IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 173, 19 June

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Recently, the Information and Broadcasting Ministry has amended the Cable Television Network Rules, 1994 and provides for a three-level grievance redressal mechanism. Which of the following options is the three-level grievance redressal mechanism?
(a) Self-regulation by broadcasters.
(b) Self-regulation by the self-regulating bodies of the broadcasters.
(c) Oversight by an Inter-Departmental Committee at the level of the Union government.
(d) All of the above
2. What is hallmarking of gold? Choose the correct option in context to this.
1. Hallmarking is the accurate determination and official recording of the proportionate content of precious metal in precious metal articles.
2. It is like a guarantee of purity or fineness of precious metal articles.
3. The Bureau of Indian Standard (BIS) operates gold and silver hallmarking scheme in India.
Options:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1 only

adda247

For more details Click Here

3. Consider the following statements about the features of Neutrinos.
1. Neutrinos interact very weakly with everything else – trillions of them pass through every human being every second without anyone noticing.
2. A neutrino’s spin always points in the opposite direction of its motion.
3. It is now generally believed that the phenomenon of neutrino oscillations requires neutrinos to have tiny masses.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1 only
4. What is Juneteenth? Choose the correct option in context to this.
1. The day is the oldest nationally celebrated commemoration of the ending of slavery in the US and is observed on June 19.
2. It is also known as Emancipation Day or Juneteenth Independence Day.
3. On June 19, 1865, Major General Gordon Granger arrived in Galveston, Texas and announced the end of both the Civil War and slavery. Since then, Juneteenth has become a largely symbolic date representing freedom for African Americans.
Options:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 172, 18 June

5. Consider the following statements regarding Kerala’s Silver Line project.
1. It is Kerala’s flagship semi high-speed railway project aimed at reducing travel time between the state’s northern and southern ends.
2. It links Kerala’s southern end and state capital Thiruvananthapuram with its northern end of Kasaragod.
3. The line is proposed to be 529.45 kms long, covering 11 districts.
4. The project is being executed by the Kerala Rail Development Corporation Limited (KRDCL). KRDCL, or K-Rail, is a joint venture between the Kerala government and the Union Ministry of Railways.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
6. Consider the following statements about the desertification and land degradation Atlas of India.
1. It has been published by Space Application Centre, ISRO, Ahmedabad.
2.The Atlas provides state wise area of degraded lands for the time frame 2018-19.
3. It was released on the occasion of the World Day to Combat Desertification and Drought, observed on 17 June.
4. The theme for 2021 is “Restoration; Land; Recovery; We build back better with healthy land”.
Choose the correct answer by using the given options:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series
7. Read the following statements with respect to the card tokenization and choose the correct option.
(a) Card tokenization is a feature that lets users make debit or credit card payments through a secure digital token that is attached to their phone.
(b) It does not require to physically share credit or debit card details. Currently, this feature can be availed at about 2.5 million Visa merchant locations.
(c) With latest extension, it will allow users to scan and pay at about 1.5 million Bharat QR enabled merchants.
(d) All the above statements are correct.
8. India has extended a USD 100 million Line of Credit to which of the following countries to finance projects in solar energy sector?
(a) Bhutan
(b) Bangladesh
(c) Sri Lanka
(d) Maldives
9. Which of the following mission has been envisaged several activities in the field of energy efficiency across different sectors of economy and its aim to reduce CO2 emissions by more than 550 million tonnes by 2030?
(a) UNNTEE
(b) ROSHANEE
(c) SAMRIDDHI
(d) KALYAAN

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality

10. Consider the following statements regarding Covid-19 vaccine passport.
1. Japan is going to make a vaccine passport available from next month for Japanese travellers in a bid to relaunch tourism and business trips abroad.
2. European Union is working on digital vaccine passport for summer of 2021 to reboot tourism and attract tourists. EU version of certificate will comprise of information on whether a person has been vaccinated or had the virus, tested negative or had been recovered.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans. 1(d), 2(a), 3(a), 4(a), 5(d), 6(d), 7(d), 8(c), 9(b), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 19 June, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?