IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 99, 25 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Azad Hind Government.
1. Netaji Subhas Chandra Bose had announced the establishment of the provisional government of Azad Hind in occupied Singapore.
2. It is also known as Arzi Hukumat-e-Azad Hind.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. What is lightning? Select the correct statements regarding it.
1. It is a very rapid and massive discharge of electricity in the atmosphere, some of which is directed towards the Earth’s surface.
2. These discharges are generated in giant moisture-bearing clouds that are 8 km tall.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 98, 23 January
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the second Indian Factories Act?
1. It provided for a weekly holiday for all workers.
2. Working hours for women were fixed at 10 per day while daily hours of work for children were reduced to 6.
Choose the correct statement(s)
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 97, 22 January
4. Why is a Parliamentary Session important? Select the correct statement regarding this.
1. Law-making is dependent on when Parliament meets.
2. Predictability in the functioning of Parliament is key to a well-functioning democracy.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 96, 21 January
5. Which of the following state(s) has approved the Freedom to Religion Bill, 2020 as an Ordinance?
(a) MP
(b) UP
(c) Himachal Pradesh
(d) All of the above

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

6. Consider the following statements regarding the enriched uranium.
1. Highly enriched uranium has a concentration of 35% or more and is used in research reactors.
2. Enriched uranium is produced by feeding uranium hexafluoride gas into centrifuges to separate out the most suitable isotope for nuclear fission, called U-235.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Know about Nanometer as a probe to sense cancer: Click Here
7. Consider the following statements regarding the Faceless Tax Scheme.
1. It is an attempt to remove individual tax officials’ discretion and potential harassment for income taxpayers.
2. The scheme allows for appropriate cases where a certain hearing is necessary.
3. The main aim is to remove physical interaction as much as possible.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 95, 20 January
8. What are the objectives of Parker Solar Probe Mission of NASA? Select the correct statement regarding this.
1. To determine the structure and dynamics of the plasma and magnetic fields at the sources of the solar wind.
2. Trace the flow of energy that heats and accelerates the solar corona and solar wind.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 94, 19 January
9. On which of the following pillars, India’s Arctic Policy Roadmap for Sustainable Engagement draft rides?
(a) Economic and human development cooperation
(b) National capacity building
(c) Governance and international cooperation
(d) All the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 93, 18 January
10. Consider the following statements regarding the Financial Action Task Force (FATF).
1. It is an inter-governmental body established in 1985 on the initiative of the G7.
2. The FATF Secretariat is housed at the OECD headquarters in Singapore.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(a), 3(a), 4(c), 5(d), 6(b), 7(d), 8(c), 9(d), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

To know more about Fundamental Rights – V: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?