Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

  1. Sugamya Bharat App” and Handbook “Access – The Photo Digest”

Why in news?

Union Minister for Social justice and Empowerment Thaawarchand Gehlot will virtually launch “Sugamya Bharat App” and a handbook entitled “Access – The Photo Digest” through video conference on 2nd March, 2021.

Key points are:

– The App and the handbook have been developed by the Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD) under Ministry of Social Justice and Empowerment.

– The Mobile App can be downloaded from Play Store by Android users. The IoS version of the App will be available by 15th March 2021.

– Sugamya Bharat APP — a Crowdsourcing Mobile Application is a means for sensitising and enhancing accessibility in the 3 pillars of the Accessible India Campaign i.e. built environment, transportation sector and ICT ecosystem in India.

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

– The app provides for five main features, 4 of which are directly related to enhancing accessibility, while the fifth is a special feature meant only for Divyangjan for COVID related issues.

– The accessibility related features are: the registration of complaints of inaccessibility across the 3 broad pillars of the Sugamya Bharat Abhiyaan; positive feedback of examples and best practices worth emulating being shared by people as jan-bhagidhari; Departmental updates; and guidelines and circulars related to accessibility.

– The Sugamya Bharat App is a simple to use Mobile App with an easy registration process, requiring only 3 mandatory fields, namely, Name, Mobile number and Email-id. Registered users can raise issues related to accessibility being faced.

– The App has been provided with several user-friendly features like easy drop-down menus, videos in Hindi and English, along with sign language interpretation have been added demonstrating the process of registration and uploading complaints with photographs.

– The App is made accessible for ease of use for persons with disabilities also with features such as font size adjustment, color contrasting option, text to speech, and having an integrated screen reader in Hindi and English.

–  It is available in 10 regional languages, namely, Hindi, English, Marathi, Tamil, Odiya, Kannada, Telugu, Gujarati, Punjabi, and Malayalam.

– The App also has provision of easy photo uploads with geotagging option of the premise where accessibility intervention is required.

– The App has provision for providing notifications to the users at the time of registration, regular status updates as well as at the time of resolution and closure of the complaint.

– DEPwD has also prepared a handbook entitled “Access – The Photo Digest” with a collection of photographs from across different States and UTs.

– This Book is envisaged as a tool and guide to sensitise stakeholders about 10 basic features of accessibility and related good-bad practices in easy to understand pictorial form.

– The electronic version of this handbook will also be available on the App and the website of the Department.

  1. Policy of Neutrality

Why in news?

Recently, Switzerland’s Ambassador said that its traditional foreign Policy of Neutrality (Swiss Neutrality) has become attractive again because of the changing political reality in the world.

Key points are:

– It is a foreign policy position wherein a state intends to remain neutral in future wars. A sovereign state that reserves the right to become belligerent if attacked by a party to the war is in a condition of armed neutrality.

– A permanently neutral power is a sovereign state which is bound by international treaty, or by its own declaration, to be neutral towards the belligerents of all future wars. An example of a permanently neutral power is Switzerland. Other being Ireland, Austria, etc.

– The concept of neutrality in war is narrowly defined and puts specific constraints on the neutral party in return for the internationally recognized right to remain neutral.

– International Day of Neutrality is a United Nations recognized day held on 12th December each year to raise public awareness of the value of neutrality in international relations.

– National policies of neutrality are aimed at promoting the use of preventive diplomacy, which is a core function of the United Nations.

–  The term “Preventive diplomacy” refers to diplomatic action taken to prevent disputes from escalating into conflicts and to limit the spread of conflicts when they occur.

  1. First ‘India Toy Fair 2021’

Why in news?

India’s first Toy Fair will be held virtually from February 27 to March 2, 2021 and all children, parents, teachers and exhibitors willing to participate must register themselves on the India Toy Fair 2021 website launched by the government on February 11.

Key points are:

– t is the first ever digitally accessible exhibition and platform which will provide an opportunity to explore and buy a variety of toys from over 1,000 exhibitors across states and union territories, and participate in insightful webinars, panel discussions and activities, and network with various stakeholders from the toy industry.

– Hamleys, the oldest British multinational toy retailer, owned by Reliance Retail, is the tile sponsor of the event and will set up its virtual booth at the fair as well.

– he multinational retailer will also launch its toy circles in Mumbai, Delhi and Ahmedabad.

– A CSR activity from Hamleys will provide toy kits and play items for children of Aanganwadis workers. Wooden toys will also be procured for 743 aagnanwadis and distributed to these kids.

– The main attractions of the fair include a virtual exhibition with over 1,000 stalls, knowledge sessions with engaging panel discussions and webinars on diverse topics by experts on areas including toy-based learning, craft demonstrations, competitions, quizzes, virtual tours, product launches, etc.

– For education sector in particular, the knowledge sessions involving various experts will focus on areas emphasised in the NEP 2020 such as play-based and activity-based learning, indoor and outdoor play, use of puzzles and games to promote critical thinking and overall on how to make learning more engaging and enjoyable.

  1. “2003 Ceasefire agreement”

Why in news?

India and Pakistan have issued a joint statement to strictly observe the 2003 Ceasefire agreement along the Line of Control (LoC).

Key points are:

– The ceasefire agreement was reached in November 2003, four years after the Kargil War.

– On November 26, 2003 the ceasefire took effect along the entire stretch of the India-Pakistan frontier.

– It facilitated the opening of the Srinagar-Muzaffarabad and Poonch-Rawalkot routes, paving the way for bus and truck services linking the two Kashmirs for the first time in six decades and encouraging cross-LoC contacts, exchanges, travel, and trade.

– The ceasefire also enabled India to complete the construction of a fence near the LoC to prevent Pakistan’s infiltration of terrorists into Kashmir, a project that it had begun a couple of decades earlier but had to suspend due to Pakistan’s artillery fire.

– This is not the first time that India and Pakistan have agreed to give peace a chance on the LoC to make the lives of civilians living along the line easy.

– The 2003 ceasefire agreement remains a milestone as it brought peace along the LoC until 2006. Between 2003 and 2006, not a single bullet was fired by the jawans of India and Pakistan.

– But since 2006, ceasefire violations became the norm with increasing frequency. Recent years have seen an increasing number of ceasefire violations despite an agreement reached in 2018 to adhere to the 2003 ceasefire agreement.

  1. India Emerged Out of Technical Recession

Why in news?

The Indian economy has emerged out of technical recession as it grew at 0.4% in the third (October-December) quarter of 2020-21 with improvement in manufacturing, construction and agriculture.

Key points are:

– The Gross Domestic Product (GDP) had contracted by 24.4% and 7.3% in the April-June and July-September quarters, respectively, marking a technical recession in the aftermath of the Covid-19 pandemic.

– A technical recession is when a country faces a continuous decline for two consecutive quarters in the GDP.

– For the full fiscal year (2020-21), the National Statistical Office (NSO) has projected a contraction of 8%, higher than the forecasts of the Economic Survey (7.7%) and the Reserve Bank of India (7.5%).

– The real GDP growth estimate for the third quarter (2020-21) is at 0.4%. In the corresponding quarter last year, the economy had grown 3.3%.

– For the April-June quarter (Q1) and July-September (Q2), the contraction numbers were revised from 23.9% to 24.4% and 7.5% to 7.3%, respectively.

– With improved performance of manufacturing, electricity and construction, industry recorded a growth rate of 2.6% in the third quarter against the contraction in the first two.

– However, services, with the largest share in GDP at 57%, still remained in the contraction zone with a 0.9% fall year-on-year.

– Financial, real estate and professional services grew 6.6% as against 9.5% contraction in the previous quarter and 5.5% growth in the corresponding period last year.

– Mining, trade, hotels, transport, communication and broadcasting services and public administration services continued to stay in the negative territory in the third quarter registering a contraction of 5.9 %, 7.7%, and 1.5%, respectively.

– India’s eight core sectors recorded a meagre 0.1% rise in output in January 2021, propped up by a 5.1% rise in electricity, 2.7% growth in fertilizers and 2.6% growth in steel production, even as the other five sectors contracted.

– Coal, crude oil, natural gas, refinery products, and cement recorded negative growth in January.

– The eight core industries constitute 40.27% of the Index of Industrial Production.

– Growth in agriculture jumped 3.9% in October-December compared with 3% growth in July-September and 3.4% growth during the corresponding quarter last year.

  1. Vivad Se Vishwas scheme

Why in news?

The Income Tax Department on Friday extended the deadline for filing declarations and making payment under the direct tax dispute resolution scheme ‘Vivad Se Vishwas’ (VsV) till March 31 and April 30.

Key points are:

– The Direct Tax ‘Vivad se Vishwas’ Act, 2020 was enacted on March 17, 2020, with the objective to reduce pending income tax litigation, generate timely revenue for the government and to benefit taxpayers.

– The scheme aims to end litigation and legacy disputes under the direct taxes category as ₹9.32 lakh crore worth of revenue is blocked in approximately 4.8 lakh appeals pending at various income tax appellate forums.

– The entities who opt for the scheme have to pay a requisite tax following which all litigation against them are closed by the tax department and penal proceedings dropped.

– It should be noted that the response to the scheme gains significance given earlier schemes like Kar Vivad Samadhan Scheme, 1998 (KVSS) and Direct Tax Dispute Resolution Scheme, 2016 (DTDRS) did not yield much results.

– The scheme has reportedly received an overwhelming response with a settlement amount of over Rs 97,000 crore as of February.

– So far, over 1,25,144 of the 5,10,491 long-pending cases have been settled under the scheme.

– These comprise 24.5 per cent of the total number of such cases which were pending before the scheme was introduced.

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the National Hydrogen Energy Mission.
1. Focus on generation of hydrogen from solar sources.
2. The usage of hydrogen will not only help India in achieving its emission goals under the Pacific Agreement, but will also reduce import dependency on fossil fuels.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Which of the following statement(s) is/are correct about the ICOLD?
1. It stands for International Commission on Large Dams.
2. It is a non-governmental International Organization which provides a forum for the exchange of knowledge and experience in dam engineering.
3. It was founded in 1928 and has National Committees from more than 100 countries with approximately 10000 individual members.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following became the first country to receive COVAX vaccines?
(a) Ghana
(b) Japan
(c) Australia
(d) Iraq
4. Who is considered as an accredited investor?
1. Also known as qualified investors or professional investors.
2. They are those who have an understanding of various financial products and the risks and returns associated with them.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Who are Uighurs?
1. A Shia minority community concentrated in China’s northwestern Xinjiang province.
2. They claim closer ethnic ties to Turkey and other central Asian countries than to China.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Which state has recently passed Prohibition of Unlawful Conversion of Religion Bill, 2021?
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Uttar Pradesh
7. Match the following
1. Senkaku Islands: Japan
2. Diaoyu Islands: Taiwan
3. Tiaoyutai Islands: China
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) Only 3
8. Consider the following statements regarding the Preferential Trade Agreement (PTA).
1. In this type of agreement, two or more partners give preferential right of entry to certain products. This is done by reducing duties on an agreed number of tariff lines.
2. Tariffs may even be reduced to zero for some products even in a PTA.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Who is the new chief for National Commission for SCs?
(a) Dileep Singh
(b) Thawar Chand Gehlot
(c) Vijay Sampla
(d) H. Hanumanthappa
10. Consider the following statements regarding the PM Atmanirbhar Swasth Bharat Scheme.
1. It is announced in the Union Budget 2021-22.
2. It aims to develop capacities of primary, secondary, and tertiary care health systems even in the last miles of the nation.
3. Its Duration is 5 years.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(d), 3(a), 4(c), 5(b), 6(d), 7(b), 8(c), 9(c), 10(a)

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

  1. Consecration ceremony of Mahamrityunjayatemple

Why in news?

Union Home Minister Amit Shah attended the consecration ceremony of Mahamrityunjayatemple in Naugaon, Assam on 26 February, 2021.

Key points are:

– Amit Shah said that it was a privilege to participate in the consecration ceremony of the world’s tallest 126 feet high Shivling in the Mahamrityunjaya temple.

– The vow of Shri Bhrigugiri Ji Maharaj has been fulfilled. The Union Home Minister said that he prayed to Mahadev for the good health and prosperity of all countrymen.

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

– Amit Shah also visited Boroduapilgrimage, the birthplace of MahapurushShrimantShankardev.

– ShrimantShankardev started the new Vaishnav tradition from this holy land and made the Vaishnavite tradition vibrant. It was from here that Shri Shankardev started to give a new devotional culture to Assam and Shri Madhavdev took it forward.

– Besides starting the Bhakti Movement, ShrimantShankardevinitiated several steps for the unity of India.

– Amit Shah also said that Mahatma Gandhi had said during the Freedom Movement that “Assam is very fortunate that Shankardevwas born here 500 years ago, who gave the people of Assam a model that revived the concept of Ram Rajya.”

  1. 2nd Khelo India National Winter Games

Why in news?

Prime Minister Narendra Modi delivered the inaugural address at 2nd Khelo India National Winter Games through video conference.

Key points are:

– Speaking on the occasion, the Prime Minister said the second edition of Khelo India-Winter Games is starting from 26 February, 2021.

– This is a major step towards making Jammu and Kashmir a major hub with India’s effective presence in the Winter Games.

– The Prime Minister said that sports has a global dimension and this vision has been guiding the recent reforms in the sports ecosystem. There is a holistic approach from the Khelo India Campaign to Olympic Podium stadium.

– Hand holding of sports professionals is being done from recognition of talent at grassroot level to bringing them to the highest global platform.

– The Prime Minister informed that Institutes of Higher education and Sports University are being established for sports.

– He emphasized the need to take  sports sciences and sports management to the school level as that will improve the career prospects of the youth and will enhance India’s presence in the sports economy.

  1. E-Daakhil portal

Why in news?

E-Daakhil portal for Consumer grievance redressal is now operational in 15 States/UTs. Department of Consumer Affairs is now proactively following up with the states to launch e-filing portal at their ends.

Key points are:

– E-Daakhil portal, launched by National Consumer Dispute Redressal Commission (NCDRC) on 7th September, 2020,  for online redressal of consumer grievances now operational in 15 States/UTs.

– Total 444 locations covered including NCDRC, State Commissions and District Commissions.

– Process to file consumer complaints made easy and simple through e-daakhil portal.

– Digital Portal will streamline consumer complaints redressal system.

– To facilitate Rural Consumers, the Common Service Centres to be integrated with e-daakhil portal.

– Department of Consumer Affairs proactively following up with the States/UTs to launch e-filing portal.

– The Consumer Protection Act, 2019, which has come into force from 20th July, 2020, has provision for e-filing of consumer complaints in the Consumer Commissions and online payment of the fees for filing a complaint.

– To facilitate the rural consumers for e-filing, it has been decided to integrate the Common Service Centres (CSC) with the e-daakhil portal.

– As many consumers at Gram Panchayat level may either not have access to electronic modes of communication or unable to use the tools, they may avail the services of CSCs in filing their complaints in the Consumer Commission.

– The work for integration of this portal with CSC is in under process.

– E-filing was launched by National Consumer Dispute Redressal Commission (NCDRC) on 7th September, 2020.

– Delhi was the first state to implement it on 8th September, 2020.  Later Maharashtra, Andaman & Nicobar Islands, Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Gujarat, Chandigarh, Andhra Pradesh, Odisha, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Punjab, Karnataka & Haryana implemented facility of e-filling in their respective States/UTs.

  1. New chief for National Commission for SCs

Why in news?

New chief for National Commission for SCs has been appointed namely Vijay Sampla.

Key points are:

– In order to provide the Scheduled Castes of Indian society safeguards against exploitation and to promote their social, economic, educational and cultural development, the Commission was set up by the Government of India.

– The National Commission for Scheduled Tribes (NCST) was established by amending Article 338 and inserting a new Article 338A in the Constitution through the Constitution (89th Amendment) Act, 2003.

– By this amendment, the erstwhile National Commission for Scheduled Castes and Scheduled Tribes was replaced by two separate Commissions namely- the National Commission for Scheduled Castes (NCSC), and the National Commission for Scheduled Tribes (NCST) from February, 2004.

– It consists of a chairperson, a vice-chairperson and three other members. They are appointed by the President by warrant under his hand and seal.

  1. Uttar Pradesh Prohibition of Unlawful Conversion of Religion Bill, 2021

Why in news?

Uttar Pradesh Legislative Assembly passed Uttar Pradesh Prohibition of Unlawful Conversion of Religion Bill, 2021.

Key points are:

– The Bill seeks to replace the ordinance promulgated in November last year that seeks to curb religious conversions carried out by fraudulent or any other undue means.

– It makes religious conversion for marriage a non-bailable offence.

– The onus will be on the defendant to prove that conversion was not for marriage.

– The notice period to the district magistrate for the religious conversion is two months.

– In case of conversion done by a woman for the sole purpose of marriage, the marriage would be declared null and void.

– Violation of the provisions of the law would invite a jail term of not less than one year extendable to five years with a fine of ₹15,000.

– If a minor woman or a woman from the Scheduled Caste or Scheduled Tribes communities was converted through the said unlawful means, the jail term would be a minimum of three years and could be extended to 10 years with a fine of ₹25,000.

– The Bill also lays down strict action, including cancellation of registration of social organisations conducting mass conversions.

– The ordinance, passed in November 2020, comes days after the Allahabad high court said in a verdict (Salamat Ansari-Priyanka Kharwar case) that the right to choose a partner or live with a person of choice was part of a citizen’s fundamental right to life and liberty.

– The verdict also said earlier court rulings that ‘religious conversion for marriage was unacceptable’ was not good in law.

– The Supreme Court of India, in both the Lily Thomas and Sarla Mudgal cases, has confirmed that religious conversions carried out without a bona fide belief and for the sole purpose of deriving some legal benefit do not hold water.

  1. International Commission on Large Dams (ICOLD)

Why in news?

International Commission on Large Dams (ICOLD) Symposium on Sustainable Development of Dams & River Basins inaugurated.

Key points are:

– The symposium is being organised by ICOLD in collaboration with the Central Water Commission (CWC), Dam Rehabilitation Improvement Project (DRIP) and National Hydrology Project (NHP) in New Delhi.

– The symposium is being organised to provide an excellent opportunity to Indian Dam Engineering Professionals and Agencies to share their experiences, ideas and latest developments in new materials and construction technologies, advancement in investigation techniques, best engineering practices, dam safety issues, etc.

About International Commission on Large Dams (ICOLD):

– The International Commission On Large Dams (ICOLD) is a non-governmental International Organization which provides a forum for the exchange of knowledge and experience in dam engineering.

– ICOLD was founded in 1928 and has National Committees from more than 100 countries with approximately 10000 individual members.

– The members are mostly practising engineers, geologists and scientists form governmental or private organizations, consulting firms, universities, laboratories and construction companies.

– ICOLD leads the profession in setting standards and guidelines to ensure that dams are built and operated safely, efficiently, economically, and are environmentally sustainable and socially equitable.

– It is headquartered in Paris, France.

  1. First country to receive COVAX vaccines

Why in news?

Ghana became the first country to receive vaccines under COVAX – an initiative to reduce vaccine disparity between high- and low-income countries – with 600,000 doses of the AstraZeneca-Oxford vaccine arriving in the capital Accra.

About COVAX

– It is a partnership between the World Health Organization (WHO) and two international groups – the Gavi vaccine alliance and the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) – which aims to send vaccines to developing countries.

– The majority of its funding has come from high-income countries and international organisations like the Bill & Melinda Gates Foundation.

  1. India & Mauritius

Why in news?

The Union Cabinet has approved signing of the Comprehensive Economic Cooperation and Partnership Agreement (CECPA) between India and Mauritius.

Key points are:

– The India-Mauritius CECPA is the first trade agreement signed by India with a country in Africa.

– CECPA is a kind of free trade pact that aims to provide an institutional mechanism to encourage and improve trade between the two countries.

– Under this agreement, countries reduce or eliminate the duties on the products. The countries also give relaxation in the norms to promote the services trade.

– India-Mauritius CECPA: It is a limited agreement that will cover only select sectors. It will cover Trade in Goods, Rules of Origin, Trade in Services, Technical Barriers to Trade (TBT), Sanitary and Phytosanitary (SPS) measures, Dispute Settlement, etc.

– Benefit to India: More than 300 domestic goods from agriculture, textiles, electronics and other sectors will get market access at concessional customs duties in Mauritius.

– Indian service providers will have access to around 115 sub-sectors from the 11 broad service sectors, such as professional services, computer related services, research & development, other business services, etc.

– Benefit to Mauritius: It will benefit from preferential market access into India for its 615 products, including frozen fish, speciality sugar, biscuits, fresh fruits, juices, mineral water, beer, alcoholic drinks, soaps, bags, medical and surgical equipment, and apparel.

– India has offered around 95 sub-sectors from the 11 broad services sectors, including professional services, R&D, other business services, telecommunication, environmental, health, etc.

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Intensified Mission Indradhanush 3.0.
1. It is launched to expand the immunisation coverage across the country.
2. Its focus will be on children only who missed their vaccine dosses during the COVID-19 pandemic.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

2. Which of the following statement(s) is/are correct about the China-Pakistan Economic Corridor (CPEC)?
1. The 2,000 km-long China–Pakistan Economic Corridor (CPEC) consists of highways, railways, and pipelines.
2. The proposed project will be financed by heavily-subsidised loans, that will be disbursed to the Government of Pakistan by Chinese banks.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. Which of the following is/are the function(s) of the United Nations Human Rights Council (UNHRC)?
1. It has 42 members serving at any time with elections held to fill up seats every year.
2. Each elected member serves for a term of four years.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. When was the Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) scheme launched?
(a) 2007
(b) 2012
(c) 2015
(d) 2018
5. From which of the following country virus H5N8 is detected?
(a) Australia
(b) Iraq
(c) Russia
(d) America
6. Consider the following statements.
1. The Inter State Migrant Workers Act, 1979 covers only labourers migrating through a contractor, and leaves out independent migrants.
2. State labour departments have little engagement with migration issues, and are in halting human trafficking mode.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Consider the following statements regarding the Indian Pharma Industry.
1. India is the largest provider of generic drugs globally.
2. The Indian pharmaceutical industry meets over 50% of global demand for various vaccines, 40% of generic demand in the U.S. and 25% of all medicine in the U.K.
3. Presently, over 80% of the antiretroviral drugs used globally to combat AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) are supplied by Indian pharmaceutical firms.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. Consider the following statements regarding the Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA).
1. It was constituted in 2018.
2. It is a high powered apex advisory body.
3. It will function as an integral part of Rashtriya Gokul Mission.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
9. What is Pagri Sambhal Movement?
1. It was a successful farm agitation that forced the British government to repeal three laws related to agriculture back in 1907.
2. The Samyukta Kisan Morcha (SKM) is celebrating 23rd February as Pagri Sambhal Diwas, honouring the memory of Ajit Singh-founder of the Pagri Sambhaal Movement.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Recently, a group of Buddhist monks has opposed the government’s renewed push for hydropower projects. Name the place where it has been opposed?
(a) Tamil Nadu
(b) Arunachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Goa
Ans: 1(a), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(c), 7(d), 8(b), 9(c), 10(b)

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

  1. Various development projects in Puducherry

Why in news?

Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for 4 laning of NH45-A covering Karaikal District and Medical College Building at Karaikal New Campus- Phase I, Karaikal District (JIPMER).

He also laid the foundation stone for development of Minor Port at Puducherry under Sagarmala Scheme and Synthetic Athletic Track, Indira Gandhi Sports Complex, Puducherry.

Key points are:

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

 

Narendra Modi inaugurated the Blood Centre at Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education & Research (JIPMER), Puducherry and a 100 bed girls’ hostel at Lawspet, Puducherry for female athletes.

– He also inaugurated the reconstructed Heritage Marie Building.

– The Prime Minister said this land of Puducherry has been home to sages, scholars and poets and also to revolutionaries like Mahakavi Subramania Bharathi and Sri Aurobindo.

– Admiring Puducherry as a symbol of diversity, he said here people speak different languages, practice different faiths but live as one.

– The Prime Minister said India that four laning of NH 45-A would cover Karaikal District and improve the connectivity to the holy Saneeswaran Temple and also provide easy interstate connectivity to the Basilica of Our Lady of Good Health and Nagor Dargah.

– Laying the foundation of Puducherry Port Development under Sagarmala Scheme, the Prime Minister hoped that once completed, it will help the fishermen who have been using this port for venturing into sea for fishing operations.

– t will provide much needed sea connectivity to Chennai. This will facilitate the cargo movement for industries of Puducherry and ease load on Chennai port. It will open up possibilities of passenger traffic among the coastal cities, he said.

– The Prime Minister said Direct Benefit Transfer has helped beneficiaries under various welfare schemes. He said this makes people empowered for making their choices.

  1. Sri Mannathu Padmanabhan Ji Punya Tithi

Why in news?

The Prime Minister, Narendra Modi has paid tributes to Sri Mannathu Padmanabhan Ji on his Punya Tithi on 25th February, 2021.

In a tweet, the Prime Minister said, “Tributes to Sri Mannathu Padmanabhan Ji on his Punya Tithi. We recall his long lasting contributions towards social welfare and youth empowerment. His rich thoughts continue to motivate many.”

  1. Ram Nath Kovind performed Bhoomi Pujan (ground breaking ceremony) of a huge sports enclave in Ahmedabad

Why in news?

The President Shri Ram Nath Kovind performed Bhoomi Pujan (ground breaking ceremony) of a huge sports enclave in Ahmedabad, Gujarat on 24 February, 2021 named after Bharat Ratna and brave son of Gujarat, Sardar Vallabhbhai Patel.

Key points are:

– President also inaugurated the world’s largest sports stadium, ‘Narendra Modi Cricket Stadium’, this largest cricket stadium in the world is part of the Sardar Vallabhbhai Patel sports complex.

– 1.32 lakh spectators will be able to enjoy the match in the stadium, the stadium has 11 pitches, unrivalled by any stadium in the world.

– It will be the largest sports enclave in the country to be built on 233 acres of land and will have world class sports facilities.

– Ahmedabad will be known as Sports City of India

– More than 600 schools in Gandhinagar and Ahmedabad rural district will be connected to the sports enclave and children of schools that do not have their own playgrounds will be able to avail of sports facilities.

– Accommodation for 250 coaches and 3,000 children will  be available to make them able to train together.

– Prime Minister believes that youth cannot achieve things until they progress in sports, that’s why he started Khelo India.

  1. 36th PRAGATI Meeting

Why in news?

Prime Minister Narendra Modi on 24th February, 2021 chaired the 36th PRAGATI meeting.

Key points are:

– In the meeting, ten agenda items were taken up for review including eight projects, grievance relating to one scheme and one programme.

– Among the eight projects, three were from the Ministry of Road Transport and Highways, two from Ministry of Railways, one each from Ministry of Power, Ministry of Petroleum and Natural Gas and Ministry of Home Affairs.

– These eight projects, with a cumulative cost of about ₹44,545 crore, pertained to 12 states viz., West Bengal, Assam, Tamil Nadu, Odisha, Jharkhand, Sikkim, Uttar Pradesh, Mizoram, Gujarat, Madhya Pradesh, Bihar and Meghalaya.

– The Prime Minister expressed his concerns in delays being observed in execution of some of the projects, and directed the officials concerned that all pending issues should be resolved in a time-bound manner, and wherever possible, in Mission Mode.

– During the interaction, the Prime Minister reviewed the programme for elimination of single use plastic. Review of grievances related to Pradhan Mantri Gram SadakYojana was also taken up.

– In the previous 35 PRAGATI interactions, 290 projects having a total cost of about ₹13.60 lakh crore, along with 51 programmes / schemes and grievances pertaining to 17 different sectors have been reviewed.

  1. Indradhanush 3.0 launched

Why in news?

Intensified Mission Indradhanush 3.0 launched to expand immunization coverage across the country.

Key points are:

The focus of IMI 3.0 will be on children and pregnant women who missed their vaccine doses during the COVID-19 pandemic.

About Mission Indradhanush

To strengthen and re-energize the programme and achieve full immunization coverage for all children and pregnant women at a rapid pace, the Government of India launched “Mission indradhanush” in December 2014.

– The ultimate goal is to ensure full immunization with all available vaccines for children up to two years of age and pregnant women.

– It provides vaccination against 12 Vaccine-Preventable Diseases (VPD) i.e. diphtheria, Whooping cough, tetanus, polio, tuberculosis, hepatitis B, meningitis and pneumonia, Hemophilus influenza type B infections, Japanese encephalitis (JE), rotavirus vaccine, pneumococcal conjugate vaccine (PCV) and measles-rubella (MR).

– However, Vaccination against Japanese Encephalitis and Haemophilus influenzae type B is being provided in selected districts of the country.

– To further intensify the immunization programme, Prime Minister Narendra Modi launched the Intensified Mission (IMI) on October 8, 2017.

– With this, the Government of India aims to reach each and every child up to two years of age and all those pregnant women who have been left uncovered under the routine immunization programme/UIP.

  1. UN Human Rights Council

Why in news?

In his address to the United Nations Human Rights Council, External Affairs Minister S Jaishankar said:

Terrorism continues to be one of the gravest threats to humankind and a crime against humanity, which violates the most fundamental human rights namely the right to life.

Human rights violations and gaps in the implementation of human rights should be addressed in a “fair and just manner” with objectivity, non-selectivity and transparency and with due respect with the principle of non-interference in internal affairs and national sovereignty.

Key points are:

India had last month presented an eight-point action plan to deal with the scourge of terrorism in which India asked the world to crack down on countries sheltering and harbouring proscribed terrorists. The action plan also includes cracking the whip on terror financing.

About UNHRC

UNHRC was reconstituted from its predecessor organisation, the UN Commission on Human Rights to help overcome the “credibility deficit” of the previous organisation. Headquartered in Geneva, Switzerland.

– The UNHRC passes non-binding resolutions on human rights issues through a periodic review of all 193 UN member states called the Universal Periodic Review (UPR).

– It oversees expert investigation of violations in specific countries (Special Procedures).

  1. 6 Years of UJALA and SLNP

Why in news?

The UJALA (Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All) and SLNP (Street Lighting National Programme) completed six years of successful implementation. The two programmes revamped household and public lighting systems across the country.

Key points are:

– Both schemes have been implemented by Energy Efficiency Services Limited (EESL), a joint venture of PSUs under the Ministry of Power.

– These programmes have bagged global awards like the South Asia Procurement Innovation Award (SAPIA) 2017, Global Solid State Lighting (SSL) award of excellence for the transformational contribution to the LED sector, etc.

About Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA)

– UJALA is a zero-subsidy scheme launched by the Government in 2015. It is touted as the world’s largest domestic lighting project. Also known as the LED-based Domestic Efficient Lighting Programme (DELP), it aims to promote the efficient usage of energy for all i.e., its consumption, savings and lighting.

– Every domestic household having a metered connection from their respective Electricity Distribution Company is eligible to get the LED bulbs under the Scheme.

– Under UJALA, EESL has distributed over 36.69 crore LED bulbs across India. This has resulted in estimated energy savings of 47.65 billion kWh per year with avoided peak demand of 9,540 MW and estimated GreenHouse Gas (GHG) emission reduction of 38.59 million tonnes CO2 per year.

– It has helped in the growth of domestic LED (Light-Emitting Diode) markets.

– It has helped to bring down the average household electricity bills by 15%.

About Street Lighting National Programme (SLNP)

– The SLNP, launched in 2015, is a government scheme to promote energy-efficiency in India.

– Under the programme, EESL replaces the conventional street lights with LEDs at its own costs, with no upfront investment by the municipalities, thereby making their adoption even more attractive.

– This scheme is expected to enable peak demand reduction of 500 MW, annual energy savings of 190 crore kWh, and reduction in 15 lakh tons of CO2.

– The SLNP has plans to bring investment of Rs. 8,000 crores by 2024 to cover the entire rural India.

– Over 1.14 crore smart LED streetlights have been installed till date, enabling an estimated energy savings of 7.67 billion kWh per year with an avoided Peak demand of 1,161 MW and an estimated greenhouse gas (GHG) emission reduction of 5.29 million tons CO2 annually.

– With the help of the scheme, the municipalities were able to save 5,210 crores of Rupees in their electricity bills.

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Khajuraho Dance Festival.
1. The six-day Khajuraho Dance Festival was started on February 21, 2021.
2. The dance festival is being organised at the Khajuraho Temple in Madhya Pradesh.
Choose the correct answer from given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Consider the following statements regarding the Rashtriya Sanskriti Mahotsav.
1. The Governor of West Bengal inaugurated the 13th edition of ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav’ on February 22, 2021.
2. It was inaugurated at Cooch Behar Palace in West Bengal.
Choose the correct answer from given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

3. Consider the following statements.
1. The Tibetan spiritual leader the Dalai Lama has recently launched his new book “The Little Book of Encouragement”.
2. The book comprises of 130 quotes.
3. The book has been edited by Renuka Singh.
4. It is published by Penguin Random House.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
4. Consider the following statements.
1. A study was published in the journal Frontiers in Microbiology that some microbes that are found on Earth might temporarily survive on the Mars.
2. The endurance of the microorganisms was tested by the researchers from NASA and German Aerospace Center.
3. It was tested by launching them into stratosphere which represents some the key conditions of the Red Planet.
4. During the trip it was found that, some microbes particularly the spores from black mold fungus, were able to survive even when they were exposed to high ultraviolet radiation.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
5. Consider the following statements regarding the National Bank for Financing Infrastructure and Development (NaBFID).
1. The National Bank for Financing Infrastructure and Development (NaBFID) Bill 2021 is to be introduced in the Budget session.
2. The government is set up a National Bank for Financing Infrastructure and Development (NaBFID), which will facilitate the infrastructure financing of the country.
3. The developmental financial institution (DFI) will act as a principal financial institution and development bank to support infrastructure projects.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 3 only
6. Consider the following statements regarding the Covovax.
1. Serum Institute of India has announced that it would launch a new COVID-19 vaccine under the brand name Covovax.
2. It would be developed in partnership with American vaccine developer Novavax, by the month of June.
3. The company’s Covishield has been developed in partnership with the Oxford University and British-Swedish firm AstraZeneca.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
7. In which of the following India’s neighboring countries, military has taken control?
(a) Myanmar
(b) Pakistan
(c) Sri Lanka
(d) Bangladesh
8. The popular art form Pattachitra belongs to which of the following states/UT?
(a) Lakshadweep
(b) Kerala
(c) Odisha
(d) Jammu and Kashmir
9. Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha
Select the correct answer using the code given below:
(a) 3 and 4 only
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 3 and 4
10. Every five years, Harshavardhana used to donate all his possessions at an assembly at which of the following places?
(a) Ujjain
(b) Banaras
(c) Prayag
(d) Kannauj
Ans. 1(c), 2(b), 3(d), 4(d), 5(c), 6(d), 7(a), 8(c), 9(a), 10(c)

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

  1. JNCASR Scientists develop a new molecule

Why in news?

Scientists have developed a small molecule that disrupts the mechanism through which neurons become dysfunctional in Alzheimer’s disease (AD).

Key points are:

– The molecule could be a potential drug candidate to halt or cure the leading cause of dementia (70-80%) worldwide.

– In the Alzheimer’s brain, abnormal levels of naturally forming protein clump together to form plaques that collect between neurons and disrupt cell function.

– This is caused by production and deposition of the amyloid peptide (Aβ) that accumulates  in the central nervous system.

– The multifactorial nature of Alzheimer’s disease (AD) attributed to multifaceted amyloid toxicity has kept researchers from developing effective treatment.

– A team of scientists led by Professor T. Govindaraju from Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research (JNCASR), an autonomous institute of the Department of Science & Technology, Government of India, designed and synthesized a set of novel small molecules and identified a lead candidate which they found could reduce the toxicity of Amyloid Beta (Aβ) toxicity.

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

– The detailed studies established the molecule called TGR63 as the lead candidate to rescue neuronal cells from amyloid toxicity. Remarkably, the molecule was also found to reduced amyloid burden in the cortex and hippocampus, or a complex part embedded deep into the temporal lobe, thereby reversing cognitive decline.

– This research has been published recently in the journal Advanced Therapeutics.

– Currently available treatments provide only temporary relief, and there are no approved drugs that directly act on the disease mechanisms of Alzheimer’s disease. Thus, there is an unmet need to develop drug candidates to halt or cure Alzheimer’s disease.

– Mice brain affected with Alzheimer’s disease when treated with TGR63 showed a significant reduction of amyloid deposits, validating its therapeutic efficacy.

– The mice also showed reduction of learning deficiency, memory impairment, and cognitive decline as revealed by distinct behavioural tests.

– These key attributes have validated the potential of TGR63 as a promising drug candidate for the treatment of AD.

– AD severely affects the patients, families, caregivers and hence is a major societal and economic burden globally.

– The novel drug candidate TGR63 developed by the JNCASR team has potential as a promising drug candidate for AD treatment.

  1. Kodaikanal Solar Observatory Digitized Data

Why in news?

Scientists have estimated how the Sun has rotated over a century from data extracted from old films and photographs that have been digitized.

Key points are:

– This estimation would help study magnetic field generated in the interior of the Sun, which causes sunspots and results in extreme situations like the historical mini-ice age on Earth (absence of sunspots). It could also help predict solar cycles and their variations in the future.

– The Sun rotates more quickly at its equator than at its poles. Over time, the Sun’s differential rotation rates cause its magnetic field to become twisted and tangled.

– The tangles in the magnetic field lines can produce strong localized magnetic fields. When the Sun’s magnetic field gets twisted, there are lots of sunspots.

– The sunspots which form at the surface with an 11-year periodicity are the only route to probe the solar dynamo or solar magnetism inside the Sun and hence measure the variation in solar rotation.

– Researchers led by Mr. Bibhuti Kumar Jha, a Ph.D. student from the Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES), an autonomous institute under Department of Science and Technology (DST), Govt. of India, along with the collaborators from Max Planck Institute for Solar System Research, Goettingen, Germany and Southwest Research Institute, Boulder, USA have studied the solar rotation by tracing sun spots from century-old digitalized films and photographs.

– The old films and photographs were taken at the Kodaikanal Solar Observatory (KoSO) of Indian Institute of Astrophysics (IIA), an autonomous institute of DST, and have now been digitised.

– The team compared the consistent digitized data with manual data of rotation taken earlier and said that they have been able to differentiate the behaviors of the bigger and smaller solar spots for the first time.

– Such digitized data and differentiation of bigger and smaller sun spots can improve understanding of solar magnetism and sun spots, paving the path towards predicting solar cycles in the future.

  1. PM-Kisan scheme

Why in news?

The PM-Kisan scheme, launched with an aim to ensure a life of dignity and  prosperity for  farmers has completed two years on 24 February, 2021.

Key points are:

– In a series of tweets the Prime Minister said,” On this day, 2 years ago the PM-Kisan scheme was launched with an aim to ensure a life of dignity as well as prosperity for our hardworking farmers, who work day and night to keep our nation fed. The tenacity and passion of our farmers is inspiring.

– Over the last 7 years, the Government of India has taken many initiatives for transforming agriculture. From better irrigation to more technology, more credit and markets to proper crop insurance, focus on soil health to eliminating middlemen, the efforts are all-encompassing .

  1. Acute Encephalitis Syndrome (AES)

Why in news?

First  Acute Encephalitis Syndrome (AES) case of the year suspected in Muzaffarpur.

Key points are:

– Usually AES, locally called chamki bukhar, surfaces during summer in the flood-prone districts of north Bihar.

– AES cases were reported from five north Bihar districts in 2019. More than 150 children died. More than 600 children suffering from AES were admitted in the hospitals, including SKMCH and nearly 450 recovered.

– Acute encephalitis syndrome is a basket term used for referring to hospitals, children with clinical neurological manifestation that includes mental confusion, disorientation, convulsion, delirium, or coma.

– Meningitis caused by virus or bacteria, encephalitis (mostly Japanese encephalitis) caused by virus, encephalopathy, cerebral malaria, and scrub typhus caused by bacteria are collectively called acute encephalitis syndrome.

– The disease most commonly affects children and young adults and can lead to considerable morbidity and mortality.

Its symptoms are:

It is characterized as acute-onset of fever and a change in mental status (mental confusion, disorientation, delirium, or coma) and/or new-onset of seizures in a person of any age at any time of the year.

  1. India – Maldives

Why in news?

Recently, India and the Maldives have signed a defence Line of Credit agreement worth USD 50 million.

Key points are:

– The agreement was signed during the visit by the External Affairs Minister of India to Maldives.

– Defence Line of Credit was signed pursuant to the request by the Government of Maldives in April 2013 for India’s support and cooperation in enhancing the capability of the Maldives Defence Forces in maritime surveillance, and subsequent requests in October 2015 and March 2016.

– It is seen as key to India’s and Maldives’ strategic interests, particularly given China’s increasing footprint in the Indian Ocean Region.

– A dockyard will be developed at the Uthuru Thila Falhu (UTF) Naval Base with Indian assistance, a few miles northwest of Male, which will strengthen the Maldivian defence capabilities.

– The agreement is part of the defence action plan signed in 2016 by then Maldivian President Abdulla Yameen Abdul Gayoom during a visit to India.

– Indicating deepening security cooperation, an agreement to develop, support and maintain a Maldives National Defence Force Coast Guard Harbour at Sifavaru was also signed.

– India will also support development of other infrastructure needed for the harbour, support the development of communications resources and radar services, and provide training.

– A number of India-backed infrastructure projects including the National College of Policing and Law Enforcement Studies

– Noted progress on institutionalising linkages between the police organisations to support collaboration and cooperation in training management and exchange of trainers and trainees.

  1. IIT Council’s Recommendations

Why in news?

Recently, the Institute of Technology (IIT) Council has constituted four working groups to look at greater autonomy for the IITs.

Key points are:

– The decision is in line with the National Education Policy recommendation.

– The IITs are seeking autonomy on the lines of what was granted to the Indian Institutes of Management (IIMs).

– The IIT Council is headed by the Education Minister. It includes the directors of all IITs, and the chairs of each IIT’s Board of Governors (BoG).

Its objectives are:

– It is meant to advise on admission standards, duration of courses, degrees and other academic distinctions.

– It lays down policy regarding cadre, methods of recruitment and conditions of service of employees of all IITs.

Working Groups of the Council:

Group-1: Graded Autonomy, Empowered & accountable BoG and Director.

Group-2: Grooming distinguished academics for directorship of IITs.

Group-3: Reform and restructuring of Academic Senate.

Group-4: Innovative funding mechanisms.

– To constitute a task force to review use of technology at all IITs and also to accelerate deployment of digital tools, Such as Blockchain, AI (Artificial intelligence), ML (machine learning), and Cloud Computing.

  1. Kerala government annuls agreement with U.S. firm

Why in news?

The Kerala government has invalidated a controversial agreement that the Kerala Shipping and Inland Navigation Corporation (KSINC) had reached with a U.S.-based firm, EMCC International, to build and operate a deep-sea trawling fleet to harvest the marine wealth off the State’s coast.

Key points are:

– Opposition called this deal as a bid to sell off the state’s marine wealth, endangering the livelihood of lakhs of fishermen in the state.

One of the stated objectives of the deal was deep sea fishing with state-of-the-art technology.

– The components of the project were building 400 deep sea fishing trawlers as per the design proposed by EMCC.

– The EMCC would train and deploy 1.60 lakh fishermen in deep sea fishing. Their skills would be upgraded, and the local fishing community would benefit in terms of direct and indirect employment opportunities.

– The Union Government had in 2017 withdrawn permission given for foreign trawlers for deep sea fishing in the exclusive economic zone of the country.

– The EEZ of the country extends up to 370 km from the coastline. Illegal fishing by foreign vessels in Indian waters is punishable under provisions of Maritime Zone of India (Regulation of Fishing by Foreign Vessels Act) 1981.

  1. Go Electric Campaign

Why in news?

The central government has launched the “Go Electric” Campaign to spread awareness on the benefits of e-mobility and EV Charging Infrastructure as well as electric cooking in India.

Key points are:

– To push the country towards 100% e-mobility and clean and safe e-cooking.

– To create awareness at PAN-India level and reduce the import dependence of the country.

– To move ahead on the path of a low carbon economy, thereby saving the country and the planet from the adverse impact of climate change.

– Bureau of Energy Efficiency (BEE), under the aegis of the Ministry of Power has been mandated to undertake an awareness drive for promoting public charging, e-mobility & its ecosystem.

– E-mobility moves away from existing carbon-emitting fossil fuels to using energy from electrical power sources (e.g. the National Grid) through external charging capability.

– Presently, India is using 94 million tonnes of oil and petroleum products for transportation only which is expected to double by 2030.

– For fossil fuels, India currently has an import bill of Rs. 8 lakh Crore.

– It encompasses the use of fully electric, conventional hybrid, plug-in hybrid as well as hydrogen-fuelled vehicles.

– The government of India has undertaken multiple initiatives to promote manufacturing and adoption of electric vehicles (EV) in India. One such initiative is ‘Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles in India (FAME-India)’ Scheme.

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following states has become the first Indian State that has tabled the paperless budget?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
2. Consider the following statements and choose correct option:

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

(a) The Chief Minister of Madhya Pradesh, Shivraj Singh Chouhan, has announced to rename the Hoshangabad city of MP as Narmadapuram.
(b) This announcement was made by him while he was addressing the Narmada Jayanti programme that was held in Hoshangabad.
(c) Hoshangabad city was named after Hoshang Shah who was the first ruler of Malwa.
(d) All of the above
3. Consider the following statements.
1. The first-ever National Toy Fair will be held in India
2. It will be organized in the virtual format.
3. The Centre for Creative Learning (CCL) will showcase its 75 toy creations in the fair.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 3 only
4. Which of the following statements is/are incorrect regarding the World Day of Social Justice?
(a) It is observed on February 22 every year.
(b) The day is dedicated to advantages and issues which can be tackled by Social Justice.
(c) In the year 2021, the day was celebrated under Theme– “A call for social justice in the Digital Economy.”
(d) All of these
5. The Zoological Survey of India (ZSI) has prepared a report on two-way mass migration of the blue earthworms in which of the state?
(a) Nagaland
(b) Meghalaya
(c) Manipur
(d) Assam
6. Consider the following statements regarding National Commission for Backward Classes (NCBC):
1. Bhagwan Lal Sahni is the current chairman of National Commission for Backward Classes.
2. The NCBC is in favour of four subcategories of the Other Backward Classes (OBCs).
3. This move complies with the recommendation of the Justice Rohini Commission.
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statements.
1. The Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Prakash Javadekar, inaugurated the Atal Paryavaran Bhavan at Lakshadweep on February 19, 2021.
2. While inaugurating the Atal Paryavaran Bhavan, the minister said that, Lakshadweep will undergo a comprehensive development that too without compromising the UT’s commitment to nature.
Choose the correct answer from the given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. Sandro Botticelli was a famous painter of which country?
(a) Germany
(b) Italy
(c) Greece
(d) Japan
9. Which of the following is/are incorrect? Choose from given options:
(a) The ‘India Justice Report’ was an initiative of Tata Trusts, along with the Centre for Social Justice and some other social agencies.
(b) The report analysed expenditure, vacancies, representation of women and members of SC, ST and OBCs across large, mid-sized states and smaller states.
(c) Bihar has employed most women in its police force at 25.3 per cent.
(d) None of the above
10. As per Union Budget 2021-22, what the new threshold is for paid up capital applicable to ‘small companies’?
(a) Rs. 2 crore
(b) Rs.1 crore
(c) Rs.20 lakh
(d) Rs.20 crore
Ans: 1(a), 2(d), 3(c), 4(a), 5(b), 6(d), 7(c), 8(b), 9(d), 10(a)

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

  1. Liberalization of geospatial policies will boost innovation in the sector

Why in news?

Secretary, Department of Science & Technology (DST) Prof Ashutosh Sharma highlighted that that liberalization of geospatial policies, announced a few days ago by the Government of India, will help to boost innovation in the sector and create a level playing field for the public as well as private sector, at the National Geospatial Awards Felicitation Ceremony recently.

Key points are:

– “We aim to utilize the power of geospatial technology to revive various sectors of the Indian economy,” he said, speaking via webinar at the online felicitation ceremony organized by the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI).

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

– The Guidelines for acquiring and producing Geo-Spatial Data and Geo-Spatial Data Services, including Maps, was recently released to facilitate access to such data across sectors.

– National Informatics Centre (NIC) received the Geospatial Excellence in Governance award for project Creation of Multi-Layer GIS for E-governance & Planning- Bharat Maps.

– At the award ceremony, Prof Sharma appealed to all stakeholders to share recommendations, insights and advice about various aspects of geospatial data and how to bring the entire ecosystem in place to give it full muscle for strengthening the policy.

  1. States/UTs roll out Intensified Mission Indradhanush (IMI) 3.0

Why in news?

Various States and UTs have started implementation of the Intensified Mission Indradhanush 3.0, a campaign aimed to reach those children and pregnant women who have been missed out or been left out of the Routine Immunisation Programme.

Key points are:

– This is aimed to accelerate the full immunization of children and pregnant women through a mission mode intervention. The first phase has been rolled out from 22nd Feb 2021 for fifteen days.

– The Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Harsh Vardhan, launched the campaign on 19th February, 2021 and urged the States and district functionaries to reach each and every child and attain maximum Full Immunization Coverage.

– The campaign has exemplified ownership of the immunization program by top most leadership at the state level also.

– The campaign in Uttar Pradesh was inaugurated by the Chief Minister, Shri Yogi Adityanath on 21st February 2021.

– The campaign was kicked off in Rajasthan with its Health Minister Dr Raghu Sharma inaugurating the programme on 22nd February 2021.

– In Madhya Pradesh, Dr Prabhu Ram Choudhary, State Health Minister inaugurated the campaign in a function held at Bhopal on 22nd February 2021.

– The campaign is scheduled to have two rounds of immunization lasting 15 days (excluding Routine immunization and holidays).

– It is being conducted in pre-identified 250 districts/urban areas across 29 States/UTs in the country.

– As per the Guidelines released for IMI 3.0, the districts have been classified to reflect 313 low risk; 152 as medium risk; and 250 as high risk districts.

– As per data reported till 1700 hrs. on 22nd February, nearly 29,000 children and 5,000 pregnant women were vaccinated (data provisional).

About IMI 3.0 campaign

– IMI 3.0 campaign spearheaded by the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), will be implemented in mission-mode with support from key departments, as well as a strong network of partners and civil society organizations, youth groups, and community members.

–  It will be taken as an opportunity to catch up on any immunization gaps that might have emerged due to the COVID-19 pandemic.

  1. New material found can efficiently convert waste heat to electricity

Why in news?

Scientists have found a new Lead (Pb) free material which can efficiently convert waste heat to power our small home equipment and automobiles.

Key points are:

– Thermoelectric energy conversion allows generation of electrical voltage when one end of a material is heated while keeping the other side cold.

– Finding an efficient material to realize this scientific principle has been a daunting task for scientists.

– It entails fitting in three seemingly different properties into a single material– high electrical conductivity of metals, high thermoelectric sensitivity of semiconductors, and low thermal conductivity of glasses.

– Most efficient thermoelectric materials developed by scientists so far use Lead (Pb) as a major constituent element, restricting their use for mass-market applications.

– Scientists from Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research (JNCASR), Bengaluru, an autonomous institution of the Department of Science & Technology (DST), Government of India led by Prof. Kanishka Biswas have now identified a lead-free material called Cadmium (Cd) doped Silver Antimony Telluride (AgSbTe2).

– This material can efficiently allow recovery of electricity from ‘waste heat’ marking a paradigm shift in the thermoelectric puzzle. They have reported this major breakthrough in the journal Science.

– Prof. Kanishka Biswas and his group doped (internally introduced) Silver Antimony Telluride with Cadmium (Cd) and used an advanced electron microscopy technique to visualize the resultant ordering of atoms in nanometer scale.

– The nanometer-scale atomic ordering scatters phonons that carries heat in a solid and enhances electrical transport by delocalizing the electronic state in the material.

  1. Government of India and World Bank Sign Project

Why in news?

The Government of India, Government of Nagaland and the World Bank on 23rd February, 2021 signed a $68 million project to enhance the governance of schools across Nagaland as well as to improve teaching practices and learning environments in select schools.

Key points are:

– The “Nagaland: Enhancing Classroom Teaching and Resources Project” will improve classroom instruction; create opportunities for the professional development of teachers; and build technology systems to provide students and teachers with more access to blended and online learning as well as allow better monitoring of policies and programs.

– Such an integrated approach will complement conventional delivery models and help mitigate the challenges posed by COVID-19. About 150,000 students and 20,000 teachers in the government education system in Nagaland will benefit from the statewide reforms in schools.

– C.S. Mohapatra, Additional Secretary, Department of Economic Affairs, Ministry of Finance, Government of India said that human resources development plays a key role in any development strategy and the Government of India has taken several concrete steps to transform the education landscape in India.

– He added that the education project in Nagaland will address the critical gaps faced by students and teachers and play an important role in the development of the state.

– The agreement was signed by Shri Mohapatra on behalf of the Government of India; Mr Shanavas C, Principal Director, Department of School Education on behalf of the Government of Nagaland; and Mr Junaid Ahmad, Country Director, India on behalf of the World Bank.

– As part of that strategy, approximately 15 out of Nagaland’s 44 higher secondary schools will be developed into school complexes that operationalize the envisioned learning environment during the project period.

– The $68 million loan from the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD), has a final maturity of 14.5 years including a grace period of 5 (five) years.

  1. 66th Convocation of IIT Kharagpur

Why in news?

The Prime Minister Narendra Modi addressed the 66th Convocation of IIT Kharagpur on 23 February, 2021 through a video conference.

Key points are:

– Union Education Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and Union Minister of State for Education Shri Sanjay Dhotre were present on the occasion.

– The Prime Minister said the need of the day is to work while anticipating the needs of the future, to make innovations for tomorrow.

– He urged the students to find solutions which can improve and save the lives of millions and can save the country’s resources.

– Narendra Modi asked the students to adopt the mantra of Self 3 to overcome their self doubts and obstacles in the future.

– He said Self 3 is Self-awareness, Self-confidence and Selflessness. He advised the students to recognize their potential and move forward, move ahead with full confidence, move ahead with selflessness.

– The Prime Minister emphasized the need for significant innovation for Industry 4.0. He lauded the efforts of IIT Kharagpur to transform academic research related to AI at industrial level, Internet of things and modern construction technology.

  1. Media Platform Bill

Why in news?

Australia has reached out to India among several countries, including Canada, France and the UK, in a move to stitch a global coalition against tech giants Google and Facebook amid a faceoff over compensation for sharing news content from media companies on their platforms.

Key points are:

– Australia’s proposed law, News Media and Digital Platforms Mandatory Bargaining Code Bill 2020, mandates a bargaining code that aims to force Google and Facebook to compensate media companies for using their content.

– The Bill is expected to set a precedent in regulating social media across geographies.

– Payment to News Outlets: Big tech and social media giants like Facebook and Google will have to pay local news outlets for using their content.

– Big Tech firms will have to negotiate how much they pay local publishers and broadcasters for content that appears on their platforms.

– Provision of Arbitration and Fine: An arbiter is mandated to adjudicate if no agreement is reached and there are also provisions of heavy fines if agreements are not done.

  1. Influenza A(H5N8) virus

Why in news?

Russia says it detected first case of H5N8 avian flu in humans, alerts WHO.

Key points are:

– There are different subtypes of avian influenza viruses. While the highly contagious strain H5N8 is lethal for birds it has never before been reported to have spread to humans.

About Influenza A(H5N8) virus

– According to Paris-based World Organisation for Animal Health, H5N8 avian influenza is a disease of birds, caused by Type “A” influenza viruses, which can affect several species of domestic poultry, such as chickens, turkeys, quails, guinea fowl, ducks, as well as pet birds, wild migratory birds and water fowl.

– There are no known cases of H5N8 in human beings.

– Risk to general public is very low. There is also no evidence that consumption of poultry meat or eggs could transmit the virus to humans.

– But necessary precautions are required while handling sick/dead birds and contaminated material during control and containment operations.

– It is considered safe to eat properly cooked poultry products.

– Culling is usually undertaken to control the infection when it is detected in animals.

– Besides culling, safe disposal of all such culled animals and animal products is also important.

– The authorities also need to strictly enforce decontamination of infected premises and undertake quarantine of contaminated vehicles and personnel.

  1. Conclusive Land Titling

Why in news?

Recently, as many States have failed to send in their feedback on a Model Bill on Conclusive Land Titling , the Centre has warned that their agreement would be presumed. The Bill was prepared by the NITI Aayog.

Key points are:

– Land Titling is the generic term used to describe the programs implemented by the government to enable individuals and government to efficiently trade in rights in land and property.

– Recently, the Supreme Court held that a citizen’s right to own private property is a human right.

– India currently follows a system of presumptive land titling. It means that land records are maintained, with information on possession, which is determined through details of past transactions.

– It is established on the basis of current possession. Registration of land is actually a registration of transactions, such as sale deeds, records of inheritance, mortgage and lease.

  1. Carbon Watch

Why in news?

Chandigarh became the first state or Union Territory in India to launch Carbon Watch.

Key points are:

– Carbon Watch is a mobile application to assess the carbon footprint of an individual

– Carbon footprint is the amount of greenhouse gases-especially carbon dioxide-released into the atmosphere by a particular human activity.

How the app works?

– As a person downloads the application, they will need to fill details in four parts- Water, Energy, Waste Generation and Transport (Vehicular movement). In each category, they will be required to inform about their respective consumptions and waste generations.

– With the mentioned information, the mobile application will automatically calculate the carbon footprint of the individual.

– The application will also provide information such as the national and world average of the emission, and the individual’s level of emission generation.

– The mobile application will suggest methods to reduce the carbon footprints. The application will suggest ways as per the information furnished by the individuals.

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

  1. Who has been given the additional charge of Puducherry?

(a) Kiran Bedi

(b) Tamilisai Soundararajan

(c) Umang Narula

(d) Radha Krishna Mathur

  1. Who has ben appointed as the Director-General of the World Trade Organisation (WTO)?

(a) Mike Moore

(b) Roberto Azevedo

(c) Ngozi Okonjo-Iweala

(d) Pascal Lamy

  1. Consider the following statements regarding the International Energy Agency’s Clean Coal Centre.
    1.It has 15 members, made up of contracting parties and sponsoring organisations.
    2.International Atomic Energy Agency is a sponsoring organisation.


Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

  1. Under which article of the Indian Constitution, the Union Territory Puducherry is governed?

(a) Article 230

(b) Article 235A

(c) Article 239A

(d) Article 240

  1. What is the South African Covid variant?
    1.new variant of coronavirus originating in South Africa
    2.The latest South African variant known as 20H/501Y.V2 or B.1.351
    3.The South African variant carries a mutation called N501Y that appears to make it more contagious or easy to spread.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

  1. Consider the following statements regarding the Securities Appellate Tribu­nal (SAT).
    1.It is a statutory body established under the provisions of Section 15K of the SEBI Act, 1992
    2.SAT consists of a Presiding Officer and Two other members
    3.It has the same powers as vested in a District court.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

  1. Which of he following statement(s) is/are correct about the Jal Jeevan Mission (Urban)?
    1.It aims to create universal coverage of water supply in all 4,378 statutory towns as well as sewage management in 500 AMRUT cities.
    2.It will be implemented first through signing of MoUs between the Centre, states, and the urban local bodies.

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

  1. Consider the following statements regarding the E-Chhawani Portal.
    1.It provide online civic services to over 20 lakh residents of 62 Cantonment Boards across the country.
    2.Through the portal, the residents of cantonment areas will be able to avail basic services like renewal of leases, application for birth & death certificates, water & sewerage connections.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

  1. Consider the following statements regarding the Chishti Order (Chishtiya).
    1.
    It was founded in India by Khwaja Moin-Uddin Chishti.
    2.They rejected all material goods as distractions from the contemplation of God
    3.They abstained from connection with the secular state.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

  1. Consider the following statements regarding the Chittaura Lake.1.
    1.It is located in the Bahraich District in Uttar Pradesh.
    2.Teri Nadi, a small river originates from this lake which is a home to many migratory birds.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: 1(b), 2(c), 3(d), 4(c), 5(d), 6(a), 7(c), 8(c), 9(d), 10(c)

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD