IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 93, 18 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. ‘Ranyo Ashoka’ (King Ashoka) inscription is mentioned in which of the following relief sculpture along with the stone portrait of Ashoka?
(a) Shahbazgarhi
(b) Kanganahalli
(c) Sanchi I
(d) Sohgaura
2. Consider the following statements regarding the United Nations Environment Programme (UNEP).
1. It is a leading global environmental authority established on 5 June, 1970.
2. Major reports of UNEP are Emission Gap Report, Global Environment Outlook, Frontiers, Invest into Healthy Planet.
3. Its headquarter is in Nairobi, Kenya and major campaigns of UNEP are Beat Pollution, UN75, World Environment Day, Wild for Life.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
3. Recently, in which of the following country the debate was organised by some Members of Parliament titled “Political situation in Kashmir”?
(a) United Kingdom
(b) USA
(c) Kenya
(d) Russia
4. Consider the following statements regarding the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 3.0.
1. It is launched in 717 districts, 28 States/eight UTs.
2. It will be implemented in a more decentralized structure with greater responsibilities and support from States/UTs and Districts.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Ethanol Blending Programme (EBP)?
1. Its objective is blending ethanol with petrol, hereby bringing it under the category of biofuels and saving millions of dollars by cutting fuel imports and decreasing carbon emissions.
2. The target of the programme os to achieve 25% blending of ethanol by 2025.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Consider the following statements regarding the Doppler Weather Radar (DWR).
1. It is developed and designed by ISRO and manufactured by Bharat Electronics Limited (BEL), Bengaluru.
2. Its significance is to cover the central and western Himalayas. These dual polarised radars will gather atmospheric variations and pick signals of extreme weather events.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Doppler Effect?
1. It is used to produce velocity data about objects at a distance.
2. When the source and the signal are in relative motion to each other there is a change in the frequency observed by the observer.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. What is Jallikattu?
1. It is popular in Madurai, Tiruchirappalli, Theni, Pudukkottai and Dindigul districts of Tamil Nadu known as the Jallikattu belt.
2. It is celebrated in the second week of January, during the Tamil harvest festival, Pongal.
3. It is considered a traditional way for the peasant community to preserve their pure-breed native bulls.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
9. Consider the following statements regarding Thiruvalluvar.
1. Thiruvalluvar, also called Valluvar, was a Tamil poet-saint.
2. He is regarded as a cultural and moral icon for Tamils across caste and religious lines.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Free Videos to clear UPSC / State PSC Exam : Click Here 

10. Where is Gavi Gangadhareshwara Temple (Karnataka) located?
(a) Karnataka
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Kerala
Ans: 1(b), 2(c), 3(a), 4(c), 5(a), 6(c), 7(c), 8(d), 9(c), 10(a)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD