IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 149, 13 May

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following places the Central Institute of Brackish water Aquaculture (CIBA) is located?
(a) Chennai
(b) Mumbai
(c) Bengaluru
(d) Kochi
2. Consider the following statements regarding the 3D-printed house.
1. Tvasta Manufacturing Solutions which is a start-up firm formed by alumni of IIT Madras in 2016, has constructed India’s first 3D-printed house.
2.Concrete 3D Printing technology is an automated and computerised manufacturing method, which creates real time 3D structures from a design file.
Choose the correct answer from the given option.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

SuccessUPSC1618809902.png

SUCCESS UPSC Civil Services Examination (CSE) Prelims 2021 Complete Batch Live Classes: Click Here
3. Who among the following was the name of the Odia and English writer and a Padma Bhushan awardee, who passed away recently?
(a) Riyaz Ahamad
(b) Manoj Das
(c) Rajendra Singh Baghel
(d) Laxman Giluwa
4. Consider the following statements regarding the Chota Char Dham.
1. The Chota Char Dham is an important Hindu pilgrimage circuit located in the Indian Himalayas, in the Garhwal region of the state of Uttarakhand.
2. The circuit consists of four sites i.e., Yamunotri, Gangotri, Kedarnath, and Badrinath.
3. The Uttarakhand government has suspended the Char Dham Yatra, which was scheduled to begin in May. Only priests will perform the rituals inside the shrines.
Choose the correct answer from given option.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 148, 12 May
5. As per the recent SEBI Guidelines, which of the following percentage of the salary is to be paid to top executives in mutual fund units?
(a)10 %
(b) 15 %
(c) 20 %
(d) 25 %
6. Consider the following statements regarding the import of oxygen concentrators for personal use.
1. The Indian Government has revised the Foreign Trade Policy, 2015-2020, and allowed the import of oxygen concentrators for personal use, amid a surge in Covid-19 cases in the country.
2. According to a notification of the Directorate General of Foreign Trade (DGFT), oxygen concentrators have been added to the list of exempted categories, where customs clearance is sought as “gifts”.
3. They can be procured through the post, courier, or e-commerce portals, and the exemption is allowed till July 31, 2021
Choose the correct answer from the given option.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3


7. Consider the following statements regarding the ‘Putola Nach’.
1. Putola Nach is a traditional form of string puppetry, practised in the state of Assam.
2. Recently, an Assam-based trust ARMT has created three short videos using string puppetry for creating mass awareness on COVID appropriate behaviour. This project was undertaken in association with UNICEF- Assam.
Choose the correct answer from the given option.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. What is the name given to a privately pooled investment fund, in the form of a trust/ company/ LLP? Choose the correct option.
(a) Alternative Investment Fund
(b) Disinvestment Fund
(c) Private Equity Fund
(d)Small Cap Fund

What is 5G, its testing, and claims linked with COVID-19?
9. Consider the following statements regarding ‘Cryptocurrency Trading’.
1. The Government of Turkey’s official gazette recently added the firms involved in Cryptocurrency Trading, into the ambit of anti-money laundering and terrorism financing regulation.
2. This amendment has come into force with immediate effect. This regulation includes all crypto asset service providers operating in the country. German’s central bank has banned the use of cryptocurrency for payments and settlements.

Choose the correct answer from the given option.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Xylophis deepaki is a new species of snake which is endemic to which state?
(a) Odisha
(b) Karnataka
(c) Chhattisgarh
(d) Tamil Nadu
Ans. 1(a), 2(c), 3(b), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(a), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 13 May, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

Are you sure you want to skip this step?
Are you sure you want to skip this step?