Table of Contents

The Maharashtra Police Constable, MPSC, SSC and Railway Exam are crucial examinations that require a comprehensive understanding of various Arithmetic topics. To help aspirants prepare effectively, we have compiled a set of 20 competitive-level Arithmetic MCQs covering a wide range of subjects.

## Top 20 Arithmetic MCQs for Maharashtra, SSC and Railway 12 April 2024

These 20 Arithmetic Multiple Choice Questions cover a diverse range of topics relevant to the Maharashtra Police Constable, MPSC Exam 2024, SSC and Railway Exam 2024. Use these questions as a tool to assess your knowledge and enhance your preparation for the upcoming examination. Remember to review the explanations and expand your understanding of each topic to ensure a well-rounded preparation. Best of luck!

Q1. What was the original price of a shirt that is discounted by 25% and sold for $30?

a) $35

b) $40

c) $45

d) $50

Answer: b) $40

Solution: Let the original price be x dollars. After a 25% discount, the selling price becomes 75% of the original price, so 75% of x = $30. Solving for x gives x = $40.

Q2. If 15% of the students in a class are absent, and there are 40 students present, how many students are absent?

a) 10

b) 12

c) 15

d) 18

Answer: c) 15

Solution: Since 15% of the students are absent and there are 40 students present, the total number of students in the class is (100/85)*40 = 47. So, the number of students absent is 47 – 40 = 7.

Q3. What was the original price of a book if it is sold for $24 after a 20% discount?

a) $20

b) $25

c) $28

d) $30

Answer: d) $30

Solution: Let the original price be x dollars. After a 20% discount, the selling price becomes 80% of the original price, so 80% of x = $24. Solving for x gives x = $30.

Q4. If 60% of a number is 48, what is 30% of the same number?

a) 12

b) 18

c) 24

d) 30

Answer: c) 24

Solution: Let the number be x. Then, 60% of x = 48. Solving for x gives x = 48 / 0.60 = 80. Therefore, 30% of 80 is 0.30 * 80 = 24.

Q5. What is the value of a car after 3 years if it depreciates by 15% each year and its initial value is $20,000?

a) $10,125

b) $12,210

c) $14,295

d) $16,380

Answer: b) $12,210

Solution: After the first year, the value of the car is 85% of $20,000. After the second year, it’s 85% of that value, and after the third year, it’s 85% of the value after the second year. Calculating this gives $12,210.

Q6. If a class has 25 girls and this represents 40% of the total number of students, how many boys are there in the class?

a) 30

b) 35

c) 37

d) 40

Answer: c) 37

Solution: If 40% of the total number of students is represented by 25 girls, then 60% is represented by boys. So, let the total number of students be x. Then, 60% of x = boys = 0.60x. Solving for x gives x = 62.5. Therefore, there are 62.5 – 25 = 37.5 boys, which can be rounded to 37.

Q7. What is the cost price of a laptop sold at a profit of 25% if the selling price is $1250?

a) $800

b) $1000

c) $1200

d) $1500

Answer: b) $1000

Solution: Let the cost price be x dollars. Selling price = Cost price + Profit. So, 1250 = x + 0.25x. Solving for x gives x = $1000.

Q8. If a restaurant bill is $80 and you want to leave a 15% tip, how much will the total bill be including the tip?

a) $88

b) $90

c) $92

d) $95

Answer: c) $92

Solution: Tip amount = 15% of $80 = 0.15 * 80 = $12. So, the total bill including the tip is $80 + $12 = $92.

Q9. What is the net percentage change in the price of a product if it is first increased by 10% and then decreased by 10%?

a) -01%

b) 5%

c) 10%

d) 20%

Answer: a) -1%

Solution: Let the original price be $100. After a 10% increase, it becomes $110. Then, after a 10% decrease, it becomes $99, which is a decrease of 1% from the original price.

Q10. What is the net percentage change in the price of a product if it is first increased by 20% and then decreased by 20%?

a) 4% decrease

b) 10% decrease

c) 16% decrease

d) 20% decrease

Answer: a) 4% decrease

Solution: Let the original price be $100. After a 20% increase, it becomes $120. Then, after a 20% decrease, it becomes $96, which is a decrease of 4% from the original price.

Q11: What is the average speed for the entire round trip if a train travels from Station A to Station B at an average speed of 60 km/h and returns to Station A at an average speed of 75 km/h?

a) 65 km/h

b) 72 km/h.

c) 70 km/h

d) 72.5 km/h

Answer: b) 72 km/h.

Solution:

Average Speed= Total distance covered/Total time. If distance covered from A to B is x km. Then, Average Speed= x+x /x/60 +x/90 = 2x/5x/180 =72 km/h.

Q12: What is the original speed of a train if it travels a distance of 240 km, and if the speed were increased by 20 km/h, the journey would have taken 1 hour less?a) 30 km/h

b) 40 km/h

c) 50 km/h

d) 60 km/h

Answer: d) 60 km/h

Solution: (240/x)-(240/(x+20))=1or 240(x+20)-(240x)=x(x+20) or 240x+4800–240x=x(x+20) or x^2+20x-4800=0 or (x-80)(x+60) or x=60 km/hr .

Q13: When will two trains, traveling towards each other at speeds of 50 km/h and 60 km/h respectively, meet if the distance between them is 550 km?a) 3 hours

b) 4 hours

c) 5 hours

d) 6 hours

Answer: c) 5 hours

Solution: Relative speed = Sum of speeds of the two trains = 50 + 60 = 110 km/h. Time taken to meet = Distance / Relative speed = 550 / 110 = 5 hours.

Q14. In an arithmetic progression, if the first term is 5 and the common difference is 3, what is the 10th term?

a) 32

b) 35

c) 37

d) 30

Answer: b) 35

Q15. In a geometric progression, if the first term is 2 and the common ratio is 3, what is the 5th term?

a) 486

b) 162

c) 486

d) 54

Answer: d) 54

Q16. In an arithmetic progression, if the 6th term is 20 and the 10th term is 32, what is the common difference?

a) 3

b) 2

c) 4

d) 5

Answer: b) 2

Q17. In a geometric progression, if the 3rd term is 24 and the 6th term is 192, what is the common ratio?

a) 4

b) 8

c) 2

d) 3

Answer: d) 3

Q18. In an arithmetic progression, if the 7th term is 25 and the 11th term is 37, what is the sum of the first 15 terms?

a) 255

b) 375

c) 300

d) 330

Answer: b) 375

Q19. If the sum of the first 8 terms of an arithmetic progression is 100, and the sum of the first 10 terms is 180, what is the 11th term?

a) 35

b) 18

c) 20

d) 16

Answer: a) 35

Q20: If the price of a product is increased by 25%, by what percentage should the sales price be decreased to bring it back to the original price?

A) 20%

B) 25%

C) 30%

D) 33.33%

Answer: A) 20%

मराठी |
वेब लिंक |
ॲप लिंक |

टॉप 20 अंकगणित MCQ | क्लिक करा |
क्लिक करा |

महाराष्ट्रातील सर्व स्पर्धा परीक्षांसाठी ऑनलाईन क्लास, व्हिडिओ कोर्स, टेस्ट सिरीज, पुस्तके आणि इतर अभ्यास साहित्य खाली दिलेल्या लिंक वर क्लिक करून मिळवा.