IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is/are the reasons for Drug Abuse?
1. To be accepted by the peers
2. Experimentation and ineffective policing
3. Changing cultural values and increasing economic stress
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Lithium-ion Battery Applications.
1. Electronic gadgets, Tele-communication, Aerospace, Industrial applications.
2. Lithium-ion battery technology has made it the favourite power source for electric and hybrid electric vehicles.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. Consider the following statements regarding the Government of India Act of 1919.
1. It is the jurisdiction of the central and provincial governments.
2. It is the separation of power between the judiciary and the legislature.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
4. Consider the following statements regarding Bird flu or Avian influenza (AI).
1. It is a highly contagious viral disease affecting several species of food-producing birds (chickens, turkeys, quails, guinea fowl, etc.) as well as pet birds and wild birds.
2. Avian influenza virus subtypes include A(H5N1), A(H7N9), and A(H9N2).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
5. Which of the following statement(s) is/are correct about RailTel?
1. RailTel has proposed to the Ministry of Education its plan for equipping rural schools, run by the central government, with the ability to hold ‘smart classes’.
2. The proposal is to power remote government schools with high-speed broadband and create an “Internet of Things” environment for learning.
3. The plan is to create end-to-end e-learning solutions for the schools, using the solid Optical Fibre Cable network.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
6. Consider the following statements regarding the Banana Grit.
1. Banana Grit and its byproduct can improve gut health and is an ideal ingredient in a healthy diet.
2. The concept was introduced to utilise the presence of resistant starch in bananas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Consider the following statements regarding Rowlatt Satyagraha.
1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’.
2. In Rowlatt Satyagraha, Gandhiji tried to utilize the Home Rule League.
3. Demonstrations against the arrival of Simon Commission coincided with Rowlatt Satyagraha.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Judicial Review?
1. Judicial reviews are a challenge to the way in which a decision has been made, rather than the rights and wrongs of the conclusion reached.
2. Judicial review is also called the interpretational and observer roles of the Indian judiciary.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Consider the following statements regarding the Gulf Cooperation Council (GCC).
1. It is a political, economic, social, and regional organisation which was established by an agreement concluded in 1980 among Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and UAE in view of their special relations, geographic proximity, similar political systems based on Islamic beliefs, joint destiny and common objectives.
2. The structure of the GCC consists of the Supreme Council (the highest authority), the Ministerial Council and the Secretariat General. The Secretariat is located in Riyadh, Saudi Arabia.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
10. Which of the following statement(s)is/are correct about the Nile River?
1. It originates in Burundi, south of the equator, and flows northward through northeastern Africa, eventually flowing through Egypt and finally draining into the Mediterranean Sea.
2. It has a length of about 6,695 kilometers (4,160 miles).
3. The Nile River forms an arcuate delta as it empties into the Mediterranean Sea. Deltas with triangular or fan-shape are called arcuate (arc-like) deltas.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(c), 5(d), 6(c), 7(a), 8(c), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?