SSC CGL Average Questions with Detailed Solutions

Get SSC CGL Average Questions to prepare for your upcoming exam. Solve the most expected questions and detailed solutions that can be asked in the exam.

Important SSC CGL Average Questions

Q1.

In a family of three, P is A’s father and K is the paternal grandfather of A. How is K related to P?

  • A.

    Mother

  • B.

    Grandson

  • C.

    Son

  • D.

    Father

    ✓ Correct

Answer & Solution

Correct option is D

Q2.

The average of 5 consecutive odd numbers is 63. Which of the following is the largest number among them?

  • A.

    65

  • B.

    69

  • C.

    67

    ✓ Correct
  • D.

    71

Answer & Solution

Correct option is C

Given:

Average of 5 consecutive odd numbers is 63

Formula Used:

Average = Sum of observations /Number of observations

Solution:

Let the consecutive odd numbers bex,x+2,x+4,x+6,x+8 x ,x+2,x+4,x+6,x+8​ respectively

Then total sum of numbers = x+x+2+x+4+x+6+x+8=5x+20x+x+2+x+4+x+6+x+8= 5x +20​​

Average of numbers = 63

Total of numbers = 63×5=315 63 \times 5 = 315​​

So,

5x+20=3155x+20 =315​​

5x=315205x=315-20​​

x=2955x=\frac{295}{5}​​

x=59x =59​​

Greatest number isx+8=59+8=67 x+ 8 = 59+8 = 67​​

Q3.

The average of first 120 odd natural numbers, is

  • A.

    120

    ✓ Correct
  • B.

    119.5

  • C.

    120.5

  • D.

    121

Answer & Solution

Correct option is A

Given:

First 120 odd natural numbers

Formula Used:

The nthn^\text{th}​ odd number = 2n - 1

Average of first nn odd numbers = 1st+nth2\frac{\text{1st} + \text{nth}}{2}

=1+(2n1)2=n= \frac{1 + (2n - 1)}{2} = n​​​

Solution:

For n = 120,

Average = 120

Thus, The average of first 120 odd natural numbers is 120.

SSC CGL Average Questions
Q4.

There are 120 hens in a poultry. Due to the addition of 140 more hens, the expenses of the poultry increase by Rs. 4050 while the average expenditure per hen diminishes by Rs. 3. What was the original expenditure of the poultry?

  • A.

    Rs. 4780

  • B.

    Rs. 4540

  • C.

    Rs. 4140

    ✓ Correct
  • D.

    Rs. 4350

Answer & Solution

Correct option is C

Given:
Initial number of hens = 120
Added hens = 140
Increase in expenses = Rs. 4050
Average expenditure decreased by Rs. 3
Solution:
Let the original average expenditure per hen be Rs. x.
Then the total original expenditure = 120x.
After adding hens, new average expenditure per hen = x - 3.
New total expenditure = 260(x - 3).
Increase in expenditure = New total - Original total = Rs. 4050
260(x - 3) - 120x = 4050
260x - 780 - 120x = 4050
140x = 4830
x = 34.5
Thus, the original expenditure was 120 ×34.5 = Rs. 4140.

Q5.

The sum of five numbers is 655. The average of the first two numbers is 77 and the third number is 123. Find the average of the remaining two numbers?

  • A.

    189

    ✓ Correct
  • B.

    200

  • C.

    190

  • D.

    201

Answer & Solution

Correct option is A

Given:

Total sum of five numbers = 655

Average of first two numbers = 77 

Third number = 123

Formula Used:

Sum of remaining two numbers = Total sum – (sum of first three numbers)

Average = Sum2\frac{\text{Sum}}{2}​​

Solution:

Sum of the first two numbers = 77 × 2 = 154

Sum of remaining 2 numbers = 655 − (154 + 123)

= 655 − 277 = 378

Average = 3782\frac{378}{2}​ = 189

Q6.

In a match, average runs scored by 4 batsmen is 61. If the runs scored by 3 batsmen are 68, 31 and 27 respectively, then how many runs did the fourth player score?

  • A.

    130

  • B.

    112

  • C.

    118

    ✓ Correct
  • D.

    121

Answer & Solution

Correct option is C

Given:
Average runs scored by 4 players = 61
Runs scored by 3 players = 68, 31, 27
Formula Used:
Total Runs = Average×Number of playersAverage \times Number \text{ of players}​​
Runs by Fourth Player = TotalRunsSum of first 3 players’ runsTotal Runs - \text{Sum of first 3 players' runs}​​
Solution:
Total Runs = 61×461 \times 4​​
Total Runs = 244
Sum of Runs by 3 Players = 68 + 31 + 27 = 126
Runs by Fourth Player = 244 - 126
Runs = 118
Therefore, the fourth player scored 118 runs.

SSC CGL Average Questions
Q7.
The average price of 80 mobile phones is Rs.30,000. If the highest and lowest price mobile phones are sold out then the average price of remaining 78 mobile phones is Rs. 29,500. The cost of the highest mobile is Rs.80,000. The cost of lowest price mobile is?
  • A.Rs.18000
  • B.Rs.15000
  • C.Rs. 19000
    ✓ Correct
  • D.Can't be determined

Answer & Solution

Correct option is C

Given:

The average price of 80 mobile phones is Rs. 30,000.

After selling the highest and lowest price mobile phones, the average price of the remaining 78 mobile phones is Rs. 29,500.

The cost of the highest mobile phone is Rs. 80,000.

Formula Used:

Average = Sum of all itemsNumber of items \frac{\text{Sum of all items}}{\text{Number of items}}​​

Solution:

Sum of prices of 80 mobile phones = 30,000 × 80 = Rs. 24,00,000

Sum of prices of 78 mobile phones = 29,500 × 78 = Rs. 23,01,000

The difference between the sum of prices before and after selling the two phones is Rs. 24,00,000 - Rs. 23,01,000 = Rs. 99,000

The sum of the highest and lowest priced mobile phones is Rs. 99,000.

Since the highest priced mobile is Rs. 80,000, the cost of the lowest priced mobile is:

= 99,000 - 80,000 = Rs. 19,000

Therefore, the cost of the lowest priced mobile is Rs. 19,000.

Q8.

The average height of 15 boys out of a class of 50 is 160 cm. If the average height of the remaining boys is 168 cm, the average height (in cm) of all the boys of the class is:​

  • A.

    165

  • B.

    165.6

    ✓ Correct
  • C.

    166.6

  • D.

    164

Answer & Solution

Correct option is B

Given:

Average height of 15 boys = 160 cm

Average height of remaining 35 boys = 168 cm

Total number of boys = 50

Formula Used:

Average = (A1×N1)+(A2×N2)N1+N2 \frac{(A_1 \times N_1) + (A_2 \times N_2)}{N_1 + N_2}

A1 and A2 are Average height 

N1 and N2 are number of boys

Solution:

Sum of first 15 boys = 160 × 15 = 2400 cm

Sum of remaining 35 boys = 168 × 35 = 5880 cm

Total sum = 2400 + 5880 = 8280 cm

Average height = 828050\frac{8280}{50}​ = 165.6 cm

Q9.

If the average age of three persons is 56 years and their ages are in the ratio 2 : 5 : 7, then find the age of the youngest person.

  • A.

    20 years

  • B.

    22 years

  • C.

    24 years

    ✓ Correct
  • D.

    26 years

Answer & Solution

Correct option is C

Given:

Average age of three persons = 56 years

Ratio of their ages = 2 : 5 : 7

Concept Used:

Average = (Sum of all observations)  (Number of observations)\frac{\text{ (Sum of all observations) }}{\text{ (Number of observations)}}​​

Solution:

Let the ages of the three persons be 2x, 5x, and 7x, respectively.

The sum of their ages is 2x + 5x + 7x = 14x.

The average age of the three persons is given as 56 years. Therefore,

Sum of their ages3=56\frac{\text{Sum of their ages}}{3} = 56​​

14x3=56\frac{14x }{ 3} = 56​​

14x = 168

x = 16814\frac{168 }{ 14}​​

x = 12

Youngest person's age = 2x = 2 ×\times​ 12 = 24 years

The age of the youngest person is 24 years

SSC CGL Average Questions
Q10.
In two successive years, 75 and 50 employees of a company appeared at the departmental examination. Respectively, 84% and 52% of them passed. The average rate of pass percentage is:
  • A.

    41 15\frac15​%

  • B.41%
  • C.

    71%

  • D.

    71 15\frac15​ %

    ✓ Correct

Answer & Solution

Correct option is D

Given:

In the first year, 75 employees appeared, and 84% passed.

In the second year, 50 employees appeared, and 52% passed.

Formula Used:

Average Pass Percentage = (n1×p1)+(n2×p2)n1+n2\frac{(n_1 \times p_1) + (n_2 \times p_2)}{n_1 + n_2}

Solution:

n1=75,p1=84%=0.84_1 = 75, p_1 = 84\% = 0.84​​

n2=50,p2=52%=0.52n_2 = 50, p_2 = 52\% = 0.52​​

Average Pass Percentage = (75×0.84)+(50×0.52)75+50\frac{(75 \times 0.84) + (50 \times 0.52)}{75 + 50}

=63+26125 =89125×100 =895×4 =3565= \frac{63 + 26}{125}\\ \ \\= \frac{89}{125} \times 100\\ \ \\= \frac{89}{5} \times 4\\ \ \\= \frac{356}{5}

= 7115\frac15​%

Q11.
The average age of Ruby and Soni is 40 years. The ratio of their ages is 11: 5, respectively. What is the age (in years) of Soni?
  • A.15
  • B.30
  • C.55
  • D.

    25

    ✓ Correct

Answer & Solution

Correct option is D

Given:

Average age of Ruby and Soni = 40 years

Ratio of their ages = 11:5

Formula Used:

The average age formula is:

Average=Sum of agesNumber of people\text{Average} = \frac{\text{Sum of ages}}{\text{Number of people}}

Solution:

Since the average age is given, the sum of their ages is:

Sum of ages = 40 × 2=80

Let Ruby's age = 11x and Soni's age = 5x.
Thus,

11x + 5x = 80

16x = 80

x = 5

Soni’s age = 5x = 5 × 5 = 25 years 

Q12.
A class of 30 students appeared in a test. The average score of 12 students is 62, and that of the rest is 74. What is the average score of the class?
  • A.70.2
  • B.69.2
    ✓ Correct
  • C.68.2
  • D.67.2

Answer & Solution

Correct option is B

Given:
Total students in the class = 30
Average score of 12 students = 62
Average score of remaining students = 74
Formula Used:
Total Score = Number of Students × Average Score
Overall Average Score=Total Score of All StudentsTotal Number of Students\text{Overall Average Score} = \frac{\text{Total Score of All Students}}{\text{Total Number of Students}}​​
Solution:
Total Score of 12 Students = 12 × 62 = 744
Total Score of Remaining 18 Students = 18 × 74 = 1332
Total Score of Class = 744 + 1332 = 2076
Overall Average Score = 207630\frac{2076 }{ 30}​ = 69.2

SSC CGL Average Questions
Q13.

There are 50 students in a class. The average marks of 20 students is 70 and the remaining 30 have average marks of 80. Calculate the average score of the whole class.

  • A.

    70

  • B.

    75

  • C.

    76

    ✓ Correct
  • D.

    74

Answer & Solution

Correct option is C

Given:

Total strength of class = 50

Average marks of 20 students is 70

Average marks of remaining 30 is 80

Formula Used:

Average =Sum of observationsNumber of observations \frac{Sum\ of\ observations}{Number\ of\ observations}​​

Solution:

Total marks of 20 students is 20 ×\times ​70 = 1400

Total marks of 30 students is 30 ×\times​ 80 = 2400

Total marks of whole class = 1400+2400 = 3800

Average marks =380050=76 \frac{3800}{50} =76​​

Q14.
Average age of a group of 15 boys is 24 years. A boy having age 13 years leaves the group. A new boy joins the group and the average increases by 1 year. What is the age of the new boy?
  • A.28 years
    ✓ Correct
  • B.25 years
  • C.20 years
  • D.22 years

Answer & Solution

Correct option is A

Given:
Number of boys in the group = 15
Average age of the group = 24 years
Age of the boy who left = 13 years
New average = 24 + 1 = 25 years
Formula Used:
Total age = Average * Number of boys
Age of the new boy = (New total age) - (Old total age) + (Age of boy who left)
Solution:
Old Total Age = Average ×\times​ Number of Boys 
Old Total Age = 24 ×\times 15 ​ = 360
New Total Age = New Average ×\times Number of Boys ​
New Total Age = 25×\times 15 = 375
Age of New Boy = New Total Age - Old Total Age + Age of Boy Who Left 
Age of New Boy = 375 - 360 + 13 = 28
Thus, the age of the new boy is 28 years.

Q15.
The average age of 12 players and their coach is 32 years. The average age of first 5 players is 28 years and average age of the remaining 7 players is 26 years. What is the age of the coach?
  • A.93 years
  • B.99 years
  • C.91 years
  • D.94 years
    ✓ Correct

Answer & Solution

Correct option is D

Given:
Average age of 12 players and their coach = 32 years
Average age of first 5 players = 28 years
Average age of remaining 7 players = 26 years
Formula Used:
 Average = Sum of termsNumber of terms\frac{\text{Sum of terms}}{\text{Number of terms}}​​
Total Sum = Average × Number of terms
Solution:
Sum of ages of first 5 players = 28×528 \times 5​ = 140
Sum of ages of remaining 7 players =26×7 26 \times 7​ = 182
Total age of 12 players and coach= 32×1332 \times 13​ = 416
Age of coach = Total age of 12 players and coach - Sum of ages of 12 players
Age of coach = 416 - (140 + 182) = 94
Therefore, the age of the coach is 94 years.

SSC CGL Average Questions