IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 141, 28 April

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Which of the following is/are the features of Section 144?
1. It places restrictions on handling or transporting any kind of weapon in the given jurisdiction.
2. The maximum punishment for such an act is three years.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2


2. When was the Ways and Means Advances (WMA) scheme introduced?
(a) 1990
(b) 1997
(c) 2000
(d) 2005

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 140, 27 April
3. When was Consolidated Sinking Fund (CSF) set up?
(a) 1999-2000
(b) 1990-1991
(c) 2000-2001
(d) 2004-2005

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 139, 26 April
4. Consider the following statements regarding Free and Open Source Software (FOSS).
1. Software is free of cost.
2. FOSS includes MySQL, Firefox, Linux, etc.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 138, 24 April
5. Consider the following statements.
1. Wheat, barley, peas, gram, and mustard are grown in Summer.
2. In a recent study, it has been found that groundwater depletion in India could reduce winter cropped acreage significantly in years ahead.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 137, 23 April
6. Consider the following statements regarding Lord Mahavira.
1. Mahavira belonged to the Ikshvaku dynasty.
2. Lord Mahavir was named Vardhamana, which means “one who grows”.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 136, 22 April
7. When was the Minorities Commission (MC) became a statutory body and was renamed as the NCM?
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1993

What is the rank of India in the World Press Freedom Index 2021?
8. Which Article in the Indian Constitution provides a Special Officer for Linguistic Minorities appointed by the President of India?
(a) Article 25
(b) Article 29
(c) Article 350-B
(d) Article 350-C

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
9. Where did the 19th edition of the Indian and French Navy bilateral exercise ‘VARUNA-2021’ conducted?
(a) Red Sea
(b) Arabian Sea
(c) Caspian Sea
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 135, 21 April
10. Which of the following is/are Rabi crops?
1. Linseed
2. Mustard
3. Groundnut
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(b), 3(a), 4(b), 5(b), 6(c), 7(c), 8(c), 9(b), 10(a) 

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 27 April, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

Are you sure you want to skip this step?
Are you sure you want to skip this step?