Latest Teaching jobs   »   Maths Questions for CTET,KVS Exam :...

Maths Questions for CTET,KVS Exam : 27 november 2018

Maths Questions for CTET,KVS Exam : 27 november 2018_30.1
Dear Students!!! There is most general as well as a scoring section in all the competitive entrance examinations in the teaching field i.e “Mathematics”.Because in this section only one thing is work i.e your accuracy and that could be nourished with the daily practice. So, for this, we are providing you the daily quiz for all teaching exams i.e CTET Exam 2018, DSSSB ,KVS,STET Exam.

Q1. The average runs conceded by a bowler in 5 matches is 45 and 15.75 in other 4 matches. What is the average runs conceded by the bowler in 9 matches?
(a) 15
(b) 32
(c) 35
(d) 53.5


Q2. A person bought pens at 25 for a rupee and sold at 15 for a rupee. What is his profit percentage?
(a) 16 2/3%
(b) 33 1/3%
(c) 66  2/3%
(d) 40%
Q3. 80 litre mixture of milk and water contains 10% milk. How much milk (in litres) must be added to make water percentage in the mixture as 80%?
(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 12

Q4. A bus starts running with the initial speed of 21 km/hr and its speed increases every hour by 3 km/hr. How many hours will it take to cover a distance of 252 km?
(a) 3
(b) 5
(c) 8
(d) 10

Q5. A sum of Rs 400 becomes Rs 448 at simple interest in 2 years. In how many years will the sum of Rs 550 amounts to Rs 682 at the same rate?
(a) 2
(b) 3
(c) 3.5
(d) 4

Maths Questions for CTET,KVS Exam : 27 november 2018_40.1

Q10. In ΔABC, ∠BAC = 90° and AD is drawn perpendicular to BC. If BD = 7 cm and CD = 28 cm, then what is the length (in cm) of AD?
(a) 3.5
(b) 7
(c) 10.5
(d) 14

Solutions

S1. Ans.(b)
Sol. Total runs conceded = 5 × 45 + 4 × 15.75
= 225 + 63 = 288
Required average=288/9 =32

S2. Ans.(c)
Sol. Cost of 25 pens = 1 Rs.
Cost of 1 pen=100/25 paise=4 paise
Selling price of 15 pens = 1 Rs.
Selling price of 1 pen =100/15 paise
Profit %=(100/15–4)/4×100 =40/(15×4)×100 =66 2/3%

S3. Ans.(c)
Sol. Let x litre of milk is added to get 20% milk solution
∴(10/100×80+x)/(80+x)=20/100 ⇒ (8+x)/(80+x)=1/5
40 + 5x = 80 + x ⇒ 4x = 40 ⇒ x = 10 litre

S4. Ans.(c)
Sol. In first hour bus will cover 21 km
In second hour it will cover 24 km
In third hour it will cover 27 km
So,
252=n/2 [2×21+(n –1)3]
504 = 42n + 3n² – 3n ⇒3n² + 39n – 504 = 0
n² + 13n – 168 = 0 ⇒n² + 21n – 8n – 168 = 0
n (n + 21) – 8 (n + 21) = 0 ⇒ n = 8, – 21
So, n = 8 hours

S5. Ans.(d)
Sol. 2 year interest = 448 – 400 = 48
1 year interest = 24
Rate=24/400×100=6% ⇒ 682–550=(550×6×T)/100
⇒ 1320 = 55 × 6 × T ⇒ T = 4 years

Maths Questions for CTET,KVS Exam : 27 november 2018_50.1
Maths Questions for CTET,KVS Exam : 27 november 2018_60.1

S10. Ans.(d)
Sol.
AD² = BD × CD = 7 × 28 = 7 × 7 × 4
AD = 14 cm