Odia govt jobs   »   Daily Current Affairs 2023   »   Daily Current Affairs Quiz in Odia

Daily Current Affairs Quiz in Odia (ଦୈନିକ ସମାଚାର କୁଇଜ୍) | 30 June 2023

Daily Current Affairs Quiz For all the aspirants targeting any of the government jobs, Current Affairs will help them in preparing efficiently as it is a vital section of all the exams. Below are the top 10 Quiz Current Affairs updates with national & international news.

Download ADDA247 Odia APP – Appear Latest Exam Test Series & Live Classes

Q1. ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସାଧାରଣ ସଭା ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଷ୍ଟ୍ରୋଏଡ ଦିବସ କେବେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା?
(a) 2017
(b) 2016
(c) 2015
(d) 2020

Q2. କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ବ୍ୟୁରୋ (ସିବିଆଇ) ରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଭାବେ କିଏ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି?
(a) ଅଜୟ ଭଟନଗର
(b) ଅନୁରାଗ ତିୱାରୀ
(c) ମନୋଜ ସାଶିଧର
(d) ଶରଦ ଅଗ୍ରୱାଲ

Q3. ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସଦ ଦିବସ ଅବସରରେ ଜୁନ୍ 30 ରେ କେଉଁ ସଂଗଠନକୁ ସ୍ମରଣ କରାଯାଏ?
(a) ବିଶ୍ୱ ସଂସଦ ସଂଘ
(b) ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସାଧାରଣ ସଭା
(c) ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସଦୀୟ ସଂଘ
(d) ସଂସଦୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ

Q4. ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସଦ ଦିବସ 2023 ପାଇଁ ବିଷୟବସ୍ତୁ କ’ଣ?
(a) ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ
(b) ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ
(c) ଗ୍ରହ ପାଇଁ ସଂସଦ
(d) ପରିବେଶ ନୀତି ସଂସ୍କାର

Q5. 9000 ରନରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଟେଷ୍ଟ କ୍ରିକେଟ୍ ଇତିହାସରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଦ୍ରୁତତମ ଖେଳାଳି ହେବାର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ କିଏ ହାସଲ କରିଛି?
(a) ଷ୍ଟିଭେନ୍ ସ୍ମିଥ୍
(b) ଜୋ ରୁଟ୍
(c) ବିରାଟ କୋହଲି
(d) କେନ୍ ୱିଲିୟମ୍ସନ୍

Q6. ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସେକ୍ରେଟେରୀ ଜେନେରାଲ୍ (ୟୁଏନ୍ଏସ୍ଜି) ରିପୋର୍ଟରୁ କେଉଁ ଦେଶ ଶିଶୁଙ୍କ ଉପରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବିବାଦର ପ୍ରଭାବକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି?
(a) ଚୀନ୍
(b) ପାକିସ୍ତାନ
(c) ଭାରତ
(d) ଇରାନ

Q7. ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା କବାଡି ଫାଇନାଲରେ କିଏ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଭାବରେ ଉଭା ହେଲା?
(a) ପଞ୍ଜାବ ପାନ୍ଥର୍ସ
(b) ଉମା କୋଲକାତା
(c) ରାଜସ୍ଥାନ ରାଇଡର୍ସ
(c) ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ହକ୍

Q8. ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରୁ କେତେ ହସ୍ତତନ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ଏକ ଭୌଗୋଳିକ ସୂଚକାଙ୍କ (GI) ଟ୍ୟାଗ୍ ସହିତ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ହେଲା?
(a) 7
(b) 3
(c) 10
(d) 5

Q9. ବାର୍ଷିକ ଅମରନାଥ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାଚ୍ କିଏ ଫ୍ଲାଗ୍ କରିଥିଲା?
(a) ଅମିତ ଶାହା
(b) ମନୋଜ ସିହ୍ନା
(c) ରାଜନାଥ ସିଂ
(d) ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ

Q10. ଜୁନ୍ 29, 2023 ରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଫିଫା ର଼୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ମାନ୍ୟତା କ’ଣ?
(a) 99 ତମ
(b) 100 ତମ
(c) 102 ତମ
(d) 103 ତମ

Solutions

S1. Ans. (b)
Sol. ଡିସେମ୍ବର 2016 ରେ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସାଧାରଣ ସଭା ଏକ ସଂକଳ୍ପ ପାରିତ କଲା (A / RES / 71/90) ଜୁନ୍ 30 କୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଷ୍ଟେରଏଡ୍ ଡେ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କଲା | ଏହି ଦିନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜୁନ୍ 30, 1908 ରେ ସାଇବେରିଆ, ଋଷ ଫେଡେରେଶନରେ ଘଟିଥିବା ଟୁଙ୍ଗୁସ୍କା ପ୍ରଭାବକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା |

S2. Ans. (a)
Sol. କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ବ୍ୟୁରୋ (ସିବିଆଇ) ରେ ଏହି ଆଇପିଏସ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବିଭାଗ (DoPT) ର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ନିଯୁକ୍ତି କମିଟି (ଏସିସି) ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ବ୍ୟୁରୋ (ସିବିଆଇ) ରେ ଅଜୟ ଭଟନଗର (ଆଇପିଏସ୍) କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇଛି।

S3. Ans. (c)
Sol. ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜୁନ୍ 30th ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସଦୀୟ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ, ଯାହା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସଦୀୟ ୟୁନିଅନ୍ (ଆଇପିୟୁ) ଗଠନକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଦିନ |

S4. Ans. (c)
Sol. ୱେବସାଇଟ୍ ଅନୁଯାୟୀ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସଦୀୟ ୟୁନିଅନ୍ (ଆଇପିୟୁ) ନିକଟରେ ‘ଗ୍ରହ ପାଇଁ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟସ୍’ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ଉତ୍ସବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ‘ଗ୍ରହ ପାଇଁ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟସ୍’।

S5. Ans. (a)
Sol. ଅଷ୍ଟ୍ରେଲୀୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟାଟ୍ସମ୍ୟାନ୍ ଷ୍ଟିଭେନ୍ ସ୍ମିଥ୍ ଟେଷ୍ଟ କ୍ରିକେଟ୍ ଇତିହାସରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଦ୍ରୁତତମ ଖେଳାଳି ହୋଇ 9000 ରନ୍ରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଥିଲେ।

S6. Ans. (c)
Sol. 2023 ମସିହାରେ ଶିଶୁ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବିବାଦ ବିଷୟରେ ସଦ୍ୟତମ ରିପୋର୍ଟ ଭାରତର ଅପସାରଣକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି, ଏହାକୁ ଶିଶୁଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି।

S7. Ans. (b)
Sol. ଦୁବାଇ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା କବାଡି ଫାଇନାଲ୍ ଆୟୋଜନ କରି ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ 28 ଜୁନ୍ ରେ ପଞ୍ଜାବ ପାନ୍ଥର୍ସ ବନାମ ଉମା କୋଲକାତା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ଉମା କୋଲକାତା ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଭାବରେ ଉଭା ହେବା ସହ, 10,000,000 ଗ୍ରାଣ୍ଡ୍ ପୁରସ୍କାର ପାଇବା ସହିତ ମ୍ୟାଚ୍ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା |

S8. Ans. (a)
Sol. ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗ (DIPIT) ଅଧୀନରେ ଥିବା ଭୌଗୋଳିକ ସୂଚକାଙ୍କ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି (ଚେନ୍ନାଇ, ତାମିଲନାଡୁ-ଟିଏନ୍), ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ମୋସିଏ), ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରୁ 7 ଟି ହସ୍ତତନ୍ତ ଉତ୍ପାଦକୁ ଭୌଗୋଳିକ ସୂଚକାଙ୍କ (GI) ଟ୍ୟାଗ୍ ସହିତ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛି |

S9. Ans. (b)
Sol. ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ମନୋଜ ସିହ୍ନା ଏଠାରେ ଭାଗବତ ନାଗର ଶିବିରରୁ ବାର୍ଷିକ ଅମରନାଥ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପତାକା ଦେଖାଇଥିଲେ।

S10. Ans. (b)
Sol. ଜୁନ୍ 29 ରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଫିଫା ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ 1204.90 ପଏଣ୍ଟ ସହ ଭାରତ 100 ନମ୍ବରରେ ରହିଛି। ନିକଟରେ ଭାରତ ଜୁନ 18 ରେ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଟାଇଟଲ ମୁକାବିଲାରେ ଲେବାନନକୁ 2-0ରେ ପରାସ୍ତ କରି ଦ୍ୱିତୀୟ ଇଣ୍ଟରକଣ୍ଟିନେଣ୍ଟାଲ କପ ଟାଇଟଲ ଜିତିଛି।

Daily Current Affairs 2023 Daily Current Affairs Quiz 2023
Weekly Current Affairs 2023 Monthly Current Affairs 2023

FAQs

Why are Current Affairs Important?

Daily current affairs help to determine your well-being concerning your country, state, and city. It helps to influence the legislators in meaningful and thoughtful ways.

prime_image
About the Author

I am an SEO Executive with over 4 years of experience in Marketing and now Edtech Agency. I am specializes in optimizing websites to improve search engine rankings and increase organic traffic. I am up to date with the latest SEO trends to deliver results-driven strategies. In my free time, I enjoys exploring new technologies and reading about the latest digital marketing techniques.

QR Code
Scan Me