IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 172, 18 June

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Consider the following statements regarding the Juneteenth in US.
1. US President Joe Biden is to sign a law to make June 18 or “Juneteenth” a national holiday.
2. This holiday will be recognized by the federal government to commemorating end of slavery after the American Civil War.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

adda247

For more details Click Here
2. Consider the following statements.
1. Variant B.1.617.2.1 of coronavirus is known as AY.1
2. It is characterized by the acquisition of K417N mutation.
3. Delta variant was identified as one of the factors of the second wave of coronavirus infections in India.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the Public Account Committee (PAC)?
1. It formed every year with a strength of not more than 20 members of which 13 are from Lok Sabha and 7 from Rajya Sabha.
2. The term of office of the members is one year.
3. The Chairman is appointed by the Speaker of Lok Sabha.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 170, 16 June
4. Which of the following infrastructure is/are included in the Industrial corridors?
(a) Ports with state-of-the-art cargo handling equipment
(b) Logistic parks/transhipment hubs.
(c) Modern airports
(d) All the above
5. Which of the following is/are the features of the Inland Vessels Bill?
1. It provides for a unified law for the entire country, instead of separate rules framed by the States.
2. It requires all mechanically propelled vessels to be mandatorily registered.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series
6. Which of the following is/are the Blue Economy initiatives?
1. O-SMART
2. Sagarmala Project
3. Integrated Coastal Zone Management
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. What is Ordinance Factory Board (OFB)?
(a) It is an umbrella body for the ordnance factories and related institutions.
(b) Currently, it is a subordinate office of the Ministry of Defence (MoD).
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 169, 15 June
8. Consider the following statements regarding the Heliosphere.
1. It is created by the sun and is a vast bubble-like region of space surrounding the sun.
2. It is a cavity formed by Sun in the surrounding interstellar medium.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Consider the following statements.
1. In 2014, Jalgaon Banana got GI certification which was registered with Nisargraja Krishi Vigyan Kendra (KVK) Jalgaon in Maharashtra.
2. India is the world’s leading producer of bananas with a share of around 25% in total output.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality

10. Consider the following statements regarding VivaTech.
1. It is one of the largest digital and startup events in Europe, held in Paris every year since 2016.
2. It is jointly organised by Publicis Groupe – a prominent advertising and marketing conglomerate and Les Echos – a leading French media group.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(d), 3(b), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(c), 9(b), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 18 June, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?