EPFO Previous Year Question Part-17_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-17

EPFO Previous Year Question Part-17

 

It is the seventh part of our 10-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

Q 73. Which of the following trends in FDI inflows are correct?

  1. In 2003-04, the FDI equity inflow percentage growth was negative.
  2. From 2004-05 to 2007-08, the FDI inflows were very high and positive.
  3. In 2008-09, the FDI inflows were positive, but had decreased relative to the previous year.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 2 only

 

Q 74. In raising an object to given height by means of an inclined plane, as compared with raising the object vertically, there is a reduction in

(a) Force to be applied

(b) Work required

(c) Distance covered

(d) Friction force

 

Q 75. The mean and standard deviation of a set of 16 non- zero positive numbers in an observation are 26 and 3.5 respectively. The mean and standard deviation of another set of 24 non-zero positive numbers without changing the circumstances, are 29 and 3, respectively. The mean and standard deviation of their combined set of observations will respectively be

(a) 27.8 and 3.21

(b) 26.2 and 3.32

(c) 27.8 and 3.32

(d) 26.2 and 3.21

 

Q 76. A sinusoidal transverse wave is travelling in string. Any point of the string moves in

(a) SHM with the same angular frequency as that of the wave

(b) SHM with a different frequency than that of the wave

(c) Uniform circular motion with the same angular speed as that of the wave

(d) Uniform circular motion with a different angular speed than that of the wave

 

Q 77. The devices that work with computer systems as soon as they are connected are described as

(a) Hot Swapping

(b) Bay Swap

(c) Plug – N – Play

(d) USB Swapping

 

Q 78. Which one of the following software applications would be the most appropriate for performing numerical and statistical calculations?

(a) Database

(b) Spreadsheet

(c) Graphics Package

(d) Document Processor

 

Q 79. Consider the following statements on Global Positioning System (GPS):

  1. GPS allows accurate time- stamping on ATM transactions
  2. GPS relies on a set of satellites for transferring signals worldwide.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

 

Q 80. Consider the following statements:

Cellular technology evolves in stages called Generation (G), where

  1. A Generation represents the number of subscribers; higher generation has more subscribers
  2. 2G technology has two standards CDMA and GSM
  3. 2G technology has CDMA standard and 3G has GSM standard

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 1 only

(c) 3 only

(d) 2 only

 

Q 81. LAN, WAN and MAN are computer networks covering different areas. Their first alphabets L, W and M respectively stand for

(a) Local, World and Middle

(b) Long, Wireless and Metropolitan

(c) Local, Wide and Metropolitan

(d) Least, Wireless and Maximum

 

Q 82. A rectangular garden is to be twice as long as its width. If 360m of fencing including gates will totally enclose this garden, what is the length of the garden?

(a) 120 m

(b) 130 m

(c) 140 m

(d) 150 m

 

Q 83. The ‘Cloud Computing’ technology refers to

(a) A set of algorithms that solves problems using fuzzy logic

(b) Many computers that are interconnected through wireless networks and satellites

(c) A distributed computer architecture that provides software, infrastructure and platforms just as required by applications/users

(d) A futuristic technology that will use clouds to perform computing

 

Q 84. Consider the following statements for Nano-technology:

  1. It is the technology of creating materials and devices atom-by-atom.
  2. Physical properties change at the nanometre scale.
  3. Chemical properties change at the nanometre scale.

Which of the above statements are correct?

(a)   1 and 2 only

(b)  1 and 3 only

(c)   2 and 3 only

(d)  1, 2 and 3 only

 

Solutions

73. B 74. A 75. A 76. A 77. C 78. B
79. C 80. D 81. C 82. A 83. C 84. D

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?