UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 177, 24 June

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Consider the following statements regarding World Olympic Day.
1. World Olympic Day is observed on June 23 across the world to embrace all through pure Olympic values.
2. This day signifies the Olympic Games which is held every four-year featuring summer and winter sports competitions.
3. During the event, thousands of athletes from the world take part in several competitions.
4. Athletes participate in sports activities like runs, music, exhibitions, and educational seminars on this day.
Select the correct answer by using the codes given below.
(a) 1, 2 and 4
(b) 2 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 177, 24 June_40.1

For more details Click Here
2. Recently, which of the following UTs/States Government has launched “Mukhyamantri COVID-19 Pariwar Aarthik Sahayata Yojana” to provide financial assistance to the families who lost a member due to Covid-19 pandemic?
(a) Puducherry Government
(b) Delhi Government
(c) Uttar Pradesh Government
(d) Kerala Government

3. Which of the following states would give Rs 1 lakh to living parents with the highest number of children in the minister’s constituency to encourage population growth among the demographically small communities?
(a) Mizoram
(b) Nagaland
(c) Assam
(d) Manipur

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 176, 23 June
4. Consider the following statements regarding Food Security (Assistance to State Government Rules) 2015 amended.
1. The government said that this amendment has been made as an attempt to take forward the reform process envisaged under Section 12 of the National Food Security Act (NFSA), 2013 by way of improving the transparency of the operation of the Targeted Public Distribution System (TPDS) under NFSA.
2. This amendment aims to ensure the right quantity to beneficiaries in the distribution of subsidised food grains under the National Food Security Act (NFSA), 2013 as per their entitlement.
3. It also incentivizes states who have been using ePoS efficiently and encourages states to improve efficiency in ePoS operations and generate savings.
Select the correct answer by using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 only
(d) 2 only

5. A survey by the Indian Council of Medical Research (ICMR) and the National Institute of Virology has picked up samples with the possible presence of antibodies against the Nipah virus in some bat species from-
(a) Sundarbans Forest Reserve
(b) a cave in Mahabaleshwar
(c) a cave in Ellora
(d) near Jog Waterfall

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 177, 24 June_50.1

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series
6. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) committee has recommended which of the following options should be added to a list of “in danger” World Heritage Sites because of its dramatic coral decline.
(a) Ningaloo Coast
(b) Lake Turkana National Parks
(c) Great Barrier Reef
(d) Lord Howe Island Group
7. Consider the following statements and choose the correct option.
1. Indian pharmaceutical company Zydus Cadila is soon going to apply Central Drugs Regulator (DGCI) for emergency approval of the corona vaccine ZyCoV-D.
2. If approved, it will be the world’s first DNA-based vaccine.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. Consider the following statements regarding the world’s first GM rubber sapling.
1. World’s first genetically modified (GM) rubber sapling was recently planted at the Rubber Board’s Sarutari research farm on the outskirts of Guwahati in Assam.
2. It was developed at the Kerala-based Rubber Research Institute of India (RRII).
3. With additional copies of the gene MnSOD (manganese-containing superoxide dismutase) inserted in it, the GM rubber is expected to tide over the severe cold conditions during winter, which is a major factor affecting the growth of rubber saplings.
4. MnSOD gene used in the GM rubber was taken from the rubber plant itself.
Select the correct answer by using the codes given below.
(a) 1, 2 and 4
(b) 2 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 177, 24 June_60.1

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality
9. Consider the following statements regarding the first International Tea Day special auction.
1. Jorhat, the “tea capital” of Assam held the first International Tea Day special auction on June 21.
2. The auction was conducted by Mjunction services limited, India’s largest business-to-business e-commerce firm.
Choose the correct answer from the given options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Who among the following climate activists has won the prestigious United Nations’ Land for Life Award for his environment conservation concept, Familial Forestry?
(a) Sunderlal Bahuguna
(b) Shyam Sundar Jyani
(c) Medha Patkar
(d) Baba Amte

Ans. 1(d), 2(b), 3(a), 4(a), 5(b), 6(c), 7(c) 8(d), 9(c), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 June, 2021

Sharing is caring!

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *