IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 140, 27 April

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following Union Ministry has associated with web portal ‘DIKSHA’?
(a) Ministry of Education
(b) Ministry of Agriculture
(c) Ministry of Labour and Employment
(d) Ministry of Skill Development


2. Consider the following statements regarding the Government e-Market (GeM).
1. It was a portal, launched on August 9, 2016, for online purchases of goods and services by all the central government ministries and departments.
2. Recently, the public procurement of goods and services has crossed Rs 1 lakh crore from the GeM since the platform was launched.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 139, 26 April
3. Consider the following statements and choose the correct answer from given options.
1. The Chinese-born filmmaker Chloe Zhao has become the first Asian woman to win the Best Director at the Academy Awards.
2. She won the award for her film Nomadland.
3. Nomadland won three major awards namely Best Director, Best Actress for Frances McDormand, and Best Picture.
Options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 138, 24 April
4. Consider the following statements regarding the ‘World Heritage Day’.
1. World Heritage Day is promoted by the International Council on Monuments and Sites (ICOSMOS).
2. The celebration of the day aims to preserve human heritage, vulnerability, and diversity of the world monuments.
3. The World Heritage Day was proposed by ICOSMOS in 1982 and was approved by the United Nations in 1983.
4. Every year, World Heritage Day is celebrated on April 18.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 137, 23 April
5. Which of the following statements is/are correct? Choose from the given options.
(a) The Union Minister of Tourism and Culture Shri Prahlad Singh Patel inaugurated the first online exhibition of Ramayana.
(b) The exhibition will showcase 49 miniature paintings. These paintings have been collected from the National Museum in New Delhi.
(c) The paintings were dated between the 17th century and 19th century.
(d) All of the above

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 136, 22 April
6.The terms ‘Hypoglycemia’ and ‘Hyperglycemia’ are related to which among the following?
(a) Body Hemoglobin
(b) Blood Sugar
(c) Covid-19
(d) Blood Pressure
7. Consider the following statements regarding Bowman’s capsule.
1. It is found in the kidney.
2. The cup-shaped upper end of the kidney is called Bowman’s capsule.
3. It has a network of capillaries within Bowman’s capsule is called a glomerulus.
4. It leads into a tubular structure.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) 1, 2, 3 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 3 and 4

What is the rank of India in the World Press Freedom Index 2021?
8. Which among the following given options is correct regarding ‘B’ group Vitamins?
(a) Most of them are water-soluble.
(b) Most of them are organic acids.
(c) Most of them are synthesized in the body.
(d) All the above are correct.

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
9. Read the statements regarding ‘light’ and choose the correct answer from the given options.
1. It takes approximately 11 seconds to reach the earth from moon
2. It takes approximately 8 minutes to reach from the sun.
3. It takes 4.22 years to reach from the nearest star Alpha Centauri.
Options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 135, 21 April
10. Consider the following statements and choose which of the following statements is/are correct.
1. A tennis ball and a football can have equal kinetic energy if they have equal velocities
2. A horse and a dog are running at the same speed; both have the same kinetic energy.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. 1(a), 2(c), 3(d), 4(d), 5(d), 6(b), 7(a), 8(a), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 26 April, 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session
Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

Are you sure you want to skip this step?
Are you sure you want to skip this step?