Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

 1. 51st International Film Festival of India

The 51st Edition of Asia’s oldest and India’s biggest festival, The International Film Festival of India (IFFI) which is to be held in Goa from 16th January to 24th January 2021, has announced a line-up of programmes that will be showcased on the OTT platform during the festival.

– Taking into account the ongoing Pandemic, International Film Festival of India is holding its first-ever ‘hybrid’ Film festival. This year IFFI will organize a few of its events on the OTT platform for its audience.

– The Country in Focus for the 51st IFFI is Bangladesh.

– The Country in Focus is a special segment that recognizes the cinematic excellence and contributions of the country. This section at the 51st IFFI will showcase four films namely,

  1. Jibondhuli by TanvirMokammel
  2. Meghmallar by Zahidur Rahim Anjan
  3. Under Construction by Rubaiyat Hossain
  4. Sincerely Yours, Dhaka

About IFFI:

– The International Film Festival of India (IFFI), founded in 1952, is one of the most significant film festivals in Asia.

– Held annually, currently, in the state of Goa, the festival aims at providing a common platform for the cinemas of the world to project the excellence of the film art; contributing to the understanding and appreciation of film cultures of different nations in the context of their social and cultural ethos, and promoting friendship and cooperation among people of the world.

– The festival is conducted jointly by the Directorate of Film Festivals (under Ministry of Information and Broadcasting) and the state Government of Goa.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. COVID-19 Vaccine Rollout

The Centre has been proactively carrying activities towards preparing for the nationwide roll-out of COVID-19 vaccine in close collaboration with States/UTs and all stakeholders.

– The Union Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW) today held a VC with administrators from States and UTs on the CoWIN software which forms the backbone of the last-mile vaccine administration.

– The meeting was chaired by Shri Ram Sewak Sharma, Chairman of Empowered Group on Technology and Data Management to combat COVID-19 and member, National Expert Group on Vaccine Administration of COVID-19.

– The meeting was attended by the State Principal Secretaries, NHM Mission Directors, and State Immunisation officers and senior officers of the Health Ministry.

– During the meeting the feedback of the States/UTs on the Co-WIN software and its operational use, emanating from the dry runs, was discussed in detail.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 January, 2021

3. MoRTH notifies rules for facilitating the renewal of an International driving licence while travelling abroad

– The Ministry of Road Transport and Highways has issued a  notification on 7th Jan 2021  to facilitate the issuance of International Driving Permit (IDP) for Indian citizens whose IDP has expired while they are abroad.

– There was no mechanism for its renewal while citizens were abroad and their IDP had expired.

– Now, with this amendment, it is proposed that Indian citizens can apply for renewal through the Indian Embassies / Missions abroad, from where these applications would move to the VAHAN portal in India, to be considered by the respective RTOs. IDP would be couriered to the citizen at his/her address abroad by the respective RTOs.

– This notification also removes the conditions of a Medical Certificate and a valid visa at the time of making the request for the IDP in India.

– The idea is that a  citizen who has a valid driving licence should not have a requirement for another medical certificate.

– Further, there are countries where the Visa is issued on arrival or Visa is issued at the last moment: in such cases,  VISA is not available when applying for the IDP in India before travel. Hence,   IDP application can be made without VISA now.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 January, 2021

4. India-Mongolia Relations

– Recently, India and Mongolia have reviewed bilateral cooperation in hydrocarbons and steel sectors.

– India reiterated its commitment to timely completion of the Mongol Refinery Project, the country’s 1st oil refinery.

– The greenfield Mongol Refinery Project is being built under a Line of Credit from the Government of India. It is expected to cut some of Mongolia’s fuel import dependence.

– The Project came in the backdrop of Mongolia, which has large uranium deposits signing an agreement for civil nuclear cooperation with India in 2009 and China unfolding its Belt and Road Initiative (BRI).

– India is opposed to the BRI, which seeks to invest about USD 8 trillion in infrastructure projects across Asia, Europe and Africa, as it says the initiative lures countries into debt traps and does not respect sovereignty or address environmental concerns.

– India welcomed the keenness of Mongolian companies in supplying coking coal to the Indian steel industry. According to a recent report, India will overtake China as the largest importer of coking coal by 2025.

– India expressed its willingness to further share its expertise in the oil and gas sector including capacity building in accordance with the developmental priorities of Mongolia.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 January, 2021

5. Bird Flu in the several States of India

New Bird flu (avian influenza) cases have been confirmed in Gujarat recently, in addition to Kerala, Rajasthan, Madhya Pradesh and Haryana where the disease has already been confirmed.

– Several states, which have been reporting deaths of birds, including crows and migratory species, are scrambling to have samples tested for the virus.

– Bird flu or avian influenza is the name used to describe a viral infection that is reported mostly in birds, but has the potential to affect humans and other animals.

– More than a dozen types of bird flu have been identified, including the two strains that have most recently infected humans namely H5N1 and H7N9. When bird flu does strike humans, it can be deadly.

– Outbreaks of bird flu have occurred in Asia, Africa, North America and parts of Europe. The virus was first reported in geese in China in 1996.

– Bird flu occurs naturally in wild waterfowl and can spread into domestic poultry, such as chickens, turkeys, ducks and geese.

– The H5N1 virus can jump species and infect humans from the infected bird.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 January, 2021

6. NCAVES India Forum 2021

– Natural Capital Accounting and Valuation of the Ecosystem Services (NCAVES) India Forum-2021 is being organised by the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI).

– India is one of the five countries taking part in this project – the other countries being Brazil, China, South Africa and Mexico.

About the NCAVES Project

– The Natural Capital Accounting and Valuation of Ecosystem Services (NCAVES) project seeks to advance the theory and practice of environmental and ecosystem accounting in Brazil, China, India, Mexico and South Africa.

– The project has been jointly implemented by the United Nations Statistics Division (UNSD), the United Nations Environment Programme (UNEP) and the Secretariat of the Convention of Biological Diversity (CBD).

– It aims to assist the five participating partner countries, to advance the knowledge agenda on environmental-economic accounting, in particular ecosystem accounting.

– The project will have a duration until the end of 2021.

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

7. Demand For Autonomy in Assam

There has been a demand for implementation of Article 244A for the creation of an autonomous state within Assam.

– The appeal to the Centre has been for the creation of an autonomous State for the Karbi Anglong region. This has been a demand since 1986.

– The districts are currently governed by two autonomous councils Karbi Anglong and North Cachar hills.

  1. China holds third South Asia multilateral meet

– China has held its third multilateral dialogue with countries from South Asia to take forward closer cooperation on fighting COVID-19.

– It also strives to coordinate their economic agendas, reflecting a new approach in Beijing’s outreach to the region.

– The third dialogue, held virtually on January 6, brought together every country in the region barring India, Bhutan and the Maldives. It was aimed at “anti-epidemic cooperation and poverty reduction cooperation”.

About South Asia multilateral meet

– All three dialogues have been attended by Pakistan and Nepal, which are emerging as two lynchpins in China’s regional strategy.

– The 1stt such meeting was convened by China in July, and was attended by Pakistan, Nepal and Afghanistan.

– The 2nd meet was held in November by a five-member grouping attended by China, Pakistan, Nepal, Sri Lanka and Bangladesh.

– The 3rd and recent January 6 meeting was attended by all five countries that have taken part in these dialogues namely Pakistan, Nepal, Afghanistan, Sri Lanka and Bangladesh.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

 

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Basavanna and Sharana movement.
1. The egalitarianism of Basavanna’s Sharana movement was too radical for its times.
2. Sharanas challenged the final bastion of the caste order: they organised a wedding where the bridegroom was from a lower caste, and the bride a Brahmin.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the vertical and horizontal reservations.
1. Reservation for Scheduled Castes, Scheduled Tribes, and Other Backward Classes is referred to as vertical reservation. It applies separately for each of the groups specified under the law.
2. Horizontal reservation refers to the equal opportunity provided to other categories of beneficiaries such as women, veterans, the transgender community, and individuals with disabilities, cutting through the vertical categories.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
3. Which of the following is/are the objectives of Science, Technology and Innovation (STI) policy?
1. To position India among the top five scientific superpowers in the decade to come.
2. To double the number of full-time equivalent (FTE) researchers, gross domestic expenditure on R&D (GERD) and private-sector contribution to GERD every five years.
3. To attract, nurture, strengthen, and retain critical human capital through a people-centric STI ecosystem.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. In the medieval period of Indian history, Banjaras were generally
(a) Warriors
(b) Traders
(c) Agriculturists
(d) Weavers

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
5. Consider the following statements regarding the State of Global Air 2020 (SoGA 2020) released by the Health Effects Institute (HEI).
1. As per the SoGA 2020, high Particulate Matter (PM) contributed to the deaths of more than 1,16,000 Indian infants who did not survive their first month.
2. More than half of these deaths were associated with outdoor PM2.5 and others were linked to the use of solid fuels such as charcoal, wood, and animal dung for cooking.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
6. Which of the following is/are the vision of the National Programme for Health Care of Elderly?
1. To build a framework to create an enabling environment for “a Society for all Ages”.
2. To provide accessible, affordable, and high-quality long-term, comprehensive and dedicated care services to an Ageing population.
3. Creating a new “architecture” for Ageing.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. In context with the economic history of medieval India, what does the term Agrahatta means?
(a) Land grants made to military officers
(b) Bonded labour
(c) Wasteland converted into cultivated land
(d) Waterwheel used in the irrigation of land
8. Consider the following statements regarding Magnetotelluric-MT survey.
1. The National Centre for Seismology (NCS) is conducting a unique geophysical (magnetotelluric-MT) survey in Delhi- NCR region to accurately assess potential seismic hazards.
2. Its findings will help different user agencies for designing quake-resistant buildings, industrial units and structures such as hospitals and schools.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Kamdhenu Gau-Vigyan Prachar-Prasar Exam?
1. The exam has been initiated for raising mass awareness about Indigenous cows among young students and all citizens.
2. It will be conducted in three categories, primary, secondary, and general public levels.
3. The exam will be in Hindi, English and 12 regional languages.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
10. Which of the following is/are the features of Toycathon 2021’?
1. It is based on Indian culture and ethos, local folklore and heroes, and Indian value systems.
2. It has five themes, including fitness and sport and rediscovering traditional Indian toys.
3. Participants will be Students, teachers, start-ups and toy experts.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(b), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is designated as an Intangible Cultural Heritage by the UNESCO in 2020?
(a) Malaysia street culture
(b) Singapore’s street hawker culture
(c) China’s music
(d) Finland’s music and sauna culture

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following is/are true regarding the spread of Shigella infection?
1. The infection is known to spread person-to-person when the bacteria is swallowed accidentally.
2. The bacteria, after entering the body through ingestion, attack the epithelial lining of the colon resulting in inflammation of the cells and subsequently the destruction of the cells in severe cases.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements regarding the CBI.
1. The Central Bureau of Investigation (CBI) is operating under the jurisdiction of the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, the CBI is headed by the Director.
2. CBI, India’s first agency to investigate corruption, the Special Police Establishment, was set up in 1941.
3. In 1946, it was brought under the Home Department and its remit was expanded to investigate corruption in central and state governments under the Delhi Special Police Establishment Act.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December
4. Consider the following statements regarding the Fundamental duties of an Indian citizen.
1. To enforce these duties, a legislative process has been provided.
2. They are correlative to legal duties.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following statements regarding the ‘FRUITS’ portal for land records.
1. FRUITS stands for Farmer Registration and Unified Beneficiary Information System which is a portal and a project of e-governance by Karnataka Government.
2. The portal was integrated into the Bhoomi portal of the State for fetching and validating land details.
3. It will eliminate the visit of farmers to sub-registrar offices.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
6. Which of the following is/are the key findings of the ‘COVID-19 Vaccine and Rural India’ survey conducted by Gaon Connection?
1. Less than half (44%) the respondents were willing to pay for vaccination against COVID-19.
2. 36% said outright that they would not pay for it.
3. 43.5% of those surveyed said vaccines should first be given to doctors and nurses.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
7. Consider the following statements regarding the management of minor minerals in India.
1. To prevent illegal mining of minor minerals, State Governments have the power to frame rules.
2. State Governments have the power to grant mining leases of minor minerals, but the powers regarding the formation of rules related to the grant of minor minerals lie with the Central Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
8. Consider the following statements regarding a digital signature.
1. To sign an electronic document, it is an electronic method and also ensures that the original content remains the same.
2. It is used to serve as a proof of identity of an individual to access information.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
9. Which of the following is an ‘extended producer responsibility’ that was introduced as an important feature in India?
(a) The Recycled plastic (Manufacturing and Usage) Rules, 1999
(b) The Bio-medical Waste (Management and Handling) Rules, 1998
(c) The Food Safety and Standard Regulations, 2011
(d) The e-Waste (Management and Handling) Rules, 2011
10. Consider the following statements regarding an Amnesty International.
1. It is a non-governmental organization to help people voluntary very poor, people.
2. It is a global Human Rights Movement.
3. It is an agency of the United Nations to help refugees of civil wars.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
Ans: 1(b), 2(c), 3(d), 4(d), 5(d), 6(d), 7(a), 8(c), 9(d), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the statements regarding the Centre for Development of Telematics (C-DOT).
1. It was established in 1982 as an autonomous Telecom R&D centre of DoT, Government of India.
2. It is a registered society under the Societies Registration Act, 1860.
3. It is a registered ‘public-funded research institution’ with the Department of Scientific and Industrial Research (DSIR), Ministry of Science & Technology.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. In which of the following states, the largest number of the Leopards have been estimated as per a recent report ‘Status of leopards in India, 2018’ released by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change?
(a) Madhya Pradesh
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
3. Who administered the oath of office to the governor?
(a) The Chief Justice of the Supreme Court
(b) The President of India
(c) The Chief Justice of the concerned state high court
(d) The Prime Minister of India

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
4. Consider the following statements regarding the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF).
1. NIIF’s mandate includes investing in areas such as energy, transportation, housing, water, waste management and other infrastructure-related sectors in India.
2. NIIF currently manages three funds each with its distinctive investment mandate. The funds are registered as Alternative Investment Fund (AIF) with the Securities and Exchange Board of India (SEBI).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
5. Which of the following is/are the significance of the Recognition of Prior Learning (RPL)?
1. Through RPL, the aim is to align the competencies of the pre-existing workforce of the country to the standardized framework.
2. Certification builds confidence, brings respect and provides recognition to the candidates.
3. Supporting formalization of the informal learning of youth will supplement their efforts in finding sustainable livelihood opportunities and reduce inequalities based on privileging certain forms of knowledge over others.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Consider the following statements regarding the Bengal revolutionary organizations in the 1920s.
1. Yugantar group backed the efforts of J.M.Sengupta.
2. The most active and famous was the Chittagong Revolt group under Surya Sen.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
7. Consider the statements regarding the use of National Flag.
1. The National Flag can be used as a covering for the statue or monument of freedom fighters.
2. The flag shall not be draped over the hood, top, sides or back of a vehicle, train, boat or an aircraft.
3. The flag shall not be used for commercial purposes in violation of the Emblems and Names (Prevention of Improper Use) Act, 1950.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Revolutionary terrorism?
1. Ramprasad Bismil, Ashfaqullah Khan and Rajendra Lahiri were hanged in Lahore Conspiracy Case.
2. Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were tried in the Kakori Train Robbery case.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
9. Consider the following statements regarding the shigella infection.
1. The bacteria is one of the prime pathogens responsible for causing diarrhoea.
2. The infection is known to spread person-to-person when the bacteria is swallowed accidentally.
3. Shigellosis, or Shigella infection, is a contagious intestinal infection.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
10. Which of the following statement(s) is/are correct about the organisation of Parliament under the Constitution of India?
1. In 1954, the Hindi names ‘Rajya Sabha’ and ‘Lok Sabha’ were adopted by the Council of States and the House of People respectively.
2. Under the Constitution, the Parliament of India consists of three parts viz, the President, the Council of States and the House of the People.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(a), 3(c), 4(c), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following state in india Monkey Rehabilitation Centre for Monkeys (Primate) was opened?
(a) Tripura
(b) Telangana
(c) Nagaland
(d) Punjab

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Generalised System of Preferences (GSP).
1. GSP was instituted on January 1, 1976, by the Trade Act of 1974.
2. It is a U.S. trade program designed to promote economic growth in the developing world by providing preferential duty-free entry for up to 4,800 products from 128 designated beneficiary countries and territories.
3. GSP has been given on non-reciprocal basis. Yet the US has linked it with market access and tariff reduction which is against the basic tenets of GSP.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
3. Which of the following statement(s) is/are true about mutation?
1. Mutation is a change in the genetic sequence of the virus.
2. In the case of SARS-CoV-2, which is an Ribonucleic acid (RNA) virus, a mutation means a change in the sequence in which its molecules are arranged. SARS-CoV-2 is the virus that causes Covid-19.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Which of the following games is/are included recently by the Ministry of Youth Affairs and Sports in Khelo India Youth Games 2021?
1. Gatka
2. Kalaripayattu
3. Thang-Ta and Mallakhamba
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
5. Consider the following statements regarding the Election Commission.
1. The ELection Commission of India is a 5-member body.
2. Union Ministry of Home Affairs decides the election schedule for the conduct of both general elections and bye-elections.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. In which of the following years the Vernacular Press Act was passed?
(a) 1870
(b) 1874
(c) 1878
(d) 1899

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
7. Which of the following is/are the major tributaries of Mahanadi River?
1. Seonath River
2. Hasdeo River
3. Jonking River
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3
8. Consider the following statements regarding Sentinelese.
1. The Sentinelese, a most secluded, is a particularly vulnerable tribal group (PVTG) who reside in complete isolation on the island.
2. They are among the five in the Andaman and Nicobar Islands which include Great Andamanese, Onge, Jarawa, and Shompens.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
9. With which of the following events Khudiram Bose is/are associated?
1. Anushilan Samiti
2. Partition of Bengal protest
3. Assasination of District Magistrate of Muzaffarpur
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3
10. Consider the following statements regarding the National Commission for Minorities.
1. NCM consists of a Chairperson, a Vice-Chairperson and three members and all of them shall be from amongst the minority communities.
2. Each Member holds office for a period of five years from the date of assumption of office.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(c), 3(c), 4(d), 5(b), 6(c), 7(d), 8(c), 9(d), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following pairs and choose correct option:

              Glacier     River
1 Bandarpunch Yamuna
2 Bara Shigri Chenab
3 Milam Mandakini
4 Siachen Nubra
5 Zemu Manas

Options:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 5
(d) 3 and 5

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. What is common to the places known as Aliyar, Isapur and Kangsabati?
(a) Recently discovered uranium deposits
(b) Tropical rain forests
(c) Underground cave systems
(d) Water reservoirs
3. Consider the following statement and choose the correct one:
1. The Union Cabinet approved the launch of Atma Nirbhar Bharat Rozgar Yojana.
2. Under the scheme the government will provide employees provident fund contribution two firms hiring additional work force.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 69, 10 December
4. Which of the following state government has recently issued an order to the mother’s cooperation committee to monitor services delivered at Anganwadi or Day Care Centre?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Chhattisgarh
(d) Uttarakhand
5. Reserve Bank of India has been cancelled the licence of which of the following banks?
(a) Jandhan Bank
(b) Maharashtra Cooperation Bank
(c) Karad JanataSahakari Bank
(d) Bandhan Bank

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 68, 9 December
6. Which date is observed by the United Nations as the International Day of commemoration and dignity of victims of the crime of genocide and of the prevention of this crime?
(a) 6 December
(b) 7 December
(c) 8 December
(d) 9 December

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
7. Consider the following statements regarding ATP tournament:
1. Daniil Medvedev defeated Dominic Thiem to win the ATP tournament 2020.
2. The tournament was held in London.
3. The ATP tournament is the second highest tier of men’s Tennis Tournament after the Grand Slam.
4. The tournament was first held in 1970.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2, and 4 only
(d) 1, 2, 3, and 4

Know about the Council of Minister: Click Here
8. Consider the following statements:
1. Government of India has signed the Memorandum of Understanding with Luxembourg.
2. It was signed between SEBI (Securities and Exchange Board of India) and Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) of Luxembourg.
3. The MoU will help the CSSF to enhance its supervisory functions and enable effective enforcement of laws.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2, and only
(d) 1, 2, and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
9. The Indian Railways is to use LiDAR technique to conduct ground survey for-
(a) New Delhi-Agra Rail Corridor
(b) Delhi-Varanasi High Speed Rail Corridor
(c) Varanasi-Ahmedabad High Speed Rail Corridor
(d)Shivaji Terminal-Goa
10. Which of the following countries has imposed ‘millionaire tax’ on about 12,000 of the country’s richest people to fund coronavirus countermeasures?
(a) Argentina
(b) US
(c) Britain
(d) Canada
Ans: 1 (a), 2 (d), 3 (c), 4 (b), 5 (c), 6 (d), 7 (d), 8 (a), 9 (b), 10 (a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

UPSC CSE 2020 परीक्षा को पास करने के लिए, उम्मीदवारों को करंट अफेयर्स के साथ अपने फंडामेंटल में बहुत मजबूत होना चाहिए। Adda247 ने सभी CSE उम्मीदवारों को ऐप पर दैनिक क्विज़ प्रदान करके उनकी मदद करने के लिए एक महत्वपूर्ण कदम उठाया है। अब उम्मीदवारों को द हिंदू, पीआईबी, आदि के विश्लेषण के साथ अभ्यास करने के लिए मुफ्त क्विज़ मिलेंगे।

Q1. निम्नलिखित में से कौन सा/से कथन कवकज़ 2020 के संदर्भ में सही है/हैं?
1. यह एक बहुपक्षीय सैन्य अभ्यास है जिसमें एससीओ सदस्य राष्ट्र भी शामिल हैं।
2. यह 2011 में अपनी स्थापना के बाद से एक वार्षिक सैन्य अभ्यास रहा है।
विकल्प:
(a) 1 केवल
(b) 2 केवल
(c) दोनों 1 और 2
(d) ना तो 1 ना ही 2

Q2. निम्नलिखित कथन पर विचार कीजिये:
1. शिवनाथ नदी, इब, हसदेव और भार्गवी नदी महानदी नदी की प्रमुख सहायक नदियाँ हैं।
2. हीराकुंड बांध महानदी नदी के पार बना एक मिट्टी का बांध है।
उपर्युक्त कथन में से कौन सा/से सही है/हैं:
(a) 1 केवल
(b) 2 केवल
(c) दोनों 1 और 2
(d) ना तो 1 ना ही 2

Q3. सेनकाकु द्वीप निम्नलिखित में से किस सागर में स्थित है?
(a) पीला सागर
(b) दक्षिण चीन सागर
(c) फिलीपीन सागर
(d) पूर्वी चीन सागर

ऑल इंडिया UPSC मॉक: अभी पंजीकरण करें : https://bit.ly/35slNI9

Q4. निम्नलिखित में से कौन-सा सुमेलित है?
1. स्पिट्जर टेलीस्कोप: इन्फ्रारेड
2. चंद्र अब्ज़र्वेटरी: एक्स-रे
3. कॉम्पटन अब्ज़र्वेटरी: गामा रे
4. हबल: यूवी, दर्शनीय और नियर-इन्फ्रारेड
विकल्प:
(a) 1, 2, 3 और 4
(b) 3 और 4 केवल
(c) 1,2 और 3 केवल
(d) 2 और 4 केवल

Q5. निम्नलिखित में से कौन सा/से भारत में सतत और उच्च खाद्य मुद्रास्फीति का सही कारण है?
1. वाणिज्यिक फसलों की खेती के लिए एक क्रमिक स्विचओवर के कारण, पिछले पांच वर्षों में खाद्यान्न की खेती के क्षेत्र में लगभग 30% की कमी आई है।
2. बढ़ती आय के परिणामस्वरूप, % व्यक्तियों के उपभोग पैटर्न में एक महत्वपूर्ण बदलाव आया है।
3. खाद्य आपूर्ति श्रृंखला में संरचनात्मक बाधाएं हैं।
विकल्प:
(a.) 1 और 2 केवल
(b.) 2 और 3 केवल
(c.) 1 और 3 केवल
(d.) 1, 2 और 3

Q6. राजकोषीय प्रोत्साहन के संदर्भ में निम्नलिखित में से सही विकल्प का चयन कीजिये:
(a) यह तेजी से आर्थिक विकास के कारण मांग में वृद्धि को पूरा करने के लिए माल की आपूर्ति सुनिश्चित करने के लिए विनिर्माण क्षेत्र में सरकार द्वारा एक बड़ा निवेश है।
(b) यह देश में आर्थिक गतिविधि को बढ़ावा देने के लिए सरकार की एक गहन सकारात्मक कार्रवाई है।
(c) यह अधिक खाद्य उत्पादन को बढ़ावा देने और खाद्य मुद्रास्फीति को बढ़ावा देने के लिए कृषि और संबद्ध क्षेत्रों के लिए ऋण के वितरण को सुनिश्चित करने के लिए वित्तीय संस्थानों पर सरकार की गहन कार्रवाई है।
(d) यह वित्तीय समावेशन की अपनी नीति को आगे बढ़ाने के लिए सरकार द्वारा एक अत्यधिक सकारात्मक कार्रवाई है।

Q7. निम्नलिखित में से कौन सी क्रिया/कार्य चालू खाता घाटे को कम करने में मदद कर सकते हैं?
1. घरेलू मुद्रा का अवमूल्यन करना।
2. निर्यात सब्सिडी में कमी।
3. उपयुक्त नीतियों को अपनाना जो अधिक एफडीआई और एफआईआई से अधिक धन को आकर्षित करते हैं।
विकल्प:
(a) 1 और 2
(b) 2 और 3
(c) 3 केवल
(d) 1 और 3

Q8. एक “बंद अर्थव्यवस्था” एक अर्थव्यवस्था है जिसमें:
(a) मुद्रा आपूर्ति पूरी तरह से नियंत्रित है
(b) वित्त की कमी होती है
(c) केवल निर्यात होता है
(d) न तो निर्यात होता है और न ही आयात होता है

Ans: 1(c), 2(b), 3(d), 4(c), 5(b), 6(b), 7(a), 8(d)

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD