UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 168, 14 June

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Operation Olivia.
1. Operation Olivia was started by the Indian Coast Guard (ICG), first in the early 1980s.
2. This operation helps in protecting turtles every year when they start nesting along Odisha coast for breeding.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Which of the following statement(s) is/are correct about the 3D-printed masks?
1. Masks are coated with anti-viral agents known as virucides.
2. Masks were developed with support from ICMR.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 168, 14 June_40.1

For more details Click Here
3. Consider the following statements regarding the International Court of Justice (ICJ).
1. It was established in 1945 by the United Nations charter and started working in April 1947.
2. Unlike the six principal organs of the United Nations, it is the only one not located in New York (USA).
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Recently, NASA selected missions to the planet, Venus. Name the mission/s?
(a) DAVINCI+
(b) VERITAS
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 167, 8 June
5. Recently, which of the following government proposed an amendment for the protection of ‘heritage trees’.
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Uttarakhand
6. What is CHIME Project?
1. It is a large stationary radio telescope in British Columbia, Canada.
2. The telescope has no moving parts and observes half of the sky each day as the Earth turns.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 168, 14 June_50.1

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series
7. Recently, to encourage crop diversification, the Central Government has hiked the Minimum Support Price (MSP) for which of the following crops?
(a) Paddy
(b) Pulses
(c) Oilseeds
(d) All the above
8. Consider the following statements regarding the Beed model’ of the crop insurance scheme Pradhan Mantri Fasal Bima Yojna (PMFBY).
1. This model is also called 80-110 Formula.
2. Under this plan, the insurer’s potential losses are restricted.
3. The insurance firm does not have to entertain claims above 110% of the gross premium.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 168, 14 June_60.1

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality
9. Recently, the US President with whom signed a new version of the 80-year old Atlantic Charter?
(a) Russia
(b) UK
(c) China
(d) None of the above
10. Consider the following statements regarding the Pakke tiger reserve.
1. It is bounded by Bhareli or Kameng River in the west and north, and by Pakke River in the east.
2. This Tiger Reserve has won India Biodiversity Award 2016 in the category of ‘Conservation of threatened species’ for its Hornbill Nest Adoption Programme.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(a), 3(b), 4(c), 5(c), 6(c), 7(d), 8(d), 9(b), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 June, 2021

Sharing is caring!

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published.