EPFO Previous Year Question Part-19_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-19

EPFO Previous Year Question Part-19

 

It is the ninth part of our 10-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

Q 97. A palindrome is a number which reads the same from left as well as right, for example, 23732, what is the number of palindromes between 10 and 1010?

(a) 101

(b) 100

(c) 99

(d) 90

 

Q 98. In writing all the integers from 1 to 300, how many times is the digit 1 used?

(a) 160

(b) 140

(c) 120

(d) 110

 

Q 99. Consider the sequential integers 27 to 93, both included in the sequence. The arithmetic average of these numbers will be

(a) 61.5

(b) 61

(c) 60.5

(d) 60

 

Q 100. Consider the following statements in respect of Atal Pension Yojana:

  1. Beneficiary must be in the age group of 18 to 40 years.
  2. Beneficiary will receive the pension only after he attains the age of 60 years.
  3. After the death of a beneficiary, his spouse continues to receive the pension.
  4. No nominee of the beneficiary is permitted.

Which of the above statements are correct?

(a) 3 and 4 only

(b) 1, 3 and 4 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

 

Q 101. Walking at 3/4th of his usual speed, a man reaches his office 20 minutes late. What is the time taken by him to reach the office at his usual speed?

(a) 80 minutes

(b) 70 minutes

(c) 60 minutes

(d) 50 minutes

 

Q 102. Consider the following statements regarding the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana:

  1. It is application for all bank account holders up to the age of 60 years.
  2. It is life insurance cover.
  3. It is an accident insurance cover.
  4. The insurance covers death and permanent disability due to accident.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 and 4 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 4 only

 

Q 103. A and B run a 1 km race. A gives B a start of 50 m and still beats him by 15 seconds. If A runs at 8 km/h, what is the speed of B?

(a) 4.4 km/h

(b) 5.4 km/h

(c) 6.4 km/h

(d) 7.4 km/h

 

Q 104. In a race of 1 km, A can beat B by 40 m and B can beat C by 50 m. with how much distance can A beat C in a 0.5 km race ?

(a) 42m

(b) 43m

(c) 44m

(d) 45m

 

Q 105. In an office, 40% of the employees are men and the rest women. Half of the employees are tall and half short. If 10% of the employees are men and short, and 40 employees are women and tall, the number of tall men employees is

(a) 60

(b) 50

(c) 40

(d) 30

 

Q 106. Which of the following were the main aspects of the Gandhi-Irwin pact of 1931?

  1. Suspension of the civil disobedience movement
  2. To take part in the then forthcoming simla conference
  3. Pay taxes for the period of the civil disobedience movement
  4. Release of political prisoners

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 4 only

(d) 2 and 4 only

 

Q 107. Which of the following is not an absolute measure of dispersion?

(a) Range

(b) Mean deviation

(c) Quartile deviation

(d) Coefficient of variation

 

Q 108. A provisions shop-owner is found to mix 25 kg of rice worth Rs 32/kg and 20 kg of rice worth Rs 35/kg and the mixed rice is sold at 15% profit. What is the selling price of the mixed rice?

(a) Rs. 35.40/Kg

(b) Rs. 38.33/Kg

(c) Rs. 36.50/Kg

(d) Rs. 37.42/Kg

 

Solutions

97. B 98. A 99. D 100. C 101. C 102. B
103. D 104. C 105. A 106. C 107. D 108. B

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?