IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following pairs with reference to the renowned personality of National Movement. Choose which of the pairs given above is/are correctly matched?

  Person Position held
1 Tej Bahadur Sapru President, All India Liberal Federation
2 K. C. Neogy Member, The Constituent Assembly
3 P. C. Joshi General Secretary, Communist Party of India

Options:

(a) Only 1
(b) Only 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements and choose the correct option.
1. The 44th Amendment to the Constitution of India introduced an Article placing the election of the Prime Minister beyond judicial review.
2. The Supreme Court of India struck down the 99th Amendment to the Constitution of India as being violative of the independence of the judiciary.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
3. Under which of the following Schedules of the Constitution of India can the transfer of tribal land to private parties for mining be declared null and void?
(a) Third Schedule
(b) Fourth Schedule
(c) Fifth Schedule
(d) Ninth Schedule
4. Which among the following businesses conglomerate is set to buy the retail business of Future Group?
(a) Mahindra & Mahindra
(b) Adani Enterprises
(c)Tata Group
(d) Reliance Industries Ltd

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
5. Consider the following statements with respect to Blue Flag Certification.
1. It is awarded by the Global Environment Facility.
2. Blue Flag is a certification awarded to beaches, marinas and sustainable boat tourism operators that meet the requirements.
3. India does not have any blue flag certifications to its credit.
Which of the given statement/s is/are correct?
Options:
(a) Only 1
(b) Only 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

6. Consider the following statements and choose the incorrect option.
1. Hubble Space Telescope is the first space telescope.
2. Hubble Space Telescope was built by the United States space agency NASA, with contributions from the European Space Agency.
3. Hubble is the only telescope designed to be serviced in space by astronauts.
(a) Only 1
(b) Only 2 and 3
(c) Only 3
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December

7. The Economic Ministers consultation meeting of India with which of the following multilateral associations was virtually held?
(a) ASEAN
(b) BRICS
(c) BIMSTEC
(d) SAARC
8. Compared to the Quarter of 2019-20 by what percentage the Indian Economy has contracted in the First Quarter of 2020-21?
(a) 5.8%
(b) 12.2%
(c) 18.3%
(d) 23.9%

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 80, 25 December
9. In which of the following states honourable Prime Minister has inaugurated three petroleum projects?
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Chhattisgarh
(d) Bihar
10. Which among the following Britain tennis players has been given a wildcard to French Open 2020?
(a) Tim Henman
(b) Andy Murray
(c) Kyle Edmund
(d) Dan Evans
Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(d), 5(a), 6(c), 7(a), 8(d), 9(a), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 4 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD