Home   »   History MCQ Questions for Defence Exam

History MCQ Questions for Defence Exam

Table of Contents

History MCQ

History MCQ Q1. Kushans belongs to which tribe

A). Yuchi
B).  Terai
C). Ikswaku
D). Jnatrika

History MCQ Q2. Who was ‘Kanthaka’ in the context of Gautam Buddha?

A). Charioteer
B). Body-guard
C). Cousin
D). Horse

History MCQ Q3. The rulers of which dynasty were first to make land grants to Brahmanas?
A). Maurya
B). Sunga
C). Satvahana
D). Kanvas

History MCQ Q4. Battle of the Hydaspes was fought between Alexander and King Porus in 326 BC. Hydapses means which river

A). Jelum
B). Indus
C). Beas
D). Ravi

History MCQ Q5. Which among the following sites in Haryana, is the place as per legends where Lord Krishna delivered the sermon of Bhagavad Gita?

A). Jyotisar
B). Pehowa
C). Shahabad
D). Ladwa

History Questions

History MCQ Q6. Who wrote the book Pancha Siddhantika?

A). Varahamihira
B). Aryabhatta
C). Brahmagupta
D). Kalidas

History MCQ Q7. The last ruler of the Mauryan Dynasty, who was assassinated by Pushyamitra Sunga, his commander-in-chief was 

A). Bindusara
B). Chandragupta
C). Brihadrata
D). Ashokavardhan

History MCQ Q8. Kushans belongs to which tribe?

A). Yuchi
B). Terai
C). Ikswaku
D). Jnatrika

History MCQ Q9. Which among the following was the capital of Pandyas Kingdom?

A). Tondi
B). Musiri
C). Madurai
D). Kaveripattnam

History MCQ 10. Which rock edict describes Asoka’s first Dhamma Yatra to Bodhgaya and Bodhi Tree?

A). Major Rock Edict V
B). Major Rock Edict VI
C). Major Rock Edict VII
D). Major Rock Edict VIII

Answers: 

1. A 2. D 3. C 4. A 5. A 6. A 7. C 8. A 9. C 10. D

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published.