an important role in all three stages of UPSC preparation.

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

Also, we can’t neglect the fact that aspirants those who supplement their descriptive answers with recent pointers or add current events score higher than others. Therefore, it is imperative for UPSC aspirants to develop a habit of reading current affairs on daily basis. Questions asked in the UPSC Prelims are unpredictable.

Some authentic resources for preparing current affairs for UPSC are The Hindu newspaper, PIB website, Yojana Magazine, Kurukshetra Magazine, Government publications like India Year Book, Economic survey, RSTV Channel, ALL India Radio spotlight discussion, etc.

https://www.adda247.com/jobs/daily-gist-of-the-hindu-pib-indian-express-and-other-newspapers-2-november-2020

Here we are providing the compilation of current affairs of September 2020 covering important news of PIB, The Hindu, important Magazines and some other newspapers as well. It will help in quick revision and also boost the Civil Services Preparation.

In fact, this year in UPSC prelims 2020 GS Paper 1 we saw some questions of Polity, Economics, Science & Technology, etc. based on current affairs. Hence, it is important to study Current Affairs thoroughly for the UPSC examination for all three stages. The important areas of the current affairs from where UPSC may ask questions include central and state-sponsored schemes and policies, recent bills and acts passed in Parliament, budget, economic survey report, international relations, agriculture, science and technology, etc.

Download UPSC Current Affairs Capsule: October 2020 – Click Here

Download UPSC Current Affairs Capsule: September 2020 – Click Here

Note: Stay Tuned with us for an upcoming edition of next month capsule with an upgraded version.

UPSC CSE 2020 परीक्षा को पास करने के लिए, उम्मीदवारों को करंट अफेयर्स के साथ अपने फंडामेंटल में बहुत मजबूत होना चाहिए। Adda247 ने सभी CSE उम्मीदवारों को ऐप पर दैनिक क्विज़ प्रदान करके उनकी मदद करने के लिए एक महत्वपूर्ण कदम उठाया है। अब उम्मीदवारों को द हिंदू, पीआईबी, आदि के विश्लेषण के साथ अभ्यास करने के लिए मुफ्त क्विज़ मिलेंगे।

1. भारत के किस राज्य में, सद्दाम बीच स्थित है?
(a) गुजरात
(b) महाराष्ट्र
(c) कर्नाटक
(d) केरल
2. निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
1. भारत में, 1972-73 के दौरान पूरे कोयला उद्योग का राष्ट्रीयकरण किया गया था।
2. दक्षिण एशियाई राष्ट्र अपने घरेलू उत्पादन के 80 प्रतिशत से अधिक के लिए कोल इंडिया पर निर्भर करता है।
निम्नलिखित में से कौन सा/से कथन सही है/हैं?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) दोनों 1 और 2
(c) न तो 1 ना ही 2
3. किसके प्रधानमंत्रित्व काल के दौरान, नौवीं अनुसूची भारत के संविधान में शुरू की गई थी?
(a) इंदिरा गांधी
(b) जवाहरलाल नेहरू
(c) मोरारजी देसाई
(d) गुलजारी लाल नंदा

https://www.adda247.com/product-onlineliveclasses/6470/upsc-2021-online-coaching-classes-bilingual-gs-foundation-batch
4. निम्नलिखित में से कौन सा/सी अतिरिक्त टियर -1 बॉन्ड की विशेषताएं हैं?
1. इनमें टियर II बॉन्ड की तुलना में अधिक दर है।
2. इन बॉन्ड की कोई परिपक्वता अवधि नहीं है।
3. व्यक्तिगत निवेशक भी इन बॉन्ड को रख सकते हैं।
सही विकल्प चुनें
(a) 1 और 2
(b) 2 और 3
(c) 1 और 3
(d) 1, 2 और 3
5. भारत के कला और पुरातात्विक इतिहास के संदर्भ में, निम्नलिखित में से कौन सा सबसे पहले बना था?
(a) धौली में रॉक-कट हाथी
(b) उदयगिरी में वराह चित्र
(c) भुवनेश्वर में लिंगराज मंदिर
(d) महाबलिपुरम में रॉक-कट स्मारक
6. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. विश्व पोलियो दिवस की स्थापना 24 अक्टूबर को रोटरी इंटरनेशनल द्वारा जोनास साल्क के जन्म के उपलक्ष्य में की गई थी, जिन्होंने पोलियोमाइलाइटिस के खिलाफ एक टीका विकसित किया था।
2. 24 फरवरी, 2012 को, WHO ने भारत को उन देशों की सूची से हटा दिया, जिनके पास सक्रिय स्थानिक जंगली पोलियो वायरस संचरण है।
3. 2014 में, दो साल बाद, WHO का दक्षिण-पूर्व एशिया क्षेत्र, जिसमें से भारत एक हिस्सा है, को पोलियो-मुक्त के रूप में प्रमाणित किया गया था।
निम्नलिखित में से कौन सा/से कथन सही है/हैं?
(a) 1, 2 और 3
(b) 2 और 3
(c) 1 और 2
(d) 1 और 3
7. शीत मरुस्थल में पाई जाने वाली सिंचाई की पारंपरिक प्रणाली निम्न में से किस नाम से जानी जाती है:
(a) ढेकली
(b) फुर्र
(c) कुहल्स
(d) मोहत
8. भारतीय संविधान के संदर्भ में, निम्नलिखित कथनों पर विचार करें।
1. अनुच्छेद 121 में कहा गया है कि न्यायाधीश के निष्कासन के प्रस्ताव को छोड़कर उनके कर्तव्यों के निर्वहन को लेकर संसद में उच्चतम न्यायालय या उच्च न्यायालय के किसी न्यायाधीश के आचरण के संबंध में कोई चर्चा नहीं होगी।
2. अनुच्छेद 211 कहता है कि किसी राज्य के विधायिका में सर्वोच्च न्यायालय या उच्च न्यायालय के किसी न्यायाधीश के आचरण के संबंध में कोई चर्चा नहीं होगी।
निम्नलिखित में से कौन सा कथन / कथन सही है / सही हैं?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
9. इंडियन नेशनल सेंटर फ़ॉर ओशियन इन्फ़ॉर्मेशन सिस्टम (INCOIS) के बारे में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही है / हैं?
1. INCOIS 1999 में पृथ्वी विज्ञान मंत्रालय के तहत एक स्वायत्त निकाय के रूप में स्थापित किया गया था।
2. INCOIS भारत को सुनामी की सलाह देने वाली नोडल एजेंसी है।
3. INCOIS ने भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन (ISRO) और NASA के साथ भी साझेदारी की है।
सही विकल्प चुनें
(a) 1 और 3
(b) 1 और 2
(c) 2 और 3
(d) 1, 2 और 3
10. निम्नलिखित में से कौन सी जोड़ी सही ढंग से मेल खाती है / हैं?
1. डेमपा टाइगर रिजर्व: मिजोरम
2. गुमटी वन्यजीव अभयारण्य: सिक्किम
3. सारामाती चोटी: नागालैंड
सही विकल्प चुनें
(a) 1 केवल
(b) 1 और 3 केवल
(c) 1 और 2 केवल
(d) 1, 2 और 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(b), 4(d), 5(a), 6(a), 7(c), 8(c), 9(b), 10(b)