IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 148, 12 May

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Name the first private Astronaut Mission to Space Station?
(a) NASA Soyuz
(b) ATTREX
(c) NuSTAR
(d) NASA-Axiom
2. Which of the following is/are the India-Nepal ties and irritants?
(a) Surya Kiran Military Exercise
(b) The Kalapani issue
(c) Madhesi and Terai Rights Movement
(d) All the above

SuccessUPSC1618809902.png

SUCCESS UPSC Civil Services Examination (CSE) Prelims 2021 Complete Batch Live Classes: Click Here
3. What is the theme of International Nurses Day 2021?
(a) A Vision for Future Healthcare
(b) Nursing the World to Health
(c) Health for All
(d) Health is a human right
4. Consider the following statements.
1. Countries known as Non-Cooperative Countries or Territories (NCCTs) are put in the grey list.
2. Countries that are considered safe haven for supporting terror funding and money laundering are put in the FATF red list.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 147, 11 May
5. Consider the following statements regarding the ‘Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH)’.
1. It is State and UT Sponsored scheme that covers vegetables, fruits, roots and tuber crops, aromatic plants, etc.
2. MIDH also provides technical support and advice to Saffron Mission and the National Mission for Sustainable Agriculture (NMSA).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Which asteroid will be departed by NASA’s spacecraft Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer (OSIRIS-REx)?
(a) Annu
(b) Bennu
(c) Pallas
(d) Eros

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 146, 10th May
7. Gopal Krishna Gokhale is/are associated with which of the following works?
(a) Servants of India Society
(b) Sarvajanik sabha journal
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
8. Which of the following State/UT provided assured tap water supply to every rural home under Jal Jeevan Mission (JJM)?
(a) Puducherry
(b) Maharashtra
(c) Telangana
(d) Both a and c


9. Consider the following statements regarding Vorukh.
1. It is a jamoat in northern Tajikistan.
2. It is an exclave surrounded by Kyrgyzstan that forms part of the city of Isfara in Sughd Region.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

What is 5G, its testing, and claims linked with COVID-19?
10. Recently which State’s Health Minister recommended the use of “Ivermectin” to all people above the age of eighteen years?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Kerala
(d) Goa
Ans: 1(d), 2(d), 3(a), 4(d), 5(b), 6(b), 7(c), 8(d), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 12 May, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

Are you sure you want to skip this step?
Are you sure you want to skip this step?