IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 178, 25 June_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 178, 25 June

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Which of the following state recently approved the “Student Credit Card Scheme”?
(a) Rajasthan
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) West Bengal
2. Consider the following statements regarding ranked-choice voting.
1. The method allows voters to rank candidates by preference rather than selecting just their top choice.
2. Recently, Chicago used ranked-choice voting.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 178, 25 June_50.1

For more details Click Here
3. Which of the following statement(s) is/are correct about Mutation?
1. It is a change in the genetic sequence of the virus.
2. A mutation in a DNA virus often happens when the virus makes a mistake while it is making copies of itself.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. With which country Bhutan’s Tax Inspectors Without Borders (TIWB) programme recently launched?
(a) Russia
(b) India
(c) China
(d) Bangladesh

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 177, 24 June
5. Which of the following is/are the functions of the Competition Commission of India?
1. To protect the interests of consumers and ensure freedom of trade in the markets of India.
2. It provides opinions on competition issues on a reference received from a statutory authority.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Which of the following offences are listed in the Fugitive Economic Offenders Act, 2018?
(a) Counterfeiting government stamps or currency.
(b) Cheque dishonour.
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 178, 25 June_60.1

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series
7. Consider the following statements regarding the Black Sea.
1. It is also known as the Euxine Sea.
2. It is surrounded by the Pontic, Caucasus, and Crimean Mountains in the south, east and north respectively.
3. The Black Sea is also connected to the Sea of Azov by the Strait of Kerch.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. What are Anoxic Waters?
1. These are the areas of seawater, freshwater, or groundwater that are depleted of dissolved oxygen.
2. This condition is generally found in areas that do not have restricted water exchange.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 178, 25 June_70.1

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality
9. Consider the following statements regarding the Pygmy hogs.
1. They are the world’s rarest and smallest wild cattle.
2. Currently listed as ‘Critically Endangered’ on the IUCN Red List of Threatened Species.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Where was World’s first genetically modified (GM) rubber sapling recently planted?
(a) Sikkim
(b) Assam
(c) Manipur
(d) Meghalaya
Ans: 1(d), 2(a), 3(a), 4(b), 5(c), 6(c), 7(d), 8(a), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 June, 2021

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?