IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 98, 23 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Air Taxi Service started in India.
1. It can fly on Aviation Turbine Fuel.
2. It has the capacity to seat one pilot and 3 passengers.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Consider the following statements.
1. COVISHIELD is the name given to an Oxford-AstraZeneca Covid-19 vaccine which is technically referred to as AZD1222 or ChAdOx 1 nCoV-19.
2. COVAXIN is India’s only indigenous Covid-19 vaccine. This vaccine has been found to be safe and no major side effects are expected.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 97, 22 January
3. Consider the following statements.
1. The power of the President to grant pardon extends in cases where the punishment or sentence is by a Court Martial but Article 161 does not provide any such power to the Governor.
2. The President can grant pardon in all cases where the sentence is given is the sentence of death but the pardoning power of the Governor does not extend to death sentence cases.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 96, 21 January
4. Shaheen Missile range belongs to which country?
(a) Afghanistan
(b) Pakistan
(c) Israel
(d) Iran
5. Consider the following statements regarding the Mallakhamb.
1. It is a traditional form of gymnastics performed with a wooden pole, a cane, or a rope.
2. Though Madhya Pradesh declared Mallakhamb the State sport only in 2013, it had been developed as a competitive sport since 1981, with rules and regulations introduced at the first National Championship that year.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 95, 20 January
6. Which of the following are the kinds of contributions that make up funding for the WHO?
1. Assessed contributions
2. Core voluntary contributions
3. Voluntary contributions
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

7. In Russia, from which city the Nord 2 Stream will begin?
(a) Ust Luga
(b) Greifswald
(c) Vyborg
(d) None of the above

Know about Nanometer as a probe to sense cancer: Click Here
8. Consider the following statements regarding Bad Bank.
1. A bad bank is technically an asset reconstruction company that buys bad loans(NPAs) from the commercial banks at a discount and tries to recover the money from the defaulter by providing a systematic solution over a period of time.
2. The idea of a bad bank seeks to reduce the NPAs in the banking sector and then revive lending and credit growth.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 94, 19 January
9. Which of the following statement(s) is/are correct about the Question Hour?
1. The first hour of every parliamentary sitting is slotted for the Question Hour.
2. In 2014, the Question Hour was shifted in the Rajya Sabha from 11 am to 12 noon.
3. The questions can also be asked to the private members (MPs who are not ministers).
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 93, 18 January
10. Consider the following statements regarding the Summoning of Parliament.
1. The summoning of Parliament is specified in Article 85 of the Constitution.
2. The decision is taken by the Cabinet Committee on Parliamentary Affairs which is formalised by the President, in whose name MPs are summoned to meet for a session.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(c), 3(c), 4(b), 5(c), 6(d), 7(a), 8(c), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

To know more about Fundamental Rights – V: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?