IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 95, 20 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is a bike-based casualty transport emergency vehicle?
(a) Rakshetu
(b) Rakshita
(c) Pratiraksha
(d) Hifazat

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Desert Knight-21.
1. It is a bilateral Air exercise held between the Indian Air Force and Russian Air and Space Force.
2. The latest edition will be held at Air Force Station Madehpur.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 94, 19 January
3. Which of the following is/are the salient features of Limited Liability Partnership (LLP)?
1. An LLP is a body corporate and legal entity separate from its partners. It has perpetual succession.
2. Being the separate legislation (i.e. LLP Act, 2008), the provisions of Indian Partnership Act, 1930 are applicable to an LLP and it is regulated by the contractual agreement between the partners.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 93, 18 January
4. Name a bank which will resolve the growing problem of non-performing assets (NPAs), or loans on which borrowers have defaulted?
(a) Bad Bank
(b) Canara Bank
(c) Money Bank
(d) Public Sector Banks

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
5. Consider the following statements regarding the Feudal System.
1. Creation of the lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord.
2. The emergence of administrative structure based on control and possession of the land
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 92, 16 January
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Crowd Funding?
1. It is a method raising capital through the collective effort of a large number of individual investors.
2. This approach taps into the collective efforts of a large pool of individuals, primarily online via social media and crowdfunding platforms and leverages their networks for greater reach and exposure.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 91, 15 January
7. Which of the following is/are the major objectives of Grid-connected Rooftop Solar Scheme (Phase II)?
1. To mitigate the dependence on fossil fuel-based electricity generation.
2. To create an enabling environment for investment in the solar energy sector by the private sector, state government and the individuals.
3. To create an enabling environment for the supply of solar power from rooftop and small plants to the grid.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

To know in detail about PINAKA project: Click Here
8. Consider the following statement regarding the Open Skies Treaty (OST).
1. It was first proposed by the USA in 1955 to deescalate tensions during the Cold War.
2. This treaty was eventually signed in 1992 between NATO members and former Warsaw Pact countries following the demise of the Soviet Union. It finally came into effect in 2002.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 90, 14 January
9. Consider the following statements regarding the G7 summit.
1. The G7, originally G8, was set up in 1975 as an informal forum bringing together the leaders of the world’s leading industrial nations.
2. The major purpose of the G-7 is to discuss and deliberate on international Political issue.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Nanometer as a probe to sense cancer: Click here for detail
10. Consider the following statements regarding the Semeru Volcano.
1. Semeru is also known as “The Great Moutain”. It is the highest volcano in Java and one of the most active.
2. Previously, it erupted in December, 2018.
3. Semeru volcano is also the part of the island arcs formed by the subduction of the Indo-Australian plate below Sunda Plate (part of Eurasian Plate).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(b), 2(d), 3(a), 4(a), 5(b), 6(c), 7(d), 8(c), 9(a), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 20 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?