Home   »   Reasoning Questions For DSSSB Exam (Solutions)

Reasoning Questions For DSSSB Exam (Solutions)

Reasoning Questions For DSSSB Exam (Solutions)_30.1
Q1. A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my mother.” How is the man related to the lady.
(a) Cousin
(b) Brother
(c) Son
(d) Nephew
S1.Ans.(a)
Sol. 
Reasoning Questions For DSSSB Exam (Solutions)_40.1
Q2. If A = 1, Z=26 and TALENT = 72 then AVERT = ?
(a) 60
(b) 66
(c) 55
(d) 58
S2.Ans.(b)
Sol. AVERT = A+V+E+R+T = 66
Q3. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word: COMPANIONSHIP
(a) OPEN
(b) OPIUM
(c) OPINION
(d) NATION
S3.Ans.(c)
Sol. OPINION can be formed using the letters of the COMPANIONSHIP.
Q4. If THOUGHT is coded as THGUOHT then THROAT will be coded as
(a) TAROHT
(b) TAORTH
(c) TAROHH
(d) TAORHT
S4.Ans.(d)
Sol. By reversing the letters of THOUGHT we get THGUOHT. Similarly, THROAT -> TAORHT.
Q5. If (-) stands for division, (+) stands for multiplication, (÷) stands for subtraction and (×) stands for addition, which one of the following equations is correct?
(a) 100+5−10×250÷200 = 100
(b) 200+10−20×200÷100 = 150
(c) 50×5÷10+100−75 = 50
(d) 300+5−20×200÷100 = 200
S5.Ans.(a)
Sol. 100+5−10×250÷200 = 100
After changing sign
100 × 5 ÷ 10 + 250 – 200
50 + 250 – 200 
100
Q6. Select the related number from the given alternatives.
841 : 29 :: 289 : ?
(a) 23
(b) 21
(c) 17
(d) 13
S6.Ans.(c)
Sol. 841 = (29)²
Similarly 289 = (17)²
Q7. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Violin
(b) Piano
(c) Flute
(d) Harmonium
S7.Ans.(c)
Q8. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) ZVR
(b) ZYX
(c) QMI
(d) IEA
S8.Ans.(b)
Sol. Except ZYX, all follow a pattern of -4,-4
Q9. Find the odd number from the given alternatives.
(a) 24
(b) 49
(c) 64
(d) 81
S9.Ans.(a)
Sol. Except 24, all are squares
7² = 49
8² = 64
9² = 81
Q10. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Incompatible 
2. Incomparable 
3. Incongruous 
4. Inconsistent
(a) 2,1,4,3
(b) 3,4,2,1
(c) 4,2,1,3
(d) 2,1,3,4
S10.Ans.(d) 
Sol. Order according to dictionary: 
2. Incomparable, 1. Incompatible, 3. Incongruous, 4. Inconsistent