IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Basavanna and Sharana movement.
1. The egalitarianism of Basavanna’s Sharana movement was too radical for its times.
2. Sharanas challenged the final bastion of the caste order: they organised a wedding where the bridegroom was from a lower caste, and the bride a Brahmin.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the vertical and horizontal reservations.
1. Reservation for Scheduled Castes, Scheduled Tribes, and Other Backward Classes is referred to as vertical reservation. It applies separately for each of the groups specified under the law.
2. Horizontal reservation refers to the equal opportunity provided to other categories of beneficiaries such as women, veterans, the transgender community, and individuals with disabilities, cutting through the vertical categories.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
3. Which of the following is/are the objectives of Science, Technology and Innovation (STI) policy?
1. To position India among the top five scientific superpowers in the decade to come.
2. To double the number of full-time equivalent (FTE) researchers, gross domestic expenditure on R&D (GERD) and private-sector contribution to GERD every five years.
3. To attract, nurture, strengthen, and retain critical human capital through a people-centric STI ecosystem.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. In the medieval period of Indian history, Banjaras were generally
(a) Warriors
(b) Traders
(c) Agriculturists
(d) Weavers

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
5. Consider the following statements regarding the State of Global Air 2020 (SoGA 2020) released by the Health Effects Institute (HEI).
1. As per the SoGA 2020, high Particulate Matter (PM) contributed to the deaths of more than 1,16,000 Indian infants who did not survive their first month.
2. More than half of these deaths were associated with outdoor PM2.5 and others were linked to the use of solid fuels such as charcoal, wood, and animal dung for cooking.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
6. Which of the following is/are the vision of the National Programme for Health Care of Elderly?
1. To build a framework to create an enabling environment for “a Society for all Ages”.
2. To provide accessible, affordable, and high-quality long-term, comprehensive and dedicated care services to an Ageing population.
3. Creating a new “architecture” for Ageing.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. In context with the economic history of medieval India, what does the term Agrahatta means?
(a) Land grants made to military officers
(b) Bonded labour
(c) Wasteland converted into cultivated land
(d) Waterwheel used in the irrigation of land
8. Consider the following statements regarding Magnetotelluric-MT survey.
1. The National Centre for Seismology (NCS) is conducting a unique geophysical (magnetotelluric-MT) survey in Delhi- NCR region to accurately assess potential seismic hazards.
2. Its findings will help different user agencies for designing quake-resistant buildings, industrial units and structures such as hospitals and schools.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Kamdhenu Gau-Vigyan Prachar-Prasar Exam?
1. The exam has been initiated for raising mass awareness about Indigenous cows among young students and all citizens.
2. It will be conducted in three categories, primary, secondary, and general public levels.
3. The exam will be in Hindi, English and 12 regional languages.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
10. Which of the following is/are the features of Toycathon 2021’?
1. It is based on Indian culture and ethos, local folklore and heroes, and Indian value systems.
2. It has five themes, including fitness and sport and rediscovering traditional Indian toys.
3. Participants will be Students, teachers, start-ups and toy experts.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(b), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD