IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 97, 22 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following states has not celebrated its statehood on 21st January 2021?
(a) Meghalaya
(b) Manipur
(c) Tripura
(d) Sikkim

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Consider the following statements and choose the correct option.
1. The Competition Commission of India (CCI) approves acquisition of a minority stake in Aditya Birla Fashion and Retail Limited (ABFRL) by Flipkart Investments Private Limited (FIPL).
2. Flipkart Private Limited (FPL) belongs to the Walmart Group, which comprises Walmart Inc. (Walmart) and its affiliates.
3. ABFRL is a public limited company incorporated in India and is part of the Aditya Birla conglomerate.
Options:
(a) 1 and 3 only
(b) 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 96, 21 January
3. Consider the following statements.
1. Raksha Mantri Padak has been awarded to Senior under Officer (SUO) Prashant Kumar Tiwari of Bihar & Jharkhand Directorate and Lt Commander Jitendra Pal Singh of Uttar Pradesh Directorate.
2. The Padak was instituted in 1989.
Choose the correct options
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 95, 20 January
4. Consider the following statements regarding the painting of Salvator Mundi.
1. The France Police recently recovered a sixteenth-century copy of “Salvator Mundi”.
2. Salvator Mundi is the world most expensive painting by Leonardo da Vinci.
3. The painting represents “Celestial Sphere” of the heavens.
Options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) 1, 2 and 3

Know about Nanometer as a probe to sense cancer: Click Here
5. Identify the incorrect option from the given statements.
(a) The state of Kerala celebrates Thiruvalluvar Day during Pongal celebrations.
(b) Every year, the Thiruvalluvar Day is celebrated on the second day of Tamil month “thai”.
(c) Thirukkural is a collection of couplets on political and economic matters, ethics and love.
(d) Thirukkural written by the legend has 1330 couplets and the couplets are divided into 133 sections.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 94, 19 January
6. Fausta, a female black rhino, believed to be the world’s oldest rhino, had recently died in the Tanzanian conservation area. What is the IUCN status of the black rhinos?
(a) Least concern
(b) Critically Endangered
(c) Near threatened
(d) Endangered

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

7. In which of the following category of banks the Reserve Bank of India has revised the ‘Supervisory Action Framework’?
(a) Public Sector Banks
(b) Private Sector Banks
(c) Urban Cooperative Banks
(d) Rural Cooperative Banks

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 93, 18 January
8. Which of the following are classified under the Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG)?
1. Toda
2. Kattunayakan
3. Onges
4. Reangs
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4
9. Consider the following statements and choose which of the following is correct.
1. Secured Overnight Financing Rate (SOFR) is a benchmark interest rate for dollar-denominated derivatives and loans.
2. SOFR is based on transactions in the Treasury repurchase market.
3. The Federal Reserve Bank of New York began publishing the SOFR as part of an effort to replace LIBOR.
Options:
(a) 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 92, 16 January
10. Consider the following statements regarding the Abell 370.
1. It is a galaxy cluster located four billion light years away from the earth. The galaxy cluster is located in the constellation called Cetus.
2. The Galaxy was catalogued by George Abell and hence the name. The core of Abell 370 is made of more than a hundred galaxies.
3. Abell 370 has several arcs of light. These arcs are the mirages caused by gravitational lensing of dark and massive objects located between the observer and the distant galaxies.
4. The Abell 370 galaxy cluster was first discovered in 2002 using the lensing effect.
Choose the correct option:
(a) 2 and 4 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans. 1(d), 2(d), 3(c), 4(b), 5(a), 6(b), 7(c), 8(d), 9(d), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

To know more about Fundamental Rights – V: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD