Latest Teaching jobs   »   REET 2022 Notification   »   TOP 300 Child Development & Pedagogy...

Important Child Development & Pedagogy Questions for CTET/UPTET

Important Child Development & Pedagogy Questions for CTET/UPTET

CDP or Child Development & Pedagogy is the main subject for clearing teaching exams. CTET & UPTET are prominent teaching exams that will be going to be held in December 2021. This year many exams are lined up one after another. One should start preparing for the exam without wasting a single second.Child Development & Pedagogy comes in both papers i.e. Paper 1 & 2 of CTET/UPTET exam.

This section carries a weightage of 30 marks in each paper. CDP helps teachers to understand the educational psychology of child which is required for teaching and learning in the classroom. Child Pedagogy also provides a pedagogical perspective to guide a teacher in developing effective evaluation, assessment strategies, and learning experiences for their teaching.

Highlights of CDP Section:

CDP Child Development and Pedagogy
Paper Comes in both REET papers
Total Questions 30 questions (in each paper)
Total Marks 30 marks (in each paper)
Marking For the right answer 1 mark
Negative Marking No
Question Pattern Objective type
Language Bilingual
Difficulty level for CTET/UPTET Paper 1 Up to 8th Class
Difficulty level for CTET/UPTET Paper 2 Up to 10th Class
Examination pattern of Hindi based on primary level for Paper I and upper primary level for Paper-II.
Examination Content
  • Child Development -15 Questions
  • Concept of Inclusive education and understanding children with special needs – 5 Questions
  • Learning and Pedagogy- 10 Questions

Get free Study material for REET Exam

Download 300 CDP Question PDF for UPTET/CTET Exam

Child Development and Pedagogy Questions Weightage in Teaching Exam:

Exams Total Marks Total Questions
CTET Paper 1 30 Marks 30
CTET Paper 2 30 marks 30
REET Paper 1 30 Marks 30
REET Paper 2 30 marks 30
UTET Paper 1 30 marks 30
UTET Paper 2 30 marks 30
MPTET Primary Teacher 30 marks 30
UGC NET 10 marks 5
DSSSB PRT 100 100
DSSSB TGT 10-15 10-15
DSSSB PGT 20-25 20-25
KVS PRT 20 20
KVS TGT 40 40
KVS PGT 20 20
SUPER TET 20 20
NVS TGT 15 15
NVS PGT 20 20

CDP Study Notes For All Teaching Exams

Download 300 CDP Question PDF for UPTET/CTET Exam

300+ Important Child Development & Pedagogy Questions for CTET/UPTET_40.1

important Topic Asked In CTET Exam

S.No. Topic Mostly Asked Topics
1. Growth & Development Influencing factors
2. Cognitive Theories Piaget, Kohlberg, Vygotsky
3. Intelligence & Its Theories IQ, ZPD, Other intelligence theories & Test.
4. Language Theories Language acquisition & its Challenges, Chomsky & Vygotsky language
5. Learning Disabilities Dyslexia, Autism, ADHD & specially Abled Child
6. Learning Theories Laws of Learning, Theories, Behaviourism theories, teaching methods
7. Motivation Maslow Hierarchy, Reinforcement & Punishment
8. Cognition & Emotions Freud’s Personality Theory
9. Heredity & Environment Influencing Factors of Learning
10. Gender Issues Application based Questions
11. Inclusive  Education Govt. Norms, Define, Features
12. Evaluations School-Based Assessment, Formative Assessment, Summative Assessment, CCE (Scholastic & Co- Scholastic), Types Of Questions
13. NCF 2005 & RTE 2009 Govt. Norms & Their Impact on education
14. Theories & their Profounder Vygotsky, Kohlberg & others
15. Statement & Definition by Different Psychologist Skinner, Gestalt, Kohlberg. etc. including intelligence, personality behaviourism etc.

Register Here For CTET 2021 Free Study Material

CDP Difficulty Level:

The difficulty level of CDP Questions depends upon the exam & the post wise. The level of the Questions reflects the psychology of the Child at that age.

Download CDP Study Notes:

  • For PRT Post: Upto 8th Class
  • For TGT Post: Upto 10th Class
  • For PGT Post: Upto 12th Class
  • For Assistant Professor: Upto college level

Complete Child Development & Pedagogy Notes for CTET/TETs

Important Child Development & Pedagogy MCQ for CTET/UPTET

We have given the important Child Development & Pedagogy MCQ for CTET and UPTET exams. These questions are very significant for CTET and UPTET, MPTET, UTET, PSTET, HTET Exams. To make your exam easy We provide expected Child Development & Pedagogy Questions based on MCQ for CTET and UPTET exams. Every candidate is suggested to prepare these Child Development & pedagogy MCQ questions to score good numbers in their exams.

Child Development & Pedagogy Questions

CDP Question For All CTET & State TET Exam 2021

We have given the 300 most important Child Development & Pedagogy questions one for practice. If you want to download 300 Child Development & Pedagogy MCQ for CTET and Other TETs exam download from the end of this article.

Q1. Defence mechanisms help the person in protecting the ego from the open expression of Id impulses and opposing.
(a) Superego directives
(b) Death Instinct
(c) Lie Instinct
(d) Unconscious mind

Ans. (a)

Q2. Neurotic anxiety is one in which there occurs an emotional response to a threat to the ego that the impulses may break through into.
(a) Consciousness
(b) Unconsciousness
(c) Subconsciousness
(d) Superego

Ans. (a)

Q3. “A young woman after fighting with her husband returned to her parents home only to allow her parents to “baby” her and fulfil their every wish like that of a child”. This is an illustration of.
(a) Repression
(b) Regression
(c) Fixation
(d) Reaction Formation

Ans. (b)

Q4. The last stage of psychosexual development is.
(a) Phallic Stage
(b) Genital Stage
(c) Oral Stage
(d) Anal Stage

Ans. (b)

Q5. Sigmund Freud has regarded the first three stages of psychosexual development i.e the period of 5 or 6 years of life, to be decisive for the formation of.
(a) Intelligence
(b) Personality
(c) Emotion
(d) Ego

Ans. (b)

Q6. The “Super ego” is the equivalent of what is more commonly known as the.
(a) Conscience
(b) Personality
(c) Libido
(d) Narcissism

Ans. (a)

Q7. According to Freud, the negative Oedipus complex may lead to.
(a) Heterosexuality
(b) Homosexuality
(c) Narcissism
(d) Castration

 Ans.(b)

Q8. The idea of developmental stages was borrowed from Freud.
(a) Biology
(b) Sociology
(c) Anthropology
(d) Physics

Ans. (a)

Q9. Dreams represent demands or wishes stemming from the.
(a) Unconscious
(b) Conscious
(c) Preconscious
(d) Death Instinct

Ans. (a)

Q10. In a special book, Freud analyzed the psychology of error and found the source of errors in the conflict between.
(a) Ego and Superego
(b) Unconscious wish and conscious censorship
(c) Conscious wish and unconscious censorship
(d) Ego and preconscious

Ans. (b)

Q11. Which is the place where the child’s ‘cognitive development is defined in the best way?
(a) Auditorium
(b) Home
(c) Playground
(d) School and classroom environment

Ans. (d)

Q12. Which of the following is not related to the social-psychological needs of the child?
(a) Regular elimination of waste products from the body
(b) Need for company
(c) Need for appreciation or social approval
(d) Need for emotional security

Ans. (a)

Q13. ‘Mind mapping’ refers to
(a) Drawing the picture of the mind
(b) Researching the functioning of the mind
(c) A technique to enhance comprehension
(d) A plan of action for an adventure

Ans. (b)

Q14. A teacher should make an attempt to understand the potentialities of her/his students. Which of the following fields is related to this objective?
(a) Media-Psychology
(b) Educational Psychology
(c) Educational Sociology
(d) Social Philosophy

Ans. (b)

Q15. “Children actively construct their understanding of the world” is a statement attributed to:
(a) Kohlberg
(b) Skinner
(c) Piaget
(d) Pavlov

Ans. (c)

Q16. Irfan breaks toys and dismantles them to explore their components. What would you do?
(a) Never let Irfan play with toys
(b) Always keep a close watch
(c) Encourage his inquisitive nature and channel his energy
(d) Make him understand that toys should not be broken

Ans. (c)

Q17. A child starts to cry when his grandmother takes him from his mother’s lap. The child cries due to
(a) Social anxiety
(b) Emotional anxiety
(c) Stranger anxiety
(d) Separation anxiety

Ans. (b)

Q18. Which of the following statements is correct in relation to ‘concept formation’ by a child?
(a) Concepts are emotionally ordered
(b) There is a set pattern of concept development
(c) Concepts are not hierarchical in nature
(d) Concepts are not individual

Ans. (b)

Q19. Which of the following is not a component of cognition?
(a) Feelings
(b) Thoughts
(c) Attention
(d) Perception

Ans. (a)

Q20. Of the following, the greatest advantage of interdisciplinary instruction is that.
(a) Students are less likely to develop a dislike for particular topics of different subject areas
(b) Teachers are permitted greater flexibility in planning lessons and activities
(c) Students are given opportunities to generalize and apply newly learned knowledge in multiple contexts
(d) Teachers are less likely to feel overwhelmed by the multiplicity of topics needed to be addressed in a traditional curriculum

Ans. (c)

Q21. Prediction as a sub-skill is associated with.
(a) Drafting
(b) Summarizing
(c) Note making
(d) Reading

Ans. (d)

Q22. Minimal pairs are usually used to give practice.
(a) Reading
(b) Vocabulary
(c) Structures
(d) Pronunciation

Ans. (c)

Q23. Language skills should be taught
(a) Through imitation
(b) In isolation
(c) Through clear explanations
(d) In an integrated manner

Ans. (d)

Q24. A teacher gives many sentences and asks her students to arrange them into a letter using appropriate connectors. The skills them is chiefly involved in this task is.
(a) Collecting information
(b) Expanding notes
(c) Organizing
(d) Rewriting

Ans. (c)

Q25. Which of the following is not a study skill?
(a) Writing formal reports
(b) Note-taking
(c) Using a dictionary
(d) Getting information from an encyclopedia

Ans. (a)

Q26. Which agent of socialization has the most impact on our development?
(a) Education
(b) Family
(c) Mass Media
(d) Peer Groups

Ans.(b)

Q27. Socialisation is significant because _________________.
(a) it ensures that we are bound by the rules of society
(b) it allows us to overcome our innate biological instincts
(c) it facilitates the learning of male and female roles in society
(d) it shapes our identity and self

Ans.(d)

Q28. What are some of the Home influences that contributes to sex differences in ability?
(a) Parental Expectations, Contributions of boys and girls, Children externalise parents’ view
(b) Parental Expectations, Contributions of boys only, Children internalise parents’ view
(c) Parental Expectations, Attributions of boys and girls, Children internalise parents’ view
(d) Parental Expectations, Attributions of boys and girls, Children externalise parents’ view

Ans.(c)

Q29. What are some implications for Teachers?
(a) Teachers should assume that girls and boys are not interested in an activity that may be typically associated with 1 gender or the other
(b) Offer a wide range of toys that expose children to diverse gender roles
(c) Develop classroom messages that emphasises gender stereotyping languages
(d) Offer a wide range of toys, books and games that expose children to diverse gender roles

Ans.(d)

Q30. Om Prakash, a teacher of class 10, involves his students in various group activities. This process will facilitate the student’s learning and also help in
(a) socialisation.
(b) value education.
(c) aggression.
(d) individualisation.

Ans.(a)

Download TOP 300 Child Development & Pedagogy Questions PDF for CTET 2021 and UPTET 2021

Teacheradda is providing you with all study material and study notes for all teaching exams which are based on their latest exam pattern & syllabus. Here we are providing TOP 300 Child Development & Pedagogy Questions which can help you in upcoming exam preparation. To make this easy and simple we have given the link of Important Child Development and pedagogy questions for CTET and UPTET. You can download it by following the below link. Every candidate must download these Expected Child Development & Pedagogy MCQ questions for CTET 2021-22 Exam along with other TETs Exam.

Expected Child Development & Pedagogy MCQ Questions  in Hindi

If you are preparing for the CTET Exam 2021 in view of your need we have given the expected child development & pedagogy (बाल विकास एवं शिक्षा शास्त्र )questions in Hindi and English. Now candidates can download the most important बाल विकास एवं शिक्षा शास्त्र  Questions for CTET and UPTET exam.

English PDF Hindi PDF
TOP 300 Child Development & Pedagogy Questions In English TOP 300 Child Development & Pedagogy Questions & Solutions (Hindi)

 

CTET  Important Link
CTET Admit Card 2021 CTET Exam Date 2021 CTET 2021: Preparation Tips For REET Exam
CTET Syllabus 2021 CTET Salary 2021 CTET Eligibility Criteria 2021

300+ Important Child Development & Pedagogy Questions for CTET/UPTET_50.1

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published.