IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statements is/are correct about Hypothermia?
1. It is a severe medical condition where the body loses heat before it can generate it, resulting in a dangerously low body temperature.
2. While normal body temperature lies at around 37 degrees Celsius, the body temperature of a person suffering from hypothermia drops to below 35 degrees Celsius.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding coldwave.
1. A cold wave occurs when the minimum temperature dips to 10 degrees Celsius or less.
2. In severe cold wave conditions, a departure from normal temperature is 6.5 degrees or lower.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
3. Whom of the following is the work titled as Battle of Panipat: In Light of Rediscovered Paintings?
(a) Manoj Dani
(b) Acharya Narendra Dev
(c) Amir Chand
(d) Jamnalal Bajaj
4. Consider the following statements regarding the Pneumococcal Polysaccharide Conjugate vaccine.
1. It protects against 23 types of pneumococcal bacteria and is known as PPSV23.
2. It is the first indigenous vaccine against pneumonia, developed by the Serum Institute of India (SII).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Rythu Bandhu scheme?
1. It is also known as Farmer’s Investment Support Scheme (FISS).
2. It is a welfare program to support farmer’s investment for three crops a year by the Government of Telangana.
3. The scheme is meant to incentivise the state’s farmers for their day to day work.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Which of the following statement(s) is/are true about the Input Tax Credit (ITC)?
1. It is the tax that a business pays on a purchase and that it can use to reduce its tax liability when it makes a sale.
2. A business under composition scheme can also avail of input tax credit
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 80, 25 December
7. Consider the following statements regarding Inner-Line Permit (ILP).
1. At present, four Northeastern states are covered for ILP namely, Arunachal Pradesh, Mizoram, Manipur and Nagaland.
2. It is a document required by non-natives to visit or stay in a state that is protected under the ILP system.
3. An ILP is only valid for domestic tourists.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. Which of the following statement(s) is/are true regarding the Portulaca laljii?
1. It is a new species of the wild sun rose discovered recently from the Western Ghats in India.
2. It has unique features such as a tuberous root, no hair in its leaf axils, a reddish-pink flower, prolate-shaped fruits, and copper brown seeds without lustre.
3. The succulent nature of tuberous roots allow the plant to survive on rocky crevices.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December
9. Which of the following launched Sahi Fasal Campaign?
(a) National Water Mission
(b) PMKSY -Watershed.
(c) Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana(PMKSY)
(d) National Ocean Mission

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
10. Consider the following statements regarding the Monpa handmade paper.
1. It is a 1000-year-old heritage art of Arunachal Pradesh.
2. The fine-textured handmade paper, which is called ‘Mon Shugu’ in the local dialect, is integral to the vibrant culture of the local tribes in Tawang.
3. The Monpa handmade paper is made from the bark of a local tree called ‘Shugu Sheng’, which has medicinal values too.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(c), 5(c), 6(a), 7(d), 8(b), 9(a), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD