Home   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 170, 16 June

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Rengma Naga.

  1. These tribes are found in Nagaland and Assam states of India.
  2. The headquarter of the Rengmas in Nagaland is at Tseminyu, and the headquarter of the Rengmas in Assam is located at Phentsero/Karenga Village.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 170, 16 June_40.1

For more details Click Here

2. What is Operation Pangea XIV?

  1. The operation coordinated by INTERPOL involved police, customs and health regulatory authorities from 90 countries.
  2. A record number of fake online pharmacies have been shut down under Operation Pangea XIV.

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

3. Recently NITI Aayog & Piramal Foundation have launched Surakshit Hum Surakshit Tum Abhiyaan in how many Aspirational Districts?

(a) 100

(b) 105

(c) 110

(d) 112

4. Which of the following statement(s) is/are correct about the Tulu language?

  1. It is a Dravidian language spoken mainly in two coastal districts Dakshina Kannada and Udupi of Karnataka and Kasaragod district of Kerala.
  2. Tulu has a rich oral literature tradition with folk-song forms like paddana, and traditional folk theatre yakshagana.

Choose the correct answer

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 169, 15 June

5. Which of the following is.are the key features of National Food Security Act (NFSA)?

  1. Subsidised prices under TPDS and their revision
  2. No Maternity Benefit
  3. Identification of Households

Choose the correct answer

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

6. Recently, where NATO Summit held?

(a) Brussels

(b) Paris

(c) Washington, D.C

(d) Madrid

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 170, 16 June_50.1

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series

7. Consider the following statements regarding the Generalised Scheme of Preferences (GSP).

  1. It is a set of EU rules allowing exporters from developing countries to pay less or no duties on their exports to the European Union.
  2. It helps developing countries to alleviate poverty and create jobs.
  3. It is widely recognised as the most progressive in terms of coverage and benefits.

Which of the following stetement(s) is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

8. Consider the following statement(s) regarding the UNCTAD.

  1. It supports developing countries to access the benefits of a globalized economy more fairly and effectively.
  2. It has 190 member nations. India is not a member.

Which of the following stetement(s) is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 170, 16 June_60.1

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality

9. Which of the following is/are the focus areas of the Fame India Scheme?

  1. Pilot Projects
  2. Charging Infrastructure
  3. Demand Creation

Choose the correct answer

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

10. Consider the following statements regarding the Antarctic Circumpolar Current.

  1. It is the only current in the global ocean to close upon itself in a circumpolar loop.
  2. It is created by the combined effects of strong westerly winds across the Southern Ocean, and the big change in surface temperatures between the Equator and the poles.

Which of the following stetement(s) is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: 1(c), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(a), 7(d), 8(a), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 June, 2021

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.