UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 152, 17 May

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Consider the following statements regarding the Okeanos Explorer.
1. It is a ship built by the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
2. It is to build 3D maps of vast regions of unexplored ocean floors in the Hadal Zone.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 152, 17 May_40.1

SUCCESS UPSC Civil Services Examination (CSE) Prelims 2021 Complete Batch Live Classes: Click Here
2. Andrea Meza is crowned the Miss Universe 2020. She is from which country?
(a) Brazil
(b) Mexico
(c) Cuba
(d) the US
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the Mangolian Kanjur?
1. It has been translated from China.
2. Kanjur means Concise Orders- the words of Lord Buddha in particular.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 151, 15 May
4. Which of the following country has been recently initiated the anti-dumping investigation by the Ministry of Commerce, India?
(a) China
(b) Vietnam
(c) Thailand
(d) All the above
5. When is World Hypertension Day is observed?
(a) 10 May
(b) 15 May
(c) 17 May
(d) 20 May

UPSC Civil Services Prelims Exam 2021 Postponed: Check New Exam Date
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the SWAMIH Fund?
1. It was launched by Sitharaman in November 2017.
2. The fund was set up as a Category-II AIF (Alternate Investment Fund) debt fund registered with SEBI.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Which of the following state had launched Bhavantar Bhugtan Yojana?
(a) Telangana
(b) Odisha
(c) MP
(d) Maharashtra

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 150, 14 May
8. Consider the following statements regarding the Indicative notes.
1. It is a new feature on the Supreme Court’s website.
2. It aims to provide concise summaries of landmark judgments in an easy-to-understand format.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 152, 17 May_50.1
9. Consider the following statements regarding the Red-eared slider.
1. It is a snake.
2. It is native to the U.S and northern Mexico.
3. They grow fast and virtually leave nothing for the native species to eat.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. Consider the following statements regarding Doomsday Surfing.
1. It is the tendency to scroll through bad news even though the news is saddening or depressing.
2. The term Doomsday Surfing is one of the new lexicon of words the COVID-19.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(b), 3(b), 4(d), 5(c), 6(b), 7(c), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 May, 2021

Sharing is caring!

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published.