UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 167, 8 June

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Which of the following States/UTs has least population in India as per 2011 census?
(a) Ladakh
(b) Lakshadweep
(c) Sikkim
(d) Arunachal Pradesh
2. Consider the following statements about MGNREGA.
1. The scheme was introduced in 2005 as a social measure that guarantees “the right to work”.
2. The key tenet of this social measure and labour law is that the local government will have to legally provide at least 100 days of wage employment in rural India to enhance their quality of life.
Choose the correct answer by using the codes given below.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 167, 8 June_40.1

For more details Click Here
3. Consider the following statements regarding the ‘YounTab’ Scheme.
1. It is an initiative of the Department of School Education.
2. Under the scheme, about 12,300 tablets were distributed among the students from Class 6th to 12th in government schools in Leh.
Choose the correct answer by using the codes given below.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Recently, NASA has announced two new missions to Venus, both aim to understand how Venus became an inferno-like world, capable of melting lead at the surface. Which of the following is/are the name of the Missions?
(a) Davinci+ and Veritas
(b) Venus+ and Davinchi 1+
(c) Veritas and Venus+
(d) Davinci+ and Venus+

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 166, 4 June
5. What is the International Nitrogen Initiative Conference? Choose the correct option.
(a) It was set up in 2003 under the sponsorship of the Scientific Committee on Problems of the Environment (SCOPE) and from the International Geosphere-Biosphere Program (IGBP).
(b) It is a triennial event that brings together scientists from around the world dealing with reactive nitrogen compounds in agriculture, industry, traffic, soil, water and air.
(c) The program is currently a sustained partner of Future Earth.
(d) All of the above
6. Which one of the following countries’ parliaments has approved plans for an artificial island called Lynette Holm Island? It will house 35,000 people and help in protecting port of Copenhagen from rising sea levels.
(a) Parliament of Denmark
(b) Parliament of Norway
(c) Parliament of Sweden
(d) Parliament of UK

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 165, 3 June
7. Which institute has become the latest pharma company to ask for indemnity from liability, stating that all vaccine manufacturers, whether Indian or foreign, should be protected against legal suits for any severe side effects?
(a) Biotech
(b) Serum
(c) Johnson & Johnson
(d) AstraZeneca
8. Whom of the following writers of the Dharmashashtra disapproved the practice of Sati declaring it as an act of suicide?
(a)Angiras
(b) Medhatithi
(c) Usana
(d) Vyas

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 167, 8 June_50.1

UPSC Prelims (Paper-I + Paper-II) 2021 Online Test Series
9. Whom of the following ladies wrote a historical account during the Mughal period?
(a) Gulbadan Begum
(b) Noorjahan Begum
(c) Jahanara Begum
(d) Zebun-nissah Begum
10. A Hollywood actor is playing Dr. Kalam in his upcoming biopic. What is his name?
(a) Nuveen Andrews
(b) Johnny Martin
(c) Muhammad Ali
(d) Terry O’Quinn
Ans. 1(b), 2(c), 3(c), 4(a), 5(d), 6(a), 7(b), 8(b), 9(a), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 June, 2021

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 167, 8 June_60.1

Get free video for UPSC CSE preparation and make your dream of becoming an IAS/IPS/IRS a reality

 

Sharing is caring!

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published.