IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following pairs regarding martial arts is/are correctly matched?
1. Silambam: Karnataka
2. Kalariyapattu: Kerala
3. Sarit Sarak: Mizoram
4. Gatka: Punjab
Options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. India co-sponsored a Security Council resolution tabled by which country, that seeks women’s participation in peacekeeping missions?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Indonesia
(d) Afghanistan
3. Consider the following statements regarding the Fifth BRICS Media Forum.
1. The Fifth BRICS Media Forum was held virtually recently.
2. China’s Xinhua news agency came up with the idea of a BRICS Media Forum in 2015 to promote media cooperation.
3. Its aim to establish an efficient coordination mechanism among BRICS media.
4. It gathers stronger momentum for the development of BRICS countries through exchange and pragmatic cooperation under the mechanism.
Options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
4. Consider the following statements.
1. Five women have moved the Supreme Court against the compulsory practice of sacramental confession in certain Churches in Kerala.
2. Petitioner that is members of the Church had alleged that the practice was leading to several problems including sexual exploitation of women and blackmailing of both men and women followers.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
5. Consider the following statements about bird flu and choose the correct answer.
1. New Bird flu cases have been confirmed in Gujarat recently, in addition to Kerala, Rajasthan, Madhya Pradesh and Haryana where the disease has already been confirmed.
2. Bird flu or avian influenza is the name used to describe a viral infection that is reported mostly in birds, but has the potential to affect humans and other animals.
Option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
6. Consider the following statements about the NCAVES Project and choose the correct answer.
1. The Natural Capital Accounting and Valuation of Ecosystem Services (NCAVES) project.
2. It seeks to advance the theory and practice of environmental and ecosystem accounting in Brazil, China, India, Mexico and South Africa.
3. The project has been jointly implemented by the United Nations Statistics Division (UNSD), the United Nations Environment Programme (UNEP) and the Secretariat of the Convention of Biological Diversity (CBD).
4. The project will have a duration until the end of 2022.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Which of the following countries has held its third multilateral dialogue with countries from South Asia to take forward closer cooperation on fighting COVID-19?
(a) China
(b) India
(c) Italy
(d)Iran

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
8. Consider the following statements about the bird fl Institutions of Eminence (IoEs) and choose the correct answer.
1. Institutions of Eminence scheme have been launched in order to implement the commitment of the Government to empower the Higher Educational Institutions and to help them become world-class teaching and research institutions.
2. The University Grants Commission (UGC) has amended its regulations, allowing Institutions of Eminence (IoEs) to set up campuses abroad after receiving no-objection certificates from the Ministry of External Affairs and Ministry of Home Affairs.
Option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Recently Pangti village was in news for:
(a) The only known habitat of Apatani tribes.
(b) Conservation of Amur Falcon
(c) The Arogyapacha plant was discovered.

(d) Breakout of Avian influenza.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
10. Ex EKUVERIN is a bilateral exercise of India with which of the following countries.
(a)Singapore
(b) Oman
(c)Myanmar
(d)Maldives
Ans. 1(b), 2(c), 3(d), 4(c), 5(c), 6(c), 7(a), 8(c), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?