To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recently, which country is pulled out of the Open Skies Treaty?
(a) USA
(b) UK
(c) Russia
(d) Denmark

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. When 47th G7 Summit will be held?
(a) April 2021
(b) May 2021
(c) June 2021
(d) July 2021
3. Which of the following countries are invited as guest countries for 47th G7 Summit?
1. India
2. Australia
3. South Korea
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 93, 18 January
4. Consider the following statements regarding K-Shaped Recovery.
1. A K-shaped recovery occurs when, following a recession, different parts of the economy recover at different rates, times, or magnitudes.
2. A K-shaped recovery does not change the structure of the economy.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 92, 16 January
5. Which of the following is/are the hurdles in rolling out 5G technology?
1. Enabling critical infrastructure
2. Financially liability on consumers
3. Capital Inadequacy
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
6. Consider the following statements regarding Rowlatt Satyagraha.
1. It was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’.
2. The arrival of the Simon Commission demonstrations coincided with Rowlatt Satyagraha.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 91, 15 January
7. The religion of early Vedic Aryans was primarily of
(a) Worship of nature and Yajnas
(b) Worship of nature and Bhakti
(c) Bhakti
(d) Image worship and Yajnas
8. Consider the following statements regarding Western Disturbance (WD).
1. It is labelled as an extratropical storm originating in the Mediterranean.
2. A WD is associated with rainfall, snowfall and fog in Southern India.
3. The WDs are not always the harbingers of good weather.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 90, 14 January
9. In which of the following country, the Semeru Volcano has erupted recently?
(a) Java
(b) Sumatra
(c) Indonesia
(d) Japan

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 89, 12 January
10. Consider the following statements regarding Kempe Gowda I.
1. He was a feudatory king under the Vijayanagar empire.
2. He founded the city of Bengaluru in 1537 and named it after their family deity’s consort, Kempamma.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(c), 3(d), 4(a), 5(d), 6(a), 7(a), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 19 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. ‘Ranyo Ashoka’ (King Ashoka) inscription is mentioned in which of the following relief sculpture along with the stone portrait of Ashoka?
(a) Shahbazgarhi
(b) Kanganahalli
(c) Sanchi I
(d) Sohgaura
2. Consider the following statements regarding the United Nations Environment Programme (UNEP).
1. It is a leading global environmental authority established on 5 June, 1970.
2. Major reports of UNEP are Emission Gap Report, Global Environment Outlook, Frontiers, Invest into Healthy Planet.
3. Its headquarter is in Nairobi, Kenya and major campaigns of UNEP are Beat Pollution, UN75, World Environment Day, Wild for Life.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
3. Recently, in which of the following country the debate was organised by some Members of Parliament titled “Political situation in Kashmir”?
(a) United Kingdom
(b) USA
(c) Kenya
(d) Russia
4. Consider the following statements regarding the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 3.0.
1. It is launched in 717 districts, 28 States/eight UTs.
2. It will be implemented in a more decentralized structure with greater responsibilities and support from States/UTs and Districts.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Ethanol Blending Programme (EBP)?
1. Its objective is blending ethanol with petrol, hereby bringing it under the category of biofuels and saving millions of dollars by cutting fuel imports and decreasing carbon emissions.
2. The target of the programme os to achieve 25% blending of ethanol by 2025.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Consider the following statements regarding the Doppler Weather Radar (DWR).
1. It is developed and designed by ISRO and manufactured by Bharat Electronics Limited (BEL), Bengaluru.
2. Its significance is to cover the central and western Himalayas. These dual polarised radars will gather atmospheric variations and pick signals of extreme weather events.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Doppler Effect?
1. It is used to produce velocity data about objects at a distance.
2. When the source and the signal are in relative motion to each other there is a change in the frequency observed by the observer.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. What is Jallikattu?
1. It is popular in Madurai, Tiruchirappalli, Theni, Pudukkottai and Dindigul districts of Tamil Nadu known as the Jallikattu belt.
2. It is celebrated in the second week of January, during the Tamil harvest festival, Pongal.
3. It is considered a traditional way for the peasant community to preserve their pure-breed native bulls.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
9. Consider the following statements regarding Thiruvalluvar.
1. Thiruvalluvar, also called Valluvar, was a Tamil poet-saint.
2. He is regarded as a cultural and moral icon for Tamils across caste and religious lines.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Free Videos to clear UPSC / State PSC Exam : Click Here 

10. Where is Gavi Gangadhareshwara Temple (Karnataka) located?
(a) Karnataka
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Kerala
Ans: 1(b), 2(c), 3(a), 4(c), 5(a), 6(c), 7(c), 8(d), 9(c), 10(a)

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is/are the features of the Polar Vortex?
1. The polar vortex spins in the stratosphere.
2. Polar Vortex forms a wall that protects the mid-latitudes from cold Arctic air.
3. The warming weakens the polar vortex, shifting its location somewhat south of the pole or, in some instances, ‘splitting’ the vortex up into ‘sister vortices’.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statement(s) regarding the Cereals Exports of India.
1. India is one of the largest producers as well as exporter of cereal products in the world.
2. Previously in 2006, India had imposed a ban on the export of rice and wheat etc. to meet domestic needs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 91, 15 January
3. Which of the following is/are the tributaries of Yamuna River?
1. Chambal
2. Ken
3. Hindon
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 90, 14 January
4. Henley Passport Index Which of the following countries hold rank first in the Henley Passport Index 2021?
(a) Singapore
(b) Germany
(c) Japan
(d) South Korea
5. Consider the following statements regarding the World’s Oldest Cave Art.
1. Recently, archaeologists have discovered the world’s oldest known cave art which is a life-sized picture of a wild pig that was painted at least 45,500 years ago.
2. The picture was found in the Leang Tedongnge cave in a remote valley on the island of Sulawesi, Indonesia.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 89, 12 January
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Bhimbetka?
1. It is located between Hoshangabad and Bhopal, in the foothills of the Vindhya Mountains.
2. It has one of the oldest paintings in India and the world.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January
7. What is Asmi? Choose the correct answer
1. India’s first indigenous 9mm Machine Pistol is named as “Asmi” meaning “Pride”, “Self-Respect” & “Hard Work”.
2. It has an upper receiver made from Aircraft grade Aluminium and lower receiver from Carbon Fibre.
3. 3D Printing process has been used in designing and prototyping of various parts including trigger components made by metal 3D printing.
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. When is Indian Army Day celebrated in India?
(a) 5 January
(b) 15 January
(c) 25 January
(d) 30 January
9. Consider the following statements regarding Lumpy Skin Disease (LSD).
1. The disease is being reported for the first time in India.
2. It is caused by infection of cattle or water buffalo with the poxvirus Lumpy skin disease virus (LSDV).
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
10. Which of the following statement(s) is/are correct about Nanobodies?
1. Nanobodies are antibody fragments that are so simple that they can be produced by bacteria or yeast, which is less expensive.
2. These are antibodies with a double variable domain located on a heavy chain, also known as VHH antibodies.
3. These are often seen as an alternative to conventional antibodies, and have significant differences in both production and use that influence their suitability.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(a), 3(d), 4(c), 5(c), 6(c), 7(d), 8(b), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statements is not true about Polar Vortex?
(a) It is described as a whirling cone of low pressure over the poles that is strongest in the winter months due to the increased temperature contrast between the polar regions and the mid-latitudes, such as the US and Europe.
(b) The polar vortex spins in the troposphere.
(c) Usually, when the vortex is strongest, cold air is less likely to plunge deep into North America or Europe. In other words, it forms a wall that protects the mid-latitudes from cold Arctic air.
(d) The warming weakens the polar vortex, shifting its location somewhat south of the pole or, in some instances, ‘splitting’ the vortex up into ‘sister vortices’.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements.
1. Article 14 of the Constitution of India states the state shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India.
2. Article 21 of the Constitution of India states no person shall be deprived of his life or personal liberty except according to the procedure established by law.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 90, 14 January
3. Tsar Icicle is recently in news. Where is it located?
(a) Russia
(b) China
(c) Kyrgyzstan
(d) Belarus
4. The Union Cabinet recently approved a Memorandum of Understanding for Scientific and Technical Cooperation with which among the following countries?
(a) Russia
(b) US
(c) Saudi Arabia
(d) UAE

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 89, 12 January
5. Consider the following statements regarding the Kayakalp Awards.
1. The Kayakalp Awards are presented by the Ministry of Health and Family Welfare annually to the health facilities with the highest standards of sanitation and hygiene.
2. The Jawaharlal Nehru Institute of Postgraduate Medical Education and Research (JIPMER) was awarded the second prize under the Kayakalp Awards scheme.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January
6. Which of the following are the neighbouring countries of Venezuela?
1. Brazil
2. Ecuador
3. Guyana
4. Columbia
Options:
(a) 1, 3 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2 and 3 only

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Akbar Padamsee, who passed away, was a/an-
(a) Sportsperson
(b) Artist
(c) Politician
(d) Writer

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
8. In the ‘Henly Passport Index 2020’ what is the rank of Indian passport in the released?
(a) 84
(b) 85
(c) 86
(d) 87

9. Consider the following statements regarding the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana and choose the correct answer from given options.
1. It was launched in 2016.
2. Merged schemes include the National Agricultural Insurance Scheme (NAIS) and the Modified National Agricultural Insurance Scheme (MNAIS).
3. It aims to reduce the premium burden on farmers and ensure early settlement of crop assurance claim for the full insured sum.
Options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
10. Consider the following statements and choose the correct option.
1. Women will be inducted as pilots in the Army Aviation Corps from next year, Indian Army Chief General Manoj Mukund Naravane said on January 12, 2021.
2. Till now, women are only part of ground duties in the Army Aviation Corps (AAC).
3. The Indian Army raised the AAC on November 1, 1986, and it comprises helicopters that fly in conflict and peace zones.
(a) 1 and 3 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans. 1(b), 2(c), 3(a), 4(d), 5(c), 6(a), 7(b), 8(a), 9(d), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

UPSC Assistant Engineer Recruitment 2020: Union Public Service Commission has released the Assitant Engineer Recruitment notification. The advertisement is for the appointment of various engineering passed candidates, to fill 85 vacant posts. Interested candidates may check the eligibility to apply for UPSC AE.

UPSC Assistant Engineer Recruitment 2020

UPSC Assistant Engineer Recruitment 2020 is for experienced candidates in various fields of engineering. Check the required qualification, important dates, and application form.

Notification Release Date 14th March 2020
Start Date to Apply 14th March 2020
Last Date to Apply 2nd April 2020

UPSC Assistant Engineer Vacancy 2020

रिक्ति संख्या / Advt Vacancy No. पद नाम / Post Name Number of vacancies
20030501314 Chief Design Engineer 1
20030502214 Deputy Superintending Archaeological Chemist 2
20030503514 Assistant Engineer (Quality Assurance) Armament (Instruments) 2
20030504514 Assistant Engineer (Quality Assurance) (Small Arms) 5
20030505514 Assistant Engineer (Quality Assurance) Stores (Chemistry) 5
20030506514 Assistant Engineer (Quality Assurance) Stores (Gentex) 30
20030507514 Assistant Engineer (Quality Assurance) (Vehicle) 12
20030508114 Assistant Veterinary Officer 1
20030509414 Assistant Director (Official Language) 13
20030510414 Assistant Employment Officer 2
20030511414 Deputy Director(Examination Reforms) 1
20030512614 Assistant Engineer (Civil)/Assistant Surveyor of Works (Civil) 9
20030513414 Deputy Director (Plg./Stat.) 2

Eligibility Criteria For UPSC AE Post

Age Limit Criteria:

The Maximum age limit is 40 years

Age Relaxation: SC/ST candidates upto 5 years and upto 3 years for OBC candidates

Education Qualification: Bachelor’s degree + Experience as per the post

Salary of UPSC AE

As per the 7th CPC, the salary of UPSC AE post will be in level 7 of the pay matrix.

How to Apply For UPSC Assistant Engineer Post?

To Apply For UPSC Assistant Engineer, the online application forms are released, link and requirements are provided below:

  • Click here to Apply Online for UPSC Assistant Engineer
  • Application Fee:
    Rs. 25/- (Rupees Twenty five)
    No fee for SC/ST/PH/Women candidates
  • Candidates must upload the documents/certificates in support of all the claims made by them in the application like, Date of Birth, Experience (preferably in prescribed format), Desirable Qualification

Check Latest Job Notifications of March 2020:

  1. HPPSC Recruitment For Assistant Manager
  2. NLC Graduate Executive Trainee Recruitment

UPSC Medical Officer, Engineer Recruitment 2020 Notification Out

For UPSC Medical Officer, Engineer Recruitment 2020, the notification is out @upsc.gov.in. With respect to the advertisement no 02/2020, a number of posts and vacancies are released by Union Public Service Commission. Candidates interested may go through the notification details mentioned in the article and apply online.

UPSC Medical Officer, Engineer Recruitment 2020

Under various ministries, the UPSC Medical Officer, Engineer Recruitment has been released. Candidates thus should see this as an opportunity that should not be missed. Check Important Dates here:

Event Date
Online Application Last Date 13.02.2020
Last Date for Printing of Submitted Online Application 23:59 HRS ON 14.02.2020

UPSC Medical Officer, Engineer Vacancy

Post Vacancy
Medical Officer/ Research Officer (Ayurveda) 37
Medical Officer/ Research Officer (Unani) 7
Anthropologist (Cultural Anthropology Division) 1
Assistant Library and Information Officer (Tamil) 1
Assistant Engineer (Quality Assurance) Armament (Ammunition) 11
Assistant Engineer (Quality Assurance) (Electronics) 39
Assistant Engineer (Quality Assurance) (Armament-Weapons) 14
Assistant Engineer (Civil) 2
Scientist ‘B’ (Documents) 6
Scientist B (Chemistry) 2
Senior Divisional Medical Officer (Neuro-Surgery) 4
Senior Divisional Medical Officer (Plastic Surgery) 2
Senior Divisional Medical Officer (Urology) 4
Specialist Grade III (Gastroenterology) 1
Specialist Grade III (Plastic Surgery & Reconstructive Surgery) 3

Candidates who are graduate-post graduates and above can apply for these posts. The requirements to apply and eligibility varies with each different post. Read the official notification for each post and apply online using the instructions.

Check UPSC Medical Officer-Engineer Official Notification Here

How to Apply Online UPSC Medical Officer & Engineer?

First of all note the following points for online application:

  1. The date for determining the eligibility of all the candidates in every respect shall be the prescribed closing date for submission of Online Recruitment Application
  2. Applicants are advised to fill in all their particulars in the Online Recruitment Application carefully as submission of wrong information may lead to rejection through computer-based shortlisting apart from debarment by the Commission
  3. Fee once paid shall not be refunded under any circumstance nor can the fee be held in reserve for any other examination or selection.
  4. Use the given link to submit the online application

Link to Apply online

Click Here to Apply Online for UPSC Medical Officer, Engineer

For Our Readers:

Sarkarijobs247 provides you with latest notification on various govt jobs. Keep yourself in the loop by subscribing to our website. Press the bell icon!

Check More Govt Jobs

UPSC Geo Scientist Recruitment 2019-20: Check Exam Date

UPSC GeoScientist/Geologist Recruitment Notification 2020 is discussed. UPSC Geo-Scientist Exam Date is Out for 2019-20. The UPSC Geoscientist/Geologist Exam is scheduled to be held on 19th January 2020.  Check details of the notification such as eligibility criteria, date of exam, vacancy distribution, how to apply, exam pattern and other important details.

UPSC Geo Scientist Recruitment 2019-20

Union Public Service Commission (UPSC) released the notification for application of Geo Scientist 2020 in September. The recruitment for Geologists/ Geo-scientists will be held as per the UPSC Calendar, 2019-2020. The online form is available from 25th September 2019 till 15th October 2019. The details of the recruitment are provided including the criteria for the application form, vacancies, and exam pattern.
The direct link for UPSC Geo Scientist Online Application form is available along with the instructions to fill the form. Read on to check apply online link for UPSC Geologist 2019 Online form.

Click here for UPSC Geo Scientist Official Notification 2020

Event Date of Examination
UPSC Geo-Scientist And Geologist Exam 19th January 2020

UPSC Geo Scientist Recruitment Dates 2019:

EVENTS DATE
UPSC Geologist 2019 Application Start Date 25-September-2019
Application Last Date 15-October-2019
Fee Payment Last Date 15-October-2019(6 PM)
Preliminary Exam Date 19-January-2020
Mains Exam Date 27th and 28th June 2020

UPSC Geo Scientist Educational Qualification

Check the given educational qualification before applying for UPSC Geologist 2019 Recruitment

  1. For Geologists Gr ‘A’ in Geological Survey of India
    Master’s degree in Geological Science or Geology or Applied Geology or Geo-Exploration or Mineral Exploration or Engineering Geology or Marine Geology or Earth Science and Resources Management or Oceanography and Coastal Areas Studies or Petroleum Geosciences or Petroleum Exploration or Geochemistry or Geological Technology or Geophysical Technology from a University incorporated by an Act of the Central or State Legislature in India or an educational institution
    established by an Act of Parliament or declared to be deemed university under section 3 of the University Grants Commission Act, 1956 (3 of 1956).
  2. For Geophysicist s Gr ‘A’ in Geological Survey of India
    M.Sc. in Physics or Applied Physics or M.Sc. (Geophysics) or Integrated M.Sc. (Exploration Geophysics) or M.Sc (Applied Geophysics) or M.Sc. (Marine Geophysics) or M.Sc. (Tech.) (Applied Geophysics) from a University incorporated by an Act of Parliament or State Legislature in India or other educational institutes established by an Act of the Parliament or declared to be deemed universities under the University Grants Commission Act, 1956.
  3. For Chemists Gr ‘A’ in Geological Survey of India
    M.Sc. in Chemistry or Applied Chemistry or Analytical Chemistry from a University incorporated by an Act of Parliament or State Legislature or other educational Institutes established by an Act of the Parliament or declared to be deemed Universities under section 3 of the University Grants Commission Act, 1956 i.e. recognized University.
  4. For Junior Hydrgeologists (Scientist B), Group ‘A’ in Central Ground Water Board.
    (a) Master’s degree in Geology or Applied Geology or Marine Geology from a University incorporated by an Act of the Central or State Legislature in India or other educational Institutes established by an act of Parliament or declared to be deemed as Universities under Section 3 of the University Grants Commission Act, 1956; or
    (b) Master’s degree in Hydrogeology from a recognized University.

UPSC Geo Scientist Age Limit Criteria

Post Age(as on 1st January, 2020) Age Relaxation
Minimum Age Maximum Age As per UPSC Rules
Geologist and Geophysicist and Chemist 21 32
Jr. Hydrogeologist (Scientist B) (Group A) in Central Ground water Board, Ministry of Water Resources 21 35

UPSC Geo Scientist Recruitment Vacancy Distribution:

Following is the distribution of UPSC Geo Scientist Recruitment Vacancy:

  1. Category-I: (Posts in the Geological Survey of India, Ministry of Mines).
    (i) Geologist, Group A : 79
    (ii) Geophysicist, Group A : 05
    (iii) Chemist. Group A : 15
  2. Category-II: (Posts in the Central Ground Water Board, Ministry of Water Resources)
    (i) Junior Hydrogeologists (Scientist B), Group A : 03
  3. Following vacancies are reserved for Persons with Benchmark Disability:
    05 vacancies of Geologist {03 for Deaf or Hard of Hearing (PD) and 02 vacancies for Locomotor disability or Cerebral Palsy etc.(OH(OA/OL)}
    01 vacancy of Chemist (Deaf or Hard of Hearing)

UPSC Geologist 2019-20 Online Application Form

Link to Apply online UPSC Geologist 2020 is given below:

Click here to Apply Online for UPSC Geo Scientist 2020

Follow the given steps for completing UPSC Geo Scientist Online Application Form:

  1. Click the above link for UPSC Geo Scientist Online Application Form
  2. As the new tab opens, Click the option, “Click here for Part I registration”
  3. On the next page, Check for the declaration at the bottom of the page, “Yes, I Agree”
  4. Fill the Personal Details
  5. Finally Agree for declaration and Submit the Part I of UPSC Geo Scientist Online Application Form
  6. Go to Part II of the form and make Payment details (except for fee exempted candidates), selection of examination centre, uploading of Photograph, Signature, Photo Identity Card Document and Declaration
  7. Verify all the credentials and then Click Submit

Note to the candidates for submitting UPSC Geologist Online Form:

  1. The UPSC Geo Scientist Online Form must be completed in all aspects.
  2. Verify all the details before submitting or uploading the related credentials.
  3. On successful completion of your complete application, an auto-generated email message will be sent on your registered email-id.
  4. Payment is compulsory for all the candidates except for the exempted candidates. Without payment, the application is considered invalid.
  5. In case email is not received by you please check / ensure that submission of Part-II of the Application has been made by you
  6. Keep in mind the last date of the application process.

Mode of Payment

Online Payment: Candidates (excepting Female/SC/ST/Persons with Benchmark Disability Candidates who are exempted from payment of fee) are required to pay fee of Rs. 200/- (Rupees Two Hundred only), alongwith the submission of On-line Application Form, either by remitting the money in any Branch of State Bank of India or by using Visa/Master/RuPay Credit/Debit Card or by using Internet
Banking of SBI.
Cash Mode: Candidates who wish to use cash mode of Payment, may use “Pay by Cash” mode at SBI Branch before 14th October 2019.

UPSC Geo Scientist Recruitment Selection Process:

There are three stages in UPSC Geo-Scientist Recruitment Selection process:

  • Stage-I : Computer Based Combined Geo-Scientist (Preliminary) Examination (Objective type) having two papers for selection of the candidates for the Combined Geo-Scientist (Main) Examination. Marks secured in the Preliminary Examination will be counted for deciding the final merit;
  • Stage-II : Combined Geo-Scientist (Main) Examination (Descriptive Type) having three papers for selection of candidates for the Personality Test (Stage-III). Marks secured in the Main Examination will be counted for deciding the final merit; and
  • Stage-III: Personality Test/Interview
    Note that the Objective Type Exam will have a one-third negative marking for each wrong answer

UPSC Geo Scientist Exam Pattern:

UPSC Geo Scientist Exam will have Preliminary and Main Exam. The Exam Pattern for Preliminary and Mains are given.

UPSC Geo Scientist Preliminary Exam Pattern:

Subject Duration Max Marks
Paper I- General Studies 2 hours 100 marks
Paper II- Geology/ Hydrogeology OR Geophysics OR Chemistry 2 hours 200 marks
Total 400

UPSC Geo Scientist Main Exam Pattern:

Subject Duration Max Marks
Paper I- Geology/ Hydrogeology OR Geophysics OR Chemistry 3 hours 200 marks
Paper II- Geology/ Hydrogeology OR Geophysics OR Chemistry 3 hours 200 marks
Paper III- Hydrogeology OR Geophysics OR Chemistry 3 hours 200 marks
Total 600
  1. There will be Negative Marking for wrong answers marked by a candidate in the objective type question papers.
    (i) There are four alternatives for answers to each question asked. For each wrong answer, one-third of the marks assigned to that question will be deducted as penalty.
    (ii) No marks will be given if no answer is given by the candidate
  2. The candidates are not permitted for use of calculators during the exam. They should therefore not bring the same inside the Examination Hall.
  3. Only those candidates who are declared by the Commission to have qualified in the Preliminary/Stage-I Examination in the year will be eligible for admission to the Main/Stage-II Examination of that year provided they are otherwise eligible for admission to the Main/Stage-II Examination.
    Note: The number of candidates to be admitted to the Main/Stage-II Examination will be about six to seven times the total approximate number of vacancies to be filled in the year through this Examination.

UPSC Geo Scientist Admit Card 2020

The UPSC Geo Scientist Admit Card will be released at least 15 days before the date of examination which is 19th January 2020. The direct link for Admit Card download for UPSC Geologist will be available after the official release. As per the selection process, the Admit Card for each stage will be released separately.

UPSC Geo Scientist Result 2020

The UPSC Result is generally released after a month of the date of examination. The direct link for UPSC Geologist Result will be available after the official release. As per the selection process, the result for each stage will be released separately.
Stay updated for upcoming notifications of UPSC Geo Scientist Online Application Form/Recruitment 2020.

UPSC IES, ISS Interview Schedule 2019: Check Personality Test Schedule

Union Public Service Commission (UPSC) has released the interview schedule for IES and ISS post. Candidates qualified in the written exam may check the interview date schedule for IES/ISS exam. Date and time for appearing in the interview are mentioned against with the roll number. Please note that as per the pattern, written exam is to be followed by the personality test. Check link to know the interview schedule of UPSC IES, ISS Exam 2019.

Link to check UPSC IES, ISS Interview Date 2019

The Interview Date of UPSC IES, ISS 2019 is scheduled between 23rd December 2019 to 3rd January 2020. The session of interview/personality test will take place on Forenoon and Afternoon of the given dates. Check dates and time of each qualified candidates through the given PDF.
There are two PDFs given separately for IES and ISS Interview schedule 2019. Click on the required link to check dates.

Check UPSC IES Interview Date 2019

Check UPSC ISS Interview Date 2019

As you click the given link for IES or ISS, a PDF will open in the new tab. The document contains a list of roll numbers qualified for the the interview. The listed roll numbers also have Date of the interview and time mentioned against it.
Candidates can download the PDF for interview schedule and keep them for reference, as it also serves as the result of interview. Do note the important documents to be carried along during the time of interview/ personality test.

Documents to carry during the Interview

  1. Passport size photographs
  2. Result of the qualified exam
  3. Identity and Photo Identity proofs
  4. Educational Certificates
  5. Employment Certificates
  6. Caste certificates

Candidates must also keep in mind the interview time to appear for the same in time. The documents need to be prepared well in advance so as to avoid last minute hustle. Check interview schedule from the above link and stay connected for more updates on UPSC IES/ISS Exam 2019.

Check more Government jobs 2019

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD