IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 96, 21 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the India-Nepal relationship and choose the correct option.
1. On the development partnership front, the expansion of the Motihari-Amlekhganj petroleum products pipelines to Chitwan and the establishment of a new pipeline on the eastern side connecting Siliguri to Jhapa in Nepal were actively discussed.
2. The upgraded first passenger railway line between India and Nepal from Jaynagar to Kurtha via Janakpur, the operating procedures for commencement of train services was discussed.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements.
1. In 2008, the Government of India announced the establishment of the ‘Special Tiger Protection Force’ (STPF) at the state level.
2. The National Tiger Conservation Authority (NTCA) in 2009-10 advised important tiger states to recruit and train special police personnel for patrolling the tiger reserves to protect the tigers, co-predators and prey animals as well as to protect habitats.
3. Based on the one time grant of Rs. 50 crore provided to the National Tiger Conservation Authority (NTCA) for raising, arming and deploying a Special Tiger Protection Force, the proposal for the said force was approved by the competent authority for 13 tiger reserves.
Choose the correct option
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 95, 20 January
3. Which among the following countries plays host to the military exercise ‘Kavkaz 2020’?
(a) India
(b) Russia
(c) Kazakhstan
(d) France
4. Consider the following statements with respect to Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA):
1. It is a United States federal law.
2. CAATSA includes sanctions against countries that engage in significant transactions with the Russian defence and intelligence sectors.
3. Sanctions have been imposed under the act on Iran, North Korea and Turkey.
Which of the given statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 94, 19 January
5. Consider the following statements with respect to Subhas Chandra Bose:
1. He authored the book ‘The Indian Struggle’.
2. The newspaper named ‘Swaraj’ was started by him.
3. He founded the Naujawan Bharat Sabha to promote revolution against British rule.
Which of the given statement/s is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 2 only

1080x660 copy 7.png

Are you ready for the live session? Experts will be live to guide you !! Tomorrow !! @8 PM Lock Your Time!
6. Between which among the following countries the exercise Desert Knight-21 and Garuda are held?
1. India
2. France
3. Australia
4. Saudi Arabia
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1 and 3 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 93, 18 January
7. When a tube light breaks, a cracking sound is produced because:
(a) The lamp is filled with reactive gases.
(b) The lamp is filled with mercury vapour.
(c) Pressure inside the lamp is less than atmospheric pressure.
(d) Pressure inside the lamp is more than atmospheric pressure.
8. Which of the following lakes makes the border tri-point of Kenya, Tanzania and Uganda?
(a) Lake Victoria
(b) Lake Tivu
(c) Lake Tanganyika
(d) Lake Turkana

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
9. Which among the following organisations publishes “The New Courier”?
(a) UNESCO
(b) UNICEF
(c) UNDP
(d) World Economic Forum

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 92, 16 January
10. Consider the following statements regarding the Special Marriage Act.
1. The Allahabad High Court recently ruled that couples planning to marry under Special Marriage Act shall choose not to publish thirty-day notice before registering their marriage.
2. According to the judgment, the provisions of the act invade the fundamental rights of liberty and privacy.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(d), 3(b), 4(b), 5(d), 6(b), 7(c), 8(a), 9(a), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

To know more about Fundamental Rights – V: Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?