IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the military conquest of Babur.
1. Babur occupied Delhi and sent his son Humayun to seize Agra and Babur proclaimed himself as “Emperor of Hindustan”.
2. Babur captured Chanderi from another Rajput ruler Medini Rai in 1528.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Subhash Chandra Bose.
1. He was elected twice as the President of the Indian National Congress, (1938-Haripur and 1939-Tripuri).
2. He resigned from the Congress Presidentship in 1940 and organised the All India Forward Bloc a faction within the Congress in Bengal.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. Which of the following is/are the symptoms of Anaemia?
1. Feeling of tiredness
2. Cold
3. Dizzy and Short of Breadth
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
4. Consider the following statements regarding the Light House Projects.
1. They comprise about 1000 houses at each location along with allied infrastructure facilities.
2. These LHPs demonstrate a variety of technologies, including Prefabricated Sandwich Panel System in LHP at Indore, Monolithic Concrete Construction using Tunnel Formwork etc.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following industrial corridors constitute world-class infrastructure?
1. High-speed transportation network – rail and road.
2. Ports with state-of-the-art cargo handling equipment.
3. Knowledge parks focused on catering to industrial needs.
4. Complementary infrastructure such as townships/real estate.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2,3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
6. Which of the following statement(s) is/are correct about SAHAYAK-NG?
1. It is India’s first indigenously designed and developed Air Droppable Container.
2. It is a GPS aided air dropped container with the capacity to carry a payload of up to 50 kg and can be dropped from a heavy aircraft.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
7. Which of the following sectors is/are included in the core sector?
1. Crude Oil and Natural Gas
2. Fertiliser
3. Steel and Cement
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. Consider the following statements regarding Trans Fats (TFAs)?
1. They are the most harmful type of fats which can have much more adverse effects on our body than any other dietary constituent.
2. Artificial TFAs are formed when hydrogen is made to react with the oil to produce fats resembling pure ghee/butter.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
9. With which of the following Empire the battle of Bannihatti was fought by Deccan Sultanate?
(a) Gupta Empire
(b) Mughal Empire
(c) Maurya Em[pire
(d) Vijayanagara Empire
10. Which of the following statements(s) is/are correct regarding the constitutional provisions of the Council of Ministers in Indian Constitution?
1. President may require the Council of Ministers to reconsider such advice and the President shall act in accordance with the advice tendered after such reconsideration.
2. The advice tendered by Ministers to the President shall not be inquired into in any court.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(a), 3(d), 4(c), 5(d), 6(c), 7(d), 8(c), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD