IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. What is the theme of 16th Pravasi Bharatiya Divas Convention 2021?
(a) Contributing to Aatmanirbhar Bharat
(b) Role of Indian Diaspora in building New India
(c) Redefined Engagement With Indian Diaspora
(d) Apna Bharat Apna Gaurav

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the New Industrial Development Scheme for Jammu & Kashmir.
1. It is a Central Sector Scheme and is the first time in any Industrial Incentive Scheme of the Government of India..
2. The main purpose of the scheme is to generate employment which directly leads to the socio-economic development of the region.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
3. Consider the following statements regarding the Bengal revolutionary organisations in the 1920s.
1. That time the most active and famous revolutionary organisation was the Chittagong Revolt group under Surya Sen.
2. Anushilan group joined the forces with Subhash Chandra Bose.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Basavanna?
1. Basavanna was a 13th-century philosopher, statesman, Kannada poet and a social reformer during the reign of the Kalachuri-dynasty king Bijjala I in Karnataka.
2. Basavanna spread social awareness through his poetry, popularly known as Vachanaas.
3. He introduced new public institutions such as the Anubhava Mantapa (or, the “hall of spiritual experience”)
Choose the correct Answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding types of Immunity.
1. Innate Immunity is a non-specific type of defense that is present at the time of birth.
2. Acquired Immunity is pathogen-specific and is characterized by memory.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the World Food Price Index 2020?
1. It was introduced in 1996 as a public good to help in monitoring developments in the global agricultural commodity markets.
2. It measures changes for a basket of cereals, oilseeds, dairy products, meat and sugar.
3. The Food and Agriculture Organization’s (FAO) food price index averaged 107.5 points in December 2020.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Which of the following statement(s) is/are true about the 25th Amendment of the US Constitution?
1. The Twenty-fifth Amendment is known as an amendment (1967) to the Constitution of the United States.
2. It set forth succession rules relating to vacancies and disabilities of the office of the president and of the vice president.
3. It was proposed by the U.S. Congress on July 6, 1965, and it was ratified on Feb. 10, 1967.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
8. What does the Portuguese brought to India?
1. First printing press
2. Tobacco and Red chillies
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
9. Which of the following is/are the publications of RBI?
1. Consumer Confidence Survey (CCS – Quarterly)
2. Financial Stability Report (Half-Yearly)
3. Inflation Expectations Survey of Households (IESH – Quarterly)
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. Consider the following statements regarding the International Organization of Securities Commissions (IOSCO).
1. It was founded in 1985 and its headquarter is in Madrid Spain.
2. IOSCO Asia Pacific Hub is located in Kuala Lumpur, Malaysia.
3. It works closely with the G20 (Group of Twenty) and the Financial Stability Board (FSB) in setting up the standards for strengthening the securities markets.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(a), 2(c), 3(a), 4(b), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(d), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD