IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 147, 11 May

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. When was Indian SARS-CoV-2 Genomic Consortia (INSACOG) launched?
(a) 2018
(b) 2019
(c) 2020
(d) 2021
2. Which of the following statement(s) is/are correct about P-81 patrol aircraft?
1. It is a short-range, multi-mission maritime patrol aircraft manufactured by the Indian Navy.
2. It is designed to protect the vast coastline and territorial waters of India.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

SuccessUPSC1618809902.png

SUCCESS UPSC Civil Services Examination (CSE) Prelims 2021 Complete Batch Live Classes: Click Here
3. Recently, in which state of India, Xylophis deepaki a new snake species discovered?
(a) Rajasthan
(b) Kerala
(c) Myanmar
(d) Tamil Nadu
4. Consider the following statements regarding Operation Sukoon.
1. It was an operation carried out by the Indian Navy to evacuate Indian, Sri Lankan, and Nepalese nationals, from the conflict zone during the 2006 Lebanon War.
2. It was one of the largest evacuations conducted by the Indian Navy.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 146, 10th May

5. Which of the following is/are the objectives of Parker Solar Probe?
1. Determine the structure and dynamics of the plasma and magnetic fields at the sources of the solar wind
2. Explore mechanisms that accelerate and transport energetic particles.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Consider the following statement(s) regarding Kachin People.
1. The term Kachin people is often used interchangeably with the main subset, called the Jingpo people in Mayanmar.
2. They are a confederation of ethnic groups who inhabit the Kachin Hills in northern Myanmar’s Kachin State.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2


7. Which of the following is/are the parameters used by the SUTRA model to predict the course of the pandemic?
1. The first is called ‘reach’.
2. The second parameter is ‘epsilon’.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. Who invented the new script Guru-Mukhi and popularized and expanded the system of Guru ka Langar?
(a) Guru Amar Das
(b) Guru Angad
(c) Guru Nanak Dev
(d) Guru Arjun Dev

What is 5G, its testing, and claims linked with COVID-19?
9. Consider the following Articles as per the Indian Consitution.
1. Article 39(a) provides that the State shall secure to its citizens equal right to an adequate means of livelihood.
2. Article 23 prohibits the employment of children below the age of fourteen years.
3. Article (19) (1) (c) grants citizens the right to form associations or unions.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. Which of the following country recently proposes an alternative to Suez Canal?
(a) USA
(b) France
(c) Japan
(d) Russia
Ans: 1(c), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(b), 7(d), 8(b), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 May, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

Are you sure you want to skip this step?
Are you sure you want to skip this step?