IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 144, 7th May

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following Indian states has passed a resolution to conduct a caste-based census in the state?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) West Bengal
2. Read the given statement carefully and choose the correct answer from the given options.
1. ‘Namaste Orchha’ is a famous cultural festival celebrated in the state of Uttar Pradesh.
2. The three-day festival has just commenced in the famous tourist destination town Orchha.
3. All the houses of the Orchha town have been painted with cream colour to celebrate the festival.
Options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) 1, 2 and 3

SuccessUPSC1618809902.png

SUCCESS UPSC Civil Services Examination (CSE) Prelims 2021 Complete Batch Live Classes: Click Here
3. Consider the following statements regarding NPDRR.
1. The government has recently reconstituted the ‘National Platform for Disaster Risk Reduction (NPDRR)’ with Union Home Minister Amit Shah as its chairperson.
2. NPDRR’s vice-chairpersons include the minister of state in charge of disaster management in the Home Ministry and the vice-chairman of the National Disaster Management Authority.
3. Defence Minister Rajnath Singh, Finance Minister Nirmala Sitharama, and External Affairs Minister Jaishankar are some of its members.
Options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) 1, 2 and 3
4. Consider the following statements regarding ‘Mission Shakti’.
1. It is set up in Odisha.
2. Odisha will be the first state to have an exclusive department for Self Help Group (SHGs) called “Mission Shakti”.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 143, 6th May
5. Read the following statements carefully and choose the correct answer from the given options.
(a) The Kerala state government announced a ₹20,000 crore economic package to deal with the coronavirus outbreak.
(b) This package includes funds to clear dues that the government owes individuals and institutions, providing consumer loans, disbursing welfare pensions of two months in advance, and a health package.
(c) The Chief Minister also announced free ration for all of this month, where everyone in the state will be given free food grain up to 10kg through ration shops.
(d) All the above options are correct.

6. Which of the following agricultural commodities has been set the target for production of 298.3 million tonnes for the 2020-21 crop year by the Ministry of Agriculture?
(a) Food Grains
(b) Cotton
(c) Oilseeds
(d) Sugarcane


7. Which of the following state government is set to bring three ordinances for strengthening the agriculture economy of the state?
(a) Uttar Pradesh
(b) Odisha
(c) Madhya Pradesh
(d) Jharkhand
8. Which among the following private airlines of India has been approved by the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) to conduct drone trials?
(a) GoAir
(b) IndiGo
(c) Vistara
(d) SpiceJet

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 142, 5th May
9. Consider the following statements with respect to ‘ATMA’.
1. Indian Railways Central Railway zone has installed an automated ticket kiosk called ATMA (Automated Ticket Checking & Managing Access machine).
2. The innovative machine has been introduced at the Nagpur railway station, under the New, Innovative Non-Fare Revenue Ideas Scheme (NINFRIS) policy to prevent transmission of COVID-19.
3.The system has features for automated boarding protocol by ticket checking, human body temperature checking, and face mask checking.

Choose the correct answer by using the given options.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) 1, 2 and 3
10. Which among the following institutions is to launch ‘Decarbonising Transport in India’ in collaboration with International Transport Forum (ITF)?
(a) NITI Aayog
(b) World Wide Fund for Nature (India)
(c) Indian Council of Forestry Research Education
(d) Indian Institute of Forest Management

Ans. 1(c), 2(b), 3(d), 4(c), 5(d), 6(a), 7(b), 8(d), 9(d), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 May, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

Are you sure you want to skip this step?
Are you sure you want to skip this step?