Odia govt jobs   »   Daily Current Affairs 2023   »   Daily Current Affairs Quiz in Odia,...

Daily Current Affairs Quiz in Odia (ଦୈନିକ ସମାଚାର କୁଇଜ୍) | 26 August 2023

Daily Current Affairs Quiz For all the aspirants targeting any of the government jobs, Current Affairs will help them prepare efficiently as it is a vital section of all the exams. Below are the top 10 Quiz Current Affairs updates with national & international news.

Download ADDA247 Odia APP – Appear Latest Exam Test Series & Live Classes

Q1. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କେଉଁ ଦିନ ଭାରତରେ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ଭାବରେ ମନୋନୀତ ହୋଇଛନ୍ତି?
(a) ଅଗଷ୍ଟ 26
(b) ଅଗଷ୍ଟ 25
(c) ଅଗଷ୍ଟ 24
(d) ଅଗଷ୍ଟ 23

Q2. ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ- ‘s ର ଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରୟାନ-୨ ଚନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ଛୁଇଁଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ପାଇଁ ନୂତନ ନାମଗୁଡିକ କ’ଣ?
(a) ବିକ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରୟାଗନ୍ ପଏଣ୍ଟ |
(b) ଶିବଶକ୍ତି ଏବଂ ତିରଙ୍ଗା ପଏଣ୍ଟ |
(c) ଚନ୍ଦ୍ରାୟଣ -3 ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରାୟଣ-୨ ପଏଣ୍ଟ |
(d) ଶିବ ଏବଂ ପାର୍ବତୀ ବିନ୍ଦୁ |

Q3. ପ୍ରତିବର୍ଷ _______ ରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କୁକୁର ଦିବସ, ଆମର କ୍ରୋଧୀ ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି, ଯେଉଁମାନେ ଆମର ଅଦମ୍ୟ ଭକ୍ତି ଏବଂ ସୀମାହୀନ ସ୍ନେହ ସହିତ ଆମ ଜୀବନକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରନ୍ତି |
(a) ଅଗଷ୍ଟ 24 ତାରିଖ |
(b) ଅଗଷ୍ଟ 25th |
(c) ଅଗଷ୍ଟ 26th |
(d) ଅଗଷ୍ଟ 27th |

Q4. ଭେଟେରାନ୍ ଅଭିନେତା _______, ଆନନ୍ଦ ଏବଂ କୋରା କାଜାଗରେ ତାଙ୍କ ଭୂମିକା ପାଇଁ ମନେ ପଡ଼ିଲା, ବୟସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅସୁସ୍ଥତା ହେତୁ ମୁମ୍ବାଇରେ ପାସ୍ କରିଥିଲେ, ତାଙ୍କୁ 81 ବର୍ଷ ହୋଇଥିଲା |
(a) ଆଶା ସରାଫ୍ |
(b) ସୀମା ଦେଓ |
(c) ମିତାଲି ମାୟେକର୍ |
(d) ସାନ୍ତୋଶ ଜୁଭେକର |

Q5. ଏଥେନ୍ସରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ କେଉଁ ସମ୍ମାନଜନକ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା?
(a) ଅର୍ଡର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ |
(b) ବନ୍ଧୁତ୍ୱର କ୍ରମ |
(c) ଗ୍ରାଣ୍ଡ୍ କ୍ରସ୍ ଅଫ୍ ଅର୍ଡର |
(d) ପଦକ ପଦକ |

Q6. ଦୀର୍ଘକାଳୀନ କ୍ରିକେଟ୍ ପ୍ରଶାସକ ଅମୃତ ମଥୁରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ପୁସ୍ତକର ଆଖ୍ୟା କ’ଣ?
(a) କ୍ରିକେଟ୍ ଇତିହାସ: ଭାରତୀୟ କ୍ରିକେଟ୍ ଉନ୍ମୋଚନ |
(b) ପିଚ୍ ସାଇଡ୍: ଇଣ୍ଡିଆନ୍ କ୍ରିକେଟ୍ ରେ ମୋ ଜୀବନ |
(c) କ୍ରିକେଟ୍ ସ୍ମୃତି: ସମୟ ଦେଇ ଏକ ଯାତ୍ରା |
(d) କ୍ରିକେଟ୍ କ୍ଷେତ୍ରରୁ କାହାଣୀ: ମୋର ଭାରତୀୟ କ୍ରିକେଟ୍ ଅଭିଜ୍ଞତା |

Q7. କେଉଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପାଣି ବୋତଲକୁ ଲିଟରରୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିବାକୁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି?
(a) ଗୋଆ
(b) ମଣିପୁର |
(c) ଆସାମ |
(d) କେରଳ |

Q8. କେଉଁ ନାମୀଦାମୀ କମ୍ପାନୀ ନିକଟରେ ମହିଳା ଟେନିସ୍ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଇଗା ସ୍ବାଟେକ୍ ସହିତ ଏକ ସହଭାଗିତା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି?
(a) ନାଇକ୍ |
(b) ଆପଲ୍ |
(c) ଇନଫୋସିସ୍ |
(d) ଆଡିଡାସ୍ |

Q9. _________ ସ୍କ୍ରିପ୍ଟ ଇତିହାସ ଯେହେତୁ ଏହା ପ୍ରଥମ ହଟ୍ ରୋଲ୍ କୋଇଲ୍ ରୋଲ୍ କରେ |
(a) ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବିହୀନ ଲିମିଟେଡ୍ |
(b) ନାଗାର୍ଣ୍ଣର ଇସ୍ପାତ କାରଖାନା |
(c) ଡାଏଡୋ କୋଗିଓ ଇଣ୍ଡିଆ ପିଭି ଲିମିଟେଡ୍ |
(d) ହାନୱା ଇଣ୍ଡିଆ ପିଭି ଲିମିଟେଡ୍ |

Q10. ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ କେତେ ଅଟଳ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି?
(a) 10
(b) 15
(c) 18
(d) 20

Solutions

S1. Ans.(d)
Sol. ଅଗଷ୍ଟ 26 ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅଗଷ୍ଟ 23 କୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଚନ୍ଦ୍ରୟାନ -3 ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଅବତରଣ କଲା, ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ଭାବରେ।

S2. Ans.(b)
Sol. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଅବତରଣ କରିଥିଲେ ସେହି ସ୍ଥାନ ‘ଶିବଶକ୍ତି’ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରାୟଣ-୨ ଛୁଇଁଥିବା ସ୍ଥାନକୁ ‘ତିରଙ୍ଗା ପଏଣ୍ଟ’ କୁହାଯିବ।

S3. Ans.(c)
Sol. ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ 26 ରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କୁକୁର ଦିବସ, ଆମର କ୍ରୋଧୀ ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି, ଯେଉଁମାନେ ଆମର ଅଦମ୍ୟ ଭକ୍ତି ଏବଂ ସୀମାହୀନ ସ୍ନେହ ସହିତ ଆମ ଜୀବନକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରନ୍ତି | ଏହି ଦିନ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାପୀ ପଶୁପ୍ରେମୀଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଏକ ବିଶେଷ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥାଏ, ଯେହେତୁ ଏହା କୁକୁରମାନଙ୍କ ଆମ ଜୀବନରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବକୁ ସ୍ୱୀକାର କରେ, ସେମାନଙ୍କର ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଦକ୍ଷତା ଠାରୁ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ପ୍ରେମ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା |

S4. Ans.(b)
Sol. ଭେଟେରାନ୍ ଅଭିନେତା ସୀମା ଦେଓ, ଆନନ୍ଦ ଏବଂ କୋରା କାଜାଗରେ ତାଙ୍କ ଭୂମିକା ପାଇଁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ, ବୟସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅସୁସ୍ଥତା ହେତୁ ମୁମ୍ବାଇରେ ପାସ୍ କରିଥିଲେ, ସେ 81 ବର୍ଷ ହୋଇଥିଲେ। ସୀମା ଦେଓ ପ୍ରାୟ 90 ଟି ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ମରାଠୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରରେ ଅଭିନୟ କରିଥିଲେ। ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର ରଙ୍ଗ ଯୁଗକୁ ଧଳା |

S5. Ans.(c)
Sol. ଏଥେନ୍ସରେ ଗ୍ରୀକ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କ୍ୟାଟେରିନା ଏନ ସାକେଲାରୋପୁଲୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଗ୍ରାଣ୍ଡ କ୍ରସ୍ ଅଫ୍ ଅର୍ଡର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।

S6. Ans.(b)
Sol. ଦୀର୍ଘ ଦିନର କ୍ରିକେଟ୍ ପ୍ରଶାସକ ଅମୃତ ମଥୁରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ‘ପିଚ୍ ସାଇଡ୍: ମୋ ଜୀବନ ଭାରତୀୟ କ୍ରିକେଟ୍’ ଶୀର୍ଷକ ଏକ ପୁସ୍ତକ | ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ଶ୍ରୀ ମଥୁର ଭାରତୀୟ କ୍ରିକେଟ୍ ର କିଛି ସ୍ମରଣୀୟ ମୂହୁର୍ତ୍ତର ଜୀବନ୍ତ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆକାଉଣ୍ଟ୍ ଆଣିଛନ୍ତି | ଉପନ୍ୟାସ, ଇଭେଣ୍ଟ, ଏବଂ ମ୍ୟାଚ୍ ଏକ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ଯିଏ ଖେଳ ଏବଂ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ତିନି ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଦେଖିଛନ୍ତି |

S7. Ans.(c)
Sol. ଆସାମ ପରିବେଶ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ବିଭାଗ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ 1000 ମିଲିମିଟର କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ପାଣି ବୋତଲ ବ୍ୟବହାର ତଥା ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ନିଷେଧାଦେଶ ଜାରି କରିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର 2 ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆସାମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ |

S8. Ans.(c)
Sol. ଗ୍ଲୋବାଲ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ଭାବରେ ଇନଫୋସିସ୍ ମହିଳା ଟେନିସ୍ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଆଇଗା ସ୍ଵିଟେକ୍ ସହିତ ସହଭାଗୀତା ପ୍ରବେଶ କରେ ଯାହା ଡିଜିଟାଲ୍ ଇନୋଭେସନ୍ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲା |

S9. Ans.(b)
Sol. ଗତକାଲି ନାଗାର୍ଣ୍ଣର ଇସ୍ପାତ କାରଖାନା ହଟ୍ ମେଟାଲ୍ ଉତ୍ପାଦନର 9 ଦିନ ପରେ HR (ହଟ୍ ରୋଲଡ୍) କୋଇଲର ଅନ୍ତିମ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିଲା | NMDC ଦ୍ୱାରା ଏହି କୀର୍ତ୍ତିମାନ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ, ଖଣି ମୁଖ୍ୟଙ୍କର ଇସ୍ପାତ ତିଆରି କରିବାର ପୂର୍ବ ଅଭିଜ୍ଞତା ନାହିଁ ବୋଲି ବିଚାରକୁ ନେଇ |

S10. Ans.(c)
Sol. ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ କ୍ୟାବିନେଟ 1,250 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନାଭୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଲୟାସରେ 18 ଟି ଅଟଳ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି।

Daily Current Affairs 2023 Daily Current Affairs Quiz 2023
Weekly Current Affairs 2023 Monthly Current Affairs 2023
prime_image
About the Author

I am an SEO Executive with over 4 years of experience in Marketing and now Edtech Agency. I am specializes in optimizing websites to improve search engine rankings and increase organic traffic. I am up to date with the latest SEO trends to deliver results-driven strategies. In my free time, I enjoys exploring new technologies and reading about the latest digital marketing techniques.

QR Code
Scan Me