Odia govt jobs   »   Daily Current Affairs 2023   »   Daily Current Affairs Quiz in Odia,...

Daily Current Affairs Quiz in Odia (ଦୈନିକ ସମାଚାର କୁଇଜ୍) | 29 August 2023

Daily Current Affairs Quiz For all the aspirants targeting any of the government jobs, Current Affairs will help them prepare efficiently as it is a vital section of all the exams. Below are the top 10 Quiz Current Affairs updates with national & international news.

Download ADDA247 Odia APP – Appear Latest Exam Test Series & Live Classes

Q1. ପ୍ରତିବର୍ଷ ________ ରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ନିଖୋଜର ଶିକାର ହୋଇଥିବା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ |
(a) ଅଗଷ୍ଟ 28
(b) ଅଗଷ୍ଟ 29
(c) ଅଗଷ୍ଟ 30
(d) ଅଗଷ୍ଟ 31

Q2. ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏସିଆନ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଏଡିବି) ସହଭାଗିତାରେ ______ ରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହବ ଖୋଲିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି।
(a) ଦିଲ୍ଲୀ
(b) ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ |
(c) ଚଣ୍ଡିଗଡ଼
(d) ମୁମ୍ବାଇ |

Q3. ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏନ ଟି ରାମା ରାଓଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରୁଥିବା ଏକ ମୁଦ୍ରା କିଏ ପ୍ରକାଶ କଲା?
(a) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
(b) ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୋପଦୀ ମୁର୍ମୁ |
(c) ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ
(d) ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରଣବ ମୁଖାର୍ଜୀ

Q4. ଯୁବ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଜର୍ମାନୀର ବୃତ୍ତିଗତ ସଙ୍ଗଠନ ଫୁଟବଲ୍ ଲିଗ୍ ସହିତ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରେ?
(a) ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ |
(b) ଗୁଜୁରାଟ |
(c) ମହାରାଷ୍ଟ୍ର |
(d) ଝାଡଖଣ୍ଡ |

Q5. କେଉଁ ଦେଶ ଭାରତରୁ B20 ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗ୍ରହଣ କରୁଛି?
(a) ଋଷ
(b) ବ୍ରାଜିଲ୍ |
(c) ଚୀନ୍ |
(d) ଜର୍ମାନୀ |

Q6. ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତମ ମାଛ, ୱାଲ୍ ଶାର୍କର ଦୁଖ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ _______ ରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ୱାଲ୍ ଶାର୍କ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ |
(a) ଅଗଷ୍ଟ 28
(b) ଅଗଷ୍ଟ 29
(c) ଅଗଷ୍ଟ 30
(d) ଅଗଷ୍ଟ 31

Q7. ଦ୍ରୋପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଦାଡି ପ୍ରକାଶମଣିଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଡାକ ଷ୍ଟାମ୍ପ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଦାଦୀ ପ୍ରକାଶକାନି କିଏ?
(a) ଜଣେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବୈଜ୍ଞାନିକ |
(b) ଜଣେ ଜଣାଶୁଣା ଆଥଲେଟ୍ |
(c) ଜଣେ ରାଜନୈତିକ ନେତା |
(d) ଜଣେ ଭାରତୀୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନେତା |

Q8. ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଅଏଲ୍ ପାଇଁ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ଭାବେ କିଏ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି?
(a) ନୀରଜ ଚୋପ୍ରା
(b) ରୋଷେୟା ସଞ୍ଜୀବ କପୁର
(c) ଅକ୍ଷୟ କୁମାର
(d) ରମେଶବାବୁ ପ୍ରଗ୍ନାନନ୍ଦ

Q9. ବିଶ୍ୱ ଶାସକ ଦଳ ଫିଫା ________ ଫୁଟବଲ ଫେଡେରେସନ୍ (FFSL) ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛି | ଫେଡେରେସନ୍ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ହେତୁ ଜାନୁଆରୀ 2023 ରେ ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା।
(a) ପାକିସ୍ତାନ
(b) ଋଷ
(c) ଶ୍ରୀଲଙ୍କା
(d) ଉତ୍ତର କୋରିଆ |

Q10. କେଉଁ ତାରିଖକୁ ଭାରତରେ ଜାତୀୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଦିବସ ଭାବେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି?
(a) ଅଗଷ୍ଟ 28
(b) ଅଗଷ୍ଟ 29
(c) ଅଗଷ୍ଟ 30
(d) ଅଗଷ୍ଟ 31

Solutions

S1. Ans.(c)
Sol. ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ 30 ରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନିଖୋଜ ପୀଡିତାର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ।

S2. Ans.(a)
Sol. ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏସିଆନ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଏଡିବି) ସହଭାଗିତାରେ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହବ ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହାପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ସର୍ବଭାରତୀୟ ପାରମ୍ପାରିକ ଔଷଧ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ WHO କେନ୍ଦ୍ରକୁ ବ୍ୟାଗ କରିଥିଲା। ଗୁଜୁରାଟର ଜାମନଗରରେ WHO ସେଣ୍ଟର ଫର ଗ୍ଲୋବାଲ ପାରମ୍ପାରିକ ଔଷଧ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା।

S3. Ans.(b)
Sol. କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ଅଭିନେତା ତଥା ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱର୍ଗତ ଏନ ଟି ରାମା ରାଓଙ୍କ ସମ୍ମାନାର୍ଥେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୋପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ମୁଦ୍ରା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ।

S4. Ans.(c)
Sol. ଯୁବ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ଜର୍ମାନୀର ବୃତ୍ତିଗତ ସଙ୍ଗଠନ ଫୁଟବଲ ଲିଗ୍ ସହିତ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି | 14 ବର୍ଷରୁ କମ୍ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଫୁଟବଲ୍ ଦଳ ଗଠନ ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ଜର୍ମାନୀର ପେସାଦାର ଆସୋସିଏସନ୍ ଫୁଟବଲ୍ ଲିଗ୍ ‘ବୁନ୍ଦେସଲିଗା’ ସହିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର (ଏମଓୟୁ) ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି।

S5. Ans.(b)
Sol. 2024 ରେ G20 ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ B20 ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ବ୍ରାଜିଲକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛି। B20 ଇଣ୍ଡିଆର ଚେୟାରମ୍ୟାନ୍ ଏନ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରନ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର G20 ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଭାରତର B20 ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାସୁଦେବ କାଟୁମ୍ବକମ୍ (ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ) ଥିମ୍ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ।

S6. Ans.(c)
Sol. ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ମାଛ, ୱାଲ୍ ଶାର୍କର ଦୁଖ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ 30 ରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ୱାଲ୍ ଶାର୍କ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ | ବାଘ ସାର୍କ ଫିଲ୍ଟର ଫିଡର ଏବଂ ଏହା ମଣିଷ ପାଇଁ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ | ତଥାପି, ସେମାନେ ଅତ୍ୟଧିକ ଫିସିଙ୍ଗ୍, ବାସସ୍ଥାନ ନଷ୍ଟ ଏବଂ ଡଙ୍ଗା ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ପାଇଁ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଅଟନ୍ତି |

S7. Ans.(d)
Sol. ଦାଦି ପ୍ରକାଶ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନେତା ଥିଲେ। ସେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସଂଗଠନ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରିସ୍ ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ।

S8. Ans.(b)
Sol. ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଓଏଲ୍ ଏହାର ଇଣ୍ଡେନ୍ XTRATEJ LPG ବ୍ରାଣ୍ଡ ପାଇଁ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ଭାବେ ଶେଫ୍ ସଞ୍ଜିବ କପୁରଙ୍କ ସହିତ ସହଯୋଗ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି | ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ସମ୍ମାନଜନକ ଇନ୍ଦେନ XtraTej ହୋଟେଲ ହର୍ମୋନି ମିଟରେ ରନ୍ଧନ ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏହି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି |

S9. Ans.(c)
Sol.ବିଶ୍ୱ ଶାସକ ଦଳ ଫିଫା ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଫୁଟବଲ ଫେଡେରେଶନ (FFSL) ଉପରେ ଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛି। ଫେଡେରେସନ୍ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ହେତୁ ଜାନୁଆରୀ 2023 ରେ ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା। ଫିଫା ସେକ୍ରେଟେରୀ ଜେନେରାଲ୍ ଫାଟମା ସାମୋରାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଗଷ୍ଟ 28 ତାରିଖ ଦିନ ଏକ ଚିଠିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରଭାବ ସହିତ FFSL ର ନିଲମ୍ବନକୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଫିଫା ବ୍ୟୁରୋ 27 ଅଗଷ୍ଟରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ କମିଟି ପାଇଁ ନୂତନ ନିର୍ବାଚନ କରିବାକୁ FFSL ମଧ୍ୟ ରାଜି ହୋଇଛି।

S10. Ans.(c)
Sol. ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ 30 ରେ, ଭାରତ ଜାତୀୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଦିବସ ପାଳନ କରିଥାଏ, ଯାହାକି ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡିକର ଅମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନକୁ ଚିହ୍ନିବା ଏବଂ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ |

Daily Current Affairs 2023 Daily Current Affairs Quiz 2023
Weekly Current Affairs 2023 Monthly Current Affairs 2023
prime_image
About the Author

I am an SEO Executive with over 4 years of experience in Marketing and now Edtech Agency. I am specializes in optimizing websites to improve search engine rankings and increase organic traffic. I am up to date with the latest SEO trends to deliver results-driven strategies. In my free time, I enjoys exploring new technologies and reading about the latest digital marketing techniques.

QR Code
Scan Me