Online Tution   »   CUET 2022   »   CUET EXAM 2022 Asked Physical Education...

CUET EXAM 2022 Asked Physical Education Important Questions

CUET EXAM Asked Physical Education Important Questions

CUET Domain Specific Subject

CUET exam has Section II of domain specific subject. Under this section physical education subject is there Here in this article we have provided you with list of important questions of physical education from CUET point of view along with the Physical Education Syllabus.

CUET Physical Education Syllabus

Physical education may be a highly intriguing topic for those who want to pursue additional studies in health and fitness. The physical studies curriculum includes chapters on good health, training, first aid, the relevance of sports, and sociological factors. The physical education syllabus for CUET is divided into nine parts. These are as follows:

  • Sociological Aspects of Physical Education
  • Training Methods
  • Career Aspects in Physical Education
  • Career Aspects in Physical Education
  • Health Education & Health Problems
  • Sports Injuries and First Aid
  • Test & Measurement in Sports
  • Biomechanics & Sports
  • Psychology & Sports

Don’t miss the chance to join the CUET 2023 online coaching batch by Adda247.

CUET 2022 Asked Physical Education Important Questions

Ques 1. The plane which divides the body into a left and a right is called

(a) coronal plane

(b) sagittal plane

(c) vertical plane

(d) transvers plane

Correct Answer:- B

Ques 2. Body Movement that decreases the angle between two body parts

(a)  Flexion

(b)  Extension

(c)  Abduction

(d)  Adduction

Correct Answer:- A

Ques 3. The plane which divides the body into front and back is called

(a) Frontal plane

(b) sagittal plane

(c) vertical plane

(d) transvers plane

Correct Answer:- A

Ques 4. Que. Sports biomechanics cab be described as-

(a) mechanics of sports

(b) kinesiology

(c) physics of sports

(d) sports dynamics

Correct Answer:- C

Ques 5. Which movement is caused by Moving a body part away from the medial line of the body? 

a)  Flexion 

b)  Extension

c)  Adduction 

d)  Abduction

Correct Answer:- D

Ques 6. In cycling method the number of rounds will be if there are N teams participating

(a)N+1

b) (N+1) /2

c) N-1

d) (N-1) /2

Correct Answer:- c

Ques 7. Round Robin is also known as;

(a Knock out tournament

(c)League tournmanet

(b) Combination tournmanet

d) None of the above

Correct Answer:- b

Ques 8. If there are 19 teams playing in a knock-out tournament then how many byes will be given?

(a) 2

b) 10

c)13

d) 5

Correct Answer :- C

Ques 9. Which committee is responsible for selecting officials for sports events?

(a) Ground and equipment committee

(b) Publicity committee

(c) Technical committee

d)Transport committee

Correct Answer:- C

Ques 10. The formula for determining the number of rounds in a single league fixture when the number of teams is even?

a) N

b) N-1/2

c) N-1

d) N(N-1)/2

Correct Answer – C

Ques 11. Seeding is given in a fixture to…

(a) Weak teams

(b) Strong teams

(c) Favourite teams

(d) Local teams

Correct Answer:- B

Ques 12. In a double League tournament such as IPL a total of how many matches are played during the league face if 7 teams participating

(a) 42

(b 45

(c) 54

(d) 58

Correct Answer – A

Ques 13. What is the formula to divide an odd number of teams in the upper half for a knockout fixture?

a) N+1/2

b) N-1/2

c) N(N-1) /2

d) N(N+1)/2

 Correct Answer:- A

Ques 14. Consolation tournaments are a part of which type of fixture?

a)Knockout

b) league

c)combination

d) None of these

Correct Answer – a

Ques 15. The formula for determining the number of a bye in the upper half of a knockout fixture when a number of byes are odd?

(a) nb+1/2

b) nb-1/2

c) nb /2

d) nb+1

Correct Answer – b

Ques 16. ABC School is one of the reputed schools in their location for the number of sports facilities it provides to its stakeholders. Keeping that in consideration CBSE Sports cell has given them the responsibility of conducting the CBSE Football cluster.35 teams have sent their entry for participation in the tournament. Due to a large number of teams willing to participate the school should conduct the competition by which fixture?

a) League 

b) Knock out 

c) Staircase 

d) Challenge

Correct Answer:- b

Ques 17. Formula for determining the number of bye in the lower half of a knockout fixture when number of byes are odd?

a) nb+1/2

b) nb-1/2

c) nb/2

d) nb+1

Correct Answer – a

Ques 18. How many rounds will be played if the number of teams are 29 in the

knockout fixture?

a) 5

b) 6

c) 7

d) 3

Correct Ans – a

Ques 19. Sit and reach test measures

(a) Endurance

(b) Flexibility

(c) Strength

(d) Speed

Correct Answer – b

Ques 20. Which test is used to test the functional ability amongst senior citizens?

a) Rockport one mile test

b) Harvard step test

c) Rikli and Jones test

d) Fitness Index score

Correct Answer – c

Ques 21. What is the weight of dumbbell for men in arm curl of Rikli and Jones Test?

(a) 5 pounds

(b) 6 pounds

(c) 8 pounds

(d) 10 pounds

Correct Answer:- C

Ques 22. What is the weight of dumbbell for women in arm curl of Rikli and Jones Test?

(a) 5 pounds

(b) 6 pounds

(c) 8 pounds

(d) 10 pounds

Correct Answer:- A

Ques 23. To run back four times between two parallel lines as fast as possible is a part of which type of test :

(a) Standing Broad Jump

(b) Partial Curl-Up

(c) 600 M Run / Walk

(d) Shuttle Run (4×10 M)

Correct Answer:- D

Related Post:

Sharing is caring!

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published.