SSC CGL Geometry Questions with Detailed Solutions

Get SSC CGL Geometry Questions to prepare for your upcoming exam. Solve the most expected questions and detailed solutions that can be asked in the exam.

Important SSC CGL Geometry Questions

Q1.

The centres of two circles are 36 cm apart. If the radii of these two circles are 15 cm and 9 cm, respectively, then what is the sum of the lengths (in cm) of a direct common tangent and a transverse common tangent of these two circles?

  • A.

    65(7+2)6\sqrt5(\sqrt7+2)​​

    ✓ Correct
  • B.

    67(5+2)6\sqrt7(\sqrt5+2)​​

  • C.

    65(5+2)6\sqrt5(\sqrt5+2)​​

  • D.

    67(7+2)6\sqrt7(\sqrt7+2)​​

Answer & Solution

Correct option is A

Given:

Distance between the centers of the two circles = 36 cm

Radius of the first circle = 15 cm

Radius of the second circle = 9 cm

Concept Used:

Length of the direct common tangent

Ldirect=d2(r1r2)2L_{\text{direct}} = \sqrt{d^2 - (r_1 - r_2)^2}

Length of the transverse common tangent

Ltransverse=d2(r1+r2)2L_{\text{transverse}} = \sqrt{d^2 - (r_1 + r_2)^2}

Solution:

Direct common tangent:

Ldirect=362(159)2 Ldirect=129662 Ldirect=129636 Ldirect=1260L_{\text{direct}} = \sqrt{36^2 - (15 - 9)^2}\\ \ \\L_{\text{direct}} = \sqrt{1296 - 6^2}\\ \ \\L_{\text{direct}} = \sqrt{1296 - 36}\\ \ \\L_{\text{direct}} = \sqrt{1260} 

Transverse common tangent:

Ltransverse=362(15+9)2 Ltransverse=1296242 Ltransverse=1296576 Ltransverse=720L_{\text{transverse}} = \sqrt{36^2 - (15 + 9)^2}\\ \ \\L_{\text{transverse}} = \sqrt{1296 - 24^2}\\ \ \\L_{\text{transverse}} = \sqrt{1296 - 576}\\ \ \\L_{\text{transverse}} = \sqrt{720} 

Sum of the lengths:

Sum=Ldirect+Ltransverse=1260+720 2×2×3×3×5×7+2×2×2×2×3×3×5\text{Sum} = L_{\text{direct}} + L_{\text{transverse}} = \sqrt{1260}+\sqrt{720}\\ \ \\\sqrt{2\times2\times3\times3\times5\times7}+\sqrt{2\times2\times2\times2\times3\times3\times5} 

=67×5+125 =65(7+2)=6\sqrt{7\times5}+12\sqrt5\\ \ \\=6\sqrt{5}(\sqrt7+2)​​

Q2.

In triangle PQR, medians PM and QN intersect at G. If the length of median PM is 15 cm, what is the length of the segment PG?

  • A.

    4 cm

  • B.

    5 cm

  • C.

    7.5 cm

  • D.

    10 cm

    ✓ Correct

Answer & Solution

Correct option is D

Given:  Median PM length=15  G is Centroid.  Concept Used:  Centroid divides median in 2:1 ratio (Vertex to Base).  Solution:\textbf{Given:} \\ \space \, \\ \text{Median PM length} = 15 \\ \space \, \\ \text{G is Centroid.} \\ \space \, \\ \textbf{Concept Used:} \\ \space \, \\ \text{Centroid divides median in 2:1 ratio (Vertex to Base).} \\ \space \, \\ \textbf{Solution:}​​

PG=23×PM  PG=23×15  PG=10 cm  Final Answer  10 cm PG = \frac{2}{3} \times PM \\ \space \, \\ PG = \frac{2}{3} \times 15 \\ \space \, \\ PG = 10 \text{ cm} \\ \space \, \\ \textbf{Final Answer} \\ \space \, \\ 10 \text{ cm}​​

Q3.

A line cuts two concentric circles. The length of chords formed by this line on the circles is 6 cm and 18 cm. Find thedifference in the squares of the radii of two circles.

  • A.

    90

  • B.

    120

  • C.

    60

  • D.

    72

    ✓ Correct

Answer & Solution

Correct option is D

Given:

Length of the chord on the smaller circle = 6 cm

Length of the chord on the larger circle = 18 cm

Concept Used:

For a chord of a circle, the distance from the center to the chord (perpendicular distance) and the radius of the circle are related by the Pythagorean theorem:

R2d2=(l2)2R^2 - d^2 = \left(\frac{l}{2}\right)^2​​

where:

R is the radius of the circle

d is the perpendicular distance from the center to the chord

l is the length of the chord

Solution: 

For the smaller circle:

r12d2=(62)2=9r_1^2 - d^2 = \left(\frac{6}{2}\right)^2 = 9​​

For the larger circle:

r22d2=(182)2=81r_2^2 - d^2 = \left(\frac{18}{2}\right)^2 = 81​​

Subtract the equation for the smaller circle from the equation for the larger circle:

r22d2(r12d2)=819r_2^2 - d^2 - (r_1^2 - d^2) = 81 - 9​​

r22r12=72r_2^2 - r_1^2 = 72​​

The difference in the squares of the radii of the two circles is 72.

Q4.

AB and CD are two parallel chords drawn in a circle with centre O. The distance between the two chords is 21 cm. If the lengths of AB and CD are 24 cm and 18 cm, respectively, then the radius of the circle is equal to:

  • A.

    15 cm

    ✓ Correct
  • B.

    20 cm

  • C.

    18 cm

  • D.

    24 cm

Answer & Solution

Correct option is A

Given:

Two parallel chords ( AB) and ( CD) in a circle with center ( O)

Distance between the chords = 21 cm.

Length of ( AB) = 24 cm.

Length of ( CD) = 18 cm.

Solution:

d1=r2(AB2)2=r2122=r2144_1 = \sqrt{r^2 - \left(\frac{AB}{2}\right)^2} = \sqrt{r^2 - 12^2} = \sqrt{r^2 - 144}​​

d2=r2(CD2)2=r292=r281_2 = \sqrt{r^2 - \left(\frac{CD}{2}\right)^2} = \sqrt{r^2 - 9^2} = \sqrt{r^2 - 81}​​

d1d2=21_1 - d_2 = 21​​

d1+d2=21_1 + d_2 = 21​​

r2144+r281=21\sqrt{r^2 - 144} + \sqrt{r^2 - 81} = 21​​

a + b = 21

( a2b2=(r2144)(r281)=63)^2 - b^2 = (r^2 - 144) - (r^2 - 81) = -63)​​

(a - b)(a + b) = -63 (ab)×21=63 \implies (a - b) \times 21 = -63 \implies​ a - b = -3

2a = 18 \implies​ a = 9

9 + b = 21 \implies​ b = 12

a = r2144=9 r2144=81 r2=225 \sqrt{r^2 - 144} = 9 \implies r^2 - 144 = 81 \implies r^2 = 225 \implies​ r = 15 cm

Alternate Method:  

Radius = CO 

CO = (CD2)2+(AB2)2\sqrt{(\frac{CD}2)^2+ (\frac{AB}2)^2}​​

CO = (182)2+(242)2\sqrt{(\frac{18}2)^2+ (\frac{24}2)^2} 

CO = (9)2+(12)2\sqrt{(9)^2+(12)^2} 

CO = 81+144\sqrt{81+144}​​

CO225\sqrt{225}

CO = 15





Q5.

A regular hexagon is inscribed inside a circle of radius 10 cm. Find the area of the hexagon.

  • A.

    210.50 cm²

  • B.

    314.16 cm²

  • C.

    173.20 cm²

  • D.

    259.81 cm²  

    ✓ Correct

Answer & Solution

Correct option is D

Given:
Radius of the circumscribed circle (r) = 10 cm.
Formula Used:
For a regular hexagon inscribed in a circle, the side length of the hexagon (a) is equal to the radius of the circle (r).
Area of a regular hexagon = 332×a2\frac{3\sqrt{3}}{2} \times a^{2}​​
31.732\sqrt{3} \approx 1.732​​
Solution:
Side length of the hexagon a = 10 cm.
Substitute a into the area formula:
Area=332×102 Area=332×100 Area=1503 Area150×1.73205 Area259.8075\text{Area} = \frac{3\sqrt{3}}{2} \times 10^{2}\\ \ \\\text{Area} = \frac{3\sqrt{3}}{2} \times 100\\ \ \\\text{Area} = 150\sqrt{3}\\ \ \\\text{Area} \approx 150 \times 1.73205\\ \ \\\text{Area}\approx 259.8075​​
Rounding to two decimal places, we get 259.81 cm2 \text{ cm}^{2}​​
So the correct answer is (d).

Q6.

In a circle, chord PQ and chord RS intersect at T such that PT : TQ = 3 : 4 and RT : TS = 6 : 5. If PQ = p and RS = q, which of the following is true?

  • A.

    p2q2=147242\frac{p^{2}}{q^{2}} = \frac{147}{242}​​

  • B.

    pq=711\frac{p}{q} = \frac{7}{11}​​

  • C.

    p2q2=245242\frac{p^{2}}{q^{2}} = \frac{245}{242}​​

    ✓ Correct
  • D.

    pq=1211\frac{p}{q} = \frac{12}{11}​​

Answer & Solution

Correct option is C

Given:  PT:TQ=3:4,RT:TS=6:5.PQ=p,RS=q.  Concept Used:  Intersecting Chords Theorem: PT×TQ=RT×TS.  Solution:  12x2=30y2 x2/y2=2.5.  p=7x,q=11y.  p2/q2=49x2/121y2=(49/121)×2.5=245/242.  Final Answer  245/242\textbf{Given:} \\ \space \, \\ PT:TQ=3:4, RT:TS=6:5. PQ=p, RS=q. \\ \space \, \\ \textbf{Concept Used:} \\ \space \, \\ \text{Intersecting Chords Theorem: } PT \times TQ = RT \times TS. \\ \space \, \\ \textbf{Solution:} \\ \space \, \\ 12x^2 = 30y^2 \implies x^2/y^2 = 2.5. \\ \space \, \\ p = 7x, q = 11y. \\ \space \, \\ p^2/q^2 = 49x^2 / 121y^2 = (49/121) \times 2.5 = 245/242. \\ \space \, \\ \textbf{Final Answer} \\ \space \, \\ 245/242​​

Q7.

In ∆MNO, line segment LK is parallel to NO. If the ratio of area of ∆MLK to trapezoid LKNO is 9 : 40, what is the ratio of ML to LN?

  • A.

    3 : 4

    ✓ Correct
  • B.

    3 : 7

  • C.

    4 : 5

  • D.

    4 : 9

Answer & Solution

Correct option is A

Given: MNO LKNO Area of MLK:Area of trapezoid LKNO=9:40 Concept Used: Ratio of areas of similar triangles equals square of ratio of sides Formula Used: Area of smaller triangleArea of whole triangle=(Corresponding sideWhole side)2 Solution:\textbf{Given:}\\ \, \\\triangle MNO\\ \, \\LK \parallel NO\\ \, \\\text{Area of } \triangle MLK : \text{Area of trapezoid } LKNO = 9 : 40\\ \, \\\textbf{Concept Used:}\\ \, \\\text{Ratio of areas of similar triangles equals square of ratio of sides}\\ \, \\\textbf{Formula Used:}\\ \, \\\frac{\text{Area of smaller triangle}}{\text{Area of whole triangle}} = \left(\frac{\text{Corresponding side}}{\text{Whole side}}\right)^2\\ \, \\\textbf{Solution:}

​​Let area of MLK=9x Area of trapezoid LKNO=40x Area of MNO=49x Area of MLKArea of MNO=949 (MLMN)2=949 MLMN=37 LN=MNML ML:LN=3:4 Final Answer: 3:4​​\text{Let area of } \triangle MLK = 9x\\ \, \\\text{Area of trapezoid } LKNO = 40x\\ \, \\\text{Area of } \triangle MNO = 49x\\ \, \\\frac{\text{Area of } \triangle MLK}{\text{Area of } \triangle MNO} = \frac{9}{49}\\ \, \\\left(\frac{ML}{MN}\right)^2 = \frac{9}{49}\\ \, \\\frac{ML}{MN} = \frac{3}{7}\\ \, \\LN = MN - ML\\ \, \\ML : LN = 3 : 4\\ \, \\\textbf{Final Answer:}\\ \, \\3 : 4​​

Q8.

In a trapezoid ABCD with AB parallel to CD, the diagonals AC and BD intersect at E. What is the ratio of the area of △ABE to the area of △CDE?

  • A.

    The ratio of AB to CD squared.

    ✓ Correct
  • B.

    The ratio of AB to CD.

  • C.

    The ratio of the perimeter of △ABE to the perimeter of △CDE.

  • D.

    The ratio of the area of △ABC to the area of △BCD.

Answer & Solution

Correct option is A

Given :

In trapezoid ABCD, AB||CD.
Diagonals AC and BD intersect at E.

Formula Used :

Triangles formed between parallel sides and intersecting diagonals are similar.

For similar triangles:
Area1Area2=(Corresponding side1Corresponding side2)2\frac{\text{Area}_1}{\text{Area}_2} = \left(\frac{\text{Corresponding side}_1}{\text{Corresponding side}_2}\right)^2​​

Solution :

Since ABC \parallel C​D, triangles  \triangle ​ABE and  \triangle ​CDE are similar.

Corresponding bases are AB and CD.

Therefore,
Area of ABEArea of CDE\frac{\text{Area of } \triangle ABE}{\text{Area of } \triangle CDE}​​

=(ABCD)2= \left(\frac{AB}{CD}\right)^2​​

Q9.

From a point T, a tangent TP at point P, is drawn to a circle with centre O. A secant TQR (point Q is near to point T) is drawn from the point T. ∆PQR is inscribed into the circle by joining the points P, Q and R. Draw lines OQ and OR. If ∠PTQ is 27° and∠ TPQ = 55°, what is the degree measure of ∠ROQ?

  • A.

    86

    ✓ Correct
  • B.

    82

  • C.

    98

  • D.

    94

Answer & Solution

Correct option is A

Given:

( TP) is a tangent to the circle at point ( P)

( TQR ) is a secant intersecting the circle at points ( Q) and ( R)

(PTQ=27)( \angle PTQ = 27^\circ )​ and (TPQ=55)( \angle TPQ = 55^\circ)  

Concept Used: 

Alternate Segment Theorem:

This theorem states that the angle between a tangent and a chord through the point of contact is equal to the angle in the alternate segment

Exterior Angle Theorem (Triangle):

The exterior angle of a triangle is equal to the sum of the two opposite interior angles.

Tangent-Secant Theorem (Power of a Point):

For a point outside the circle with a secant and a tangent:

Solution: 

PRQ=TPQ\angle PRQ = \angle TPQ  (Angle between a tangent and a chord through the point of contact is equal to the angle in the alternate segment)​

RQP=QTP+QPTRQP=55+27=82QPR=180(RQP+PRQ)QPR=180(82+55)QPR=180(137)QPR=432QPR=QORQOR=2×43QOR=86\angle RQP = \angle QTP + \angle QPT \\\angle RQP = 55 + 27 = 82\\\angle QPR = 180 - (\angle RQP+\angle PRQ)\\\angle QPR = 180 - (82 + 55) \\\angle QPR = 180 - (137) \\\angle QPR = 43 \\2\angle QPR = \angle QOR \\ \angle QOR = 2 \times 43 \\\angle QOR = 86^\circ  

Alternate Method: 

In  TPR\triangle TPR  

T++P+R=180 27+(55+A)+55=180 27+55+A+55=180 A=180137 A=43 2A=2×43 2A=86\angle T + \angle + P + \angle R = 180 \\ \ \\27 + (55 + A) + 55 = 180 \\ \ \\27 + 55 + A + 55 = 180 \\ \ \\A = 180 - 137\\ \ \\A = 43 \\ \ \\2A = 2 \times43 \\ \ \\2A = 86

Q10.

On a circle of radius 7 units, PQ and QR are chords of length 7 units each. What is the length of the chord PR in units?

  • A.

    283\frac{28}{\sqrt3}​​

  • B.

    73\frac{7}{\sqrt3}​​

  • C.

    143\frac{14}{\sqrt3}​​

  • D.

    213\frac{21}{\sqrt3}​​

    ✓ Correct

Answer & Solution

Correct option is D

Given:

Radius of the circle = 7 units

Chords PQ = QR = 7 units 

Concept Used:

A Quadrilateral is rhombus if it has four equal side

Formula Used: 

For a Rhombus ;

D12+D22=4a2{D_1}^2 +{D_2}^2 = 4a^2 

where, D1 ,  D2D_1 \ , \ \ D_2 are diagonals, a is side

Solution:   

PQ = QR = 7  unit

OP = OR = OQ = 7 unit

Four sides are equal , PQRO is a rhombus

OQ and PR is diagonal 

So, OQ2 + PR2 = 4 side2 

72 + PR2 = 4×  72 

PR2 = 4× 72 - 72 ​

PR2 =  72 ( 4 - 1)

 PR2 =  72 × 3 

PR = 737\sqrt3 = 213\frac{21}{\sqrt3} unit​

Q11.

AB is a chord of length 32 cm of a circle of radius 20 cm, the tangents at A and B intersect at a point T. Find length TA(rounded off to two digits after decimal).

  • A.

    36.50 cm

  • B.

    21.33 cm

  • C.

    26.67 cm

    ✓ Correct
  • D.

    19.93 cm

Answer & Solution

Correct option is C

Given:
Radius of the circle r = 20 cm
Length of chord  AB = 32 cm
Concept Used:

​The tangent at any point of a circle is perpendicular to the radius through the point of contact.

The line joining the center of the circle to the point of intersection of the tangents bisects the chord.

Pythagorean theorem.

Solution:

Let O be the center of the circle. Let M be the midpoint of chord AB. OM is perpendicular to AB.

AM = MB = AB2=322=16\frac{AB}{2} = \frac{32}{2} = 16​ cm.

In right triangle OMA, using the Pythagorean theorem:

OM² + AM² = OA²

OM² + 16² = 20²

OM² = 400 - 256 = 14

OM = 12 cm

Triangles OMA and OTA are similar. Therefore:

AMTA=OMOA\frac{AM}{TA} = \frac{OM}{OA}​​

16TA=1220\frac{16}{TA} = \frac{12}{20}​​

TA = 16×201216 \times \frac{ 20}{ 12}​​

TA = 803\frac{80}{3}​= 26.666... cm 26.67\approx 26.67  cm​

Q12.

The side BC of ∆ABC is produced to a point D. If AC = BC and ∠BAC = 70°, then find the value of 2.5∠ACD − 1.5∠ABC.

  • A.

    245°

    ✓ Correct
  • B.

    235°

  • C.

    225°

  • D.

    230°

Answer & Solution

Correct option is A

Given:

Triangle ABC with side BC produced to point D.

AC = BC.

∠BAC = 70°.

Concept Used:

Properties of isosceles triangles: If two sides of a triangle are equal, the angles opposite those sides are also equal.

Angle sum property of a triangle: The sum of the angles in a triangle is 180°.

Linear pair: Angles on a straight line add up to 180°.

Solution:

Triangle ABC is isosceles:

Since AC = BC, ∆ABC is an isosceles triangle.

Therefore, ∠ABC = ∠BAC = 70°.

Using the angle sum property of a triangle:

∠BAC + ∠ABC + ∠ACB = 180°

70° + 70° + ∠ACB = 180°

∠ACB = 180° - 140° = 40°.

∠ACB and ∠ACD form a linear pair.

∠ACB + ∠ACD = 180°

40° + ∠ACD = 180°

∠ACD = 180° - 40° = 140°.

2.5∠ACD - 1.5∠ABC = (2.5 ×\times​ 140°) - (1.5 ×\times 70°)​

= 350 - 105

= 245°.

The value of 2.5∠ACD - 1.5∠ABC is 245°.

Q13.

In a kite ABCD, longer diagonal BD is drawn. If ∠ABD = 54°and ∠ADB = 50°, then what is the measure (in degrees) of the ∠DCB?

  • A.

    108

  • B.

    76

    ✓ Correct
  • C.

    100

  • D.

    54

Answer & Solution

Correct option is B

Given:

Kite ABCD, where BD is the longer diagonal.

∠ABD = 54°

∠ADB = 50°

Solution:

Diagonals of a kite are perpendicular bisectors → BD ⊥ AC.

ABC=ADC\angle ABC = \angle ADC That's Why BDC=54\angle BDC = 54  , DBC=50\angle DBC = 50 

ADC+ABC=2(50)+2(54)\angle ADC +\angle ABC = 2(50)+2(54) =  100 + 108 = 208 ​

In △ABD, sum of interior angles is 180°:

∠ABD + ∠ADB + ∠BAD = 180°

50 + 54 + BAD\angle BAD  = 180

BAD\angle BAD  = 180 - 104 = 76 

ABCD = 360^\circ​​

A+B+C+D=360\angle A +\angle B+ \angle C +\angle D = 360 

76 + 108 + C\angle C + 100 = 360 

C\angle C = 360 - 284

76^\circ​​

Q14.

In ΔPQR, if PT is the median, then which of the following is correct?

  • A.

    PQ2+PR2=PT2+QR2\text{PQ}^2+\text{PR}^2=\text{PT}^2+\text{QR}^2​​

  • B.

    PQ2+PR2=2(PT2+QT2)\text{PQ}^2+\text{PR}^2=2(\text{PT}^2+\text{QT}^2)​​

    ✓ Correct
  • C.

    PQ2+PR2=2(PT2QT2)\text{PQ}^2+\text{PR}^2=2(\text{PT}^2-\text{QT}^2)​​

  • D.

    PQ2+PR2=PT2+QT2\text{PQ}^2+\text{PR}^2=\text{PT}^2+\text{QT}^2​​

Answer & Solution

Correct option is B

Given:

In ΔPQR, PT is the median, meaning T is the midpoint of QR.

Concept Used: 

The Apollonius Theorem states that in any triangle, if a median is drawn, then:

PQ2+PR2=2(PT2+QT2)^2 + PR^2 = 2(PT^2 + QT^2)

Thus, the correct Option (b) 

Proof of Apollonius' Theorem:

Coordinate System Approach

Let the coordinates of the points be:

P(0, h)

Q(-a, 0)

R(a, 0)

Since T is the midpoint of QR, its coordinates are: T(0, 0)

Distance Calculations

Using the distance formula:

PQ=(0+a)2+(h0)2=a2+h2 PR=(0a)2+(h0)2=a2+h2 PT=(00)2+(h0)2=h QT=TR=QR2=2a2=a PQ2=a2+h2 PR2=a2+h2 PT2=h2 QT2=a2PQ = \sqrt{(0 + a)^2 + (h - 0)^2} = \sqrt{a^2 + h^2}\\ \ \\PR = \sqrt{(0 - a)^2 + (h - 0)^2} = \sqrt{a^2 + h^2}\\ \ \\PT = \sqrt{(0 - 0)^2 + (h - 0)^2} = h\\ \ \\QT = TR = \frac{QR}{2} = \frac{2a}{2} = a\\ \ \\PQ^2 = a^2 + h^2\\ \ \\PR^2 = a^2 + h^2\\ \ \\PT^2 = h^2\\ \ \\QT^2 = a^2

Adding both sides:

PQ2+PR2=(a2+h2)+(a2+h2)=2a2+2h22 (PT2+QT2)=2(h2+a2)=2a2+2h2PQ^2 + PR^2 = (a^2 + h^2) + (a^2 + h^2) = 2a^2 + 2h^2 2\\ \ \\(PT^2 + QT^2) = 2(h^2 + a^2) = 2a^2 + 2h^2

Since both sides are equal, we get:

PQ2+PR2=2(PT2+QT2)PQ^2 + PR^2 = 2(PT^2 + QT^2)

Q15.

In a circle with centre O, AOC is the diameter. B is a point on the circumference of the circle such that arc AB is 15\frac{1}{5} of the arc BC. What is the degree measure of ∠BOC ?

  • A.

    120°

  • B.

    150°

    ✓ Correct
  • C.

    80°

  • D.

    30°

Answer & Solution

Correct option is B

Given:

AOC is the diameter of the circle, meaning ∠AOC = 180^\circ​​

B is a point on the circumference such that arc AB is 15\frac{1}{5}​ of arc BC

Concept Used:

​The central angle subtended by an arc is equal to the degree measure of the arc.

Solution: 

\angleAOC = 180(straight line angle)

AOC=180=\angle AOC = 180^\circ = 5x + x

6x = 180 

x = 30 

So, BOC=5x\angle BOC = 5x​​

5x = 5×30=5 \times 30=​150^\circ