Most Important Geography Questions for CDS 2021_00.1
Home   »   Most Important Geography Questions for CDS...

Most Important Geography Questions for CDS 2021

Most important Geography Questions for CDS 2021: UPSC CDS is going to held on 14th november 2021, now you just have to practice as many questions as you can. Geography plays a key role in the General Knowledge Paper and to qualify the written exam, a candidate must score good in this section.

Geography Questions for CDS 2021

1. The cities of ‘Hiroshima’ and ‘Nagasaki’ are located on which among the following Islands of Japanese Archipelago? 

A. Honshu and Kyushu respectively
B.Honshu and Shikoku respectively
C. Hokkaido and Kyushu respectively
D. Kyushu and Shikoku respectively

Answer- A

2.The Temperate Grassland or Shrub-Land Biome is commonly known as – 

1.Steppe in Central Asia
2. Prairie in North America
3.Veld in South America

Correct option is 

A. 1 and 2
B. 1 and 3
C. 2 and 3
D. 1, 2 and 3

Answer- A

3.Which of the following are ‘erosional landforms’ ? 

1. Inselbergs
2. Loess
3. Zeugen
4. Buttes 

A. 1 and 2
B. 2 and 3
C. 1, 3 and 4
D. All of them

Answer- C

4. Makran is located in which among the following ? 

A. Arabian Sea
B. Indian Ocean near southern coast of Sri Lanka
C. Bay of Bengal
D. Mediterranean

Answer- A

5. Falkland Island is a disputed territory between : 

A. Chile and Equador
B. West Indies and Spain
C. Uruguay and France
D. Argentina and UK

Answer- D

6. Which of the following is the narrowest strait of the world ? 

A. Strait of Tartar
B. Bab-el-Mandeb
C. Strait of Dardenelles
D. Foveaux Strait

Answer- A 

7. What is the current number of Time Zones in Russia?

A. 9
B. 10
C. 11
D. 12

Answer- C

8. Which of the following African Country was formerly known as Nyasaland? 

A. Tanzania
B. Malawi.
C. Mozambique
D. Botswana

Answer-B

9. Which among the following types of mountains are formed by the lifting up of land between faults or by the sinking of land outside the faults? 

A. Block Mountains
B. New Mountains
C. Residual Mountains
D. Fold Mountains

Answer- A

10.Which among the following is a landlocked sea?

A. Timor Sea
B. Arafura Sea
C. Green Land Sea
D. Aral Sea

Answer- D

11. In which of the following islands of India is an active volcano found?

A. Car Nicobar Island
B. Nancowry Island
C. Barren Island
D. Maya Bunder Island

Answer- C

12. India’s largest inland saline wetland system is located in which of the following states ? 

A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Orissa
D. Andhra Pradesh

Answer- B

13. Consider the following statement regarding laterite soils of India:

1. Laterite soils are generally red in colour
2. Laterite soils are rich in nitrogen and potash
3. Laterite soils are well developed in Rajasthan and U.P
4. Tapioca and cashew nuts grow well in this soil.

Which of the statement given above is/are correct?

A. 1 only
B.2,3 and 4
C. 1 and 4 only
D. 1,2 and 4

Answer- C

14. In India the rainfall is mainly orographic. Which among the following follows the word in bold? 

A. The rainfall occurs when the moist air becomes saturate
B. The rainfall occurs when the masses of air pushed by wind are forced up by large mountains
C. The rainfall occurs on only one side of the mountains
D.The rainfall is lesser in Rain shadow areas

Answer-  B

15.In India, which among the following state has the maximum estimated Uranium Resources?

A. Jharkhand
B. Tamil Nadu
C. Madhya Pradesh
D. Andhra Pradesh

Answer- D

16. Amarkantak plateau in the Maikal hills marks the origin of the river?

A. Gandak
B. Chambal
C. Narmada
D. Ghaggar

Answer- C

17. Consider the following tributaries of river Brahmaputra:

1. Lohit
2. Tista
3. Subansiri
4. Sankosh

Arrange the above rivers from west to east?

A. 2-4-3-1
B. 2-3-4-1
C. 4-2-3-1
D. 3-1-2-4

Answer-B

18. The reservoir GB pant sagar is located on which river?

A. Betwa
B. Ghaghara
C. Kosi
D. Rihand

Answer- D

19. Pir Panjal in the Himalayas is a part of?

A. Shiwalik
B. Trans-Himalayas
C. Central Himalayas
D. Lesser Himalayas

Answer- D

20. The hill station Coonor is located in which one of the following states?

A. Karnataka
B. Andhra Pradesh
C. Kerala
D. Tamil Nadu

Answer- D

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?