IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 92, 16 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is/are the features of the Polar Vortex?
1. The polar vortex spins in the stratosphere.
2. Polar Vortex forms a wall that protects the mid-latitudes from cold Arctic air.
3. The warming weakens the polar vortex, shifting its location somewhat south of the pole or, in some instances, ‘splitting’ the vortex up into ‘sister vortices’.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statement(s) regarding the Cereals Exports of India.
1. India is one of the largest producers as well as exporter of cereal products in the world.
2. Previously in 2006, India had imposed a ban on the export of rice and wheat etc. to meet domestic needs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 91, 15 January
3. Which of the following is/are the tributaries of Yamuna River?
1. Chambal
2. Ken
3. Hindon
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 90, 14 January
4. Henley Passport Index Which of the following countries hold rank first in the Henley Passport Index 2021?
(a) Singapore
(b) Germany
(c) Japan
(d) South Korea
5. Consider the following statements regarding the World’s Oldest Cave Art.
1. Recently, archaeologists have discovered the world’s oldest known cave art which is a life-sized picture of a wild pig that was painted at least 45,500 years ago.
2. The picture was found in the Leang Tedongnge cave in a remote valley on the island of Sulawesi, Indonesia.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 89, 12 January
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Bhimbetka?
1. It is located between Hoshangabad and Bhopal, in the foothills of the Vindhya Mountains.
2. It has one of the oldest paintings in India and the world.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January
7. What is Asmi? Choose the correct answer
1. India’s first indigenous 9mm Machine Pistol is named as “Asmi” meaning “Pride”, “Self-Respect” & “Hard Work”.
2. It has an upper receiver made from Aircraft grade Aluminium and lower receiver from Carbon Fibre.
3. 3D Printing process has been used in designing and prototyping of various parts including trigger components made by metal 3D printing.
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. When is Indian Army Day celebrated in India?
(a) 5 January
(b) 15 January
(c) 25 January
(d) 30 January
9. Consider the following statements regarding Lumpy Skin Disease (LSD).
1. The disease is being reported for the first time in India.
2. It is caused by infection of cattle or water buffalo with the poxvirus Lumpy skin disease virus (LSDV).
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
10. Which of the following statement(s) is/are correct about Nanobodies?
1. Nanobodies are antibody fragments that are so simple that they can be produced by bacteria or yeast, which is less expensive.
2. These are antibodies with a double variable domain located on a heavy chain, also known as VHH antibodies.
3. These are often seen as an alternative to conventional antibodies, and have significant differences in both production and use that influence their suitability.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(a), 3(d), 4(c), 5(c), 6(c), 7(d), 8(b), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?