IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 94, 19 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recently, which country is pulled out of the Open Skies Treaty?
(a) USA
(b) UK
(c) Russia
(d) Denmark

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. When 47th G7 Summit will be held?
(a) April 2021
(b) May 2021
(c) June 2021
(d) July 2021
3. Which of the following countries are invited as guest countries for 47th G7 Summit?
1. India
2. Australia
3. South Korea
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 93, 18 January
4. Consider the following statements regarding K-Shaped Recovery.
1. A K-shaped recovery occurs when, following a recession, different parts of the economy recover at different rates, times, or magnitudes.
2. A K-shaped recovery does not change the structure of the economy.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 92, 16 January
5. Which of the following is/are the hurdles in rolling out 5G technology?
1. Enabling critical infrastructure
2. Financially liability on consumers
3. Capital Inadequacy
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
6. Consider the following statements regarding Rowlatt Satyagraha.
1. It was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’.
2. The arrival of the Simon Commission demonstrations coincided with Rowlatt Satyagraha.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 91, 15 January
7. The religion of early Vedic Aryans was primarily of
(a) Worship of nature and Yajnas
(b) Worship of nature and Bhakti
(c) Bhakti
(d) Image worship and Yajnas
8. Consider the following statements regarding Western Disturbance (WD).
1. It is labelled as an extratropical storm originating in the Mediterranean.
2. A WD is associated with rainfall, snowfall and fog in Southern India.
3. The WDs are not always the harbingers of good weather.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 90, 14 January
9. In which of the following country, the Semeru Volcano has erupted recently?
(a) Java
(b) Sumatra
(c) Indonesia
(d) Japan

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 89, 12 January
10. Consider the following statements regarding Kempe Gowda I.
1. He was a feudatory king under the Vijayanagar empire.
2. He founded the city of Bengaluru in 1537 and named it after their family deity’s consort, Kempamma.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(c), 3(d), 4(a), 5(d), 6(a), 7(a), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 19 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD