IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 143, 6th May

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Who is the first Chief Minister of West Bengal?
(a) Bidhan Chandra Roy
(b) Prafulla Chandra Ghosh
(c) Ajoy Kumar Mukherjee
(d) Siddhartha Shankar Ray
2. Consider the following statements.
1. Section 10 of The Contempt of Courts Act of 1971 defines the power of the High Court to punish contempts of its subordinate courts.
2. The Constitution does not include contempt of court as a reasonable restriction to the freedom of speech and expression under Article 19.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

SuccessUPSC1618809902.png

SUCCESS UPSC Civil Services Examination (CSE) Prelims 2021 Complete Batch Live Classes: Click Here
3. What is OneHealth Concept?
1. According to One Health Initiative Task Force, One Health is the collaborative efforts of multiple disciplines working locally, nationally, and globally, to attain optimal health for animals.
2. One Health model facilitates an interdisciplinary approach in disease control so as to control emerging and existing zoonotic threats.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Which of the following statement(s) is/are correct?
1. In 1998, Russia was formally inducted as a member of the group which led G7 to become G8.
2. In 2012, the other nations of the group decided to suspend Russia from the G8 as a consequence of its actions and the group became G7 again.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following statement(s) regarding Moorhen Yoga Mat.
1. It is a biodegradable and compostable yoga mat developed from water hyacinth.
2. It is developed in West Bengal.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 142, 5th May
6. Who are Neanderthals?
1. Neanderthal is a member of a group of archaic humans who emerged at least 2,00,000 years ago during the Pleistocene Epoch.
2. They were replaced or assimilated by early modern human populations.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. When was Asian Development Bank (ADB) established?
(a) 1900
(b) 1925
(c) 1946
(d) 1966


8. Consider the following statements regarding the Xylophis Deepaki.
1. It is a tiny snake of just 20 cm length with iridescent scales.
2. It was first found on a coconut plantation in Kanyakumari.
3. A tiny snake “Xylophis deepaki” has been named in honour of Indian herpetologist Deepak Veerappan.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
9. Where are Agasthya Hills located?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) West Bengal
(d) Mizoram
10. When is International Labour Day observed?
(a) 1 May
(b) 2 May
(c) 1 April
(d) 2 April
Ans: 1(b), 2(a), 3(b), 4(a), 5(a), 6(c), 7(d), 8(d), 9(a), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 6 May, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

Are you sure you want to skip this step?
Are you sure you want to skip this step?