Home   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 136, 22 April

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.
1. Read the following statements and choose the correct option.
1. A skyscraper-sized cargo ship MV Ever Given recently stuck in the Suez Canal near Suez, Egypt. As it stuck across the canal, over 150 other vessels which were to pass the waterway were waiting for the obstruction to clear.
2. Ever Given vehicle was carrying cargo between Asia and Europe. The Suez Canal is a narrow, man-made canal that divides continental Africa from the Sinai Peninsula.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 136, 22 April_40.1
2. Consider the following statements regarding the ‘SEBI’.
1. The Market Regulator Securities and Exchange Board of India approved amendments to SEBI (Listing Obligations and Disclosure Requirements) Regulations, 2015.
2. It extended the requirement for the formulation of dividend distribution policy by the existing top 500 listed companies to the top 1,000 listed companies.
3. It also relaxed norms for the listing of start-ups.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1 only

What is the rank of India in the World Press Freedom Index 2021?
3. Read the following statements regarding the report of Rystad Energy and choose the correct option.
1. As per a recent report by Rystad Energy, by replacing humans with robots on oil rigs, the US oil industry could save more than $7 billion in wages.
2. The report suggested that two out of every 10 oil workers in drilling, operational support and maintenance of oil rigs could be replaced by automation over the next decade.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 135, 21 April
4. Which of the following states has the largest number of old vehicles in India, as per the recent Road Ministry Data?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Karnataka
5. Which one of the following bodies released the “Economic and Social Survey of Asia and the Pacific 2021” and estimated that India’s growth at 7% in 2021-22?
(a) ADB
(b) UNESCAP
(c) RBI
(d) World Bank

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 134, 20 April
6. Read the following statements regarding the “Potamophylax coronavirus” and choose the correct option.
1. Ibrahimi spent years working on a different type of Caddisfly species. The species was found in the Accursed Mountains.
2. It has now been named as “Potamophylax coronavirus”.
3. The newly found species of Caddisfly is different from those found in the Balkans. The new species is considerably smaller and lives in open and high-altitude zones, that is, 2,000 metres above sea level.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) 1 and 3 only
(b) 1, 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 133, 19 April
7. Which among the following Indian states has announced to launch the Affordable Rental Housing and Complexes (ARHC) scheme?
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Telangana

UPSC Prelims 2021: Last 3 months Strategy for UPSC preparation
8. Soma Mondal has been appointed as the new chairperson of SCOPE, previously she was the chairperson of which of the following companies?
(a) SAIL
(b) Indian Oil
(c) MTNL
(d) NTPC

Know about Global Diabetes Compact launched by WHO
9. Consider the following statements.
1. Leading Fintech Company, BharatPe has launched a new lending product named Distributor to Retailer (D2R) Finance.
2. The product would offer instant liquidity to distributors, wholesalers, traders and dealers.
3. This specialised product would focus on small and medium enterprises.
4. It would offer collateral-free loans of up to Rs 50 lakh for a period of seven days to 30 days, at lower interest rates.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) 1 and 3 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 132, 17 April
10. From which one of the following countries India has been approved a grant of ₹265 crores for improving the power supply of Andaman and Nicobar Islands?
(a) Japan
(b) China
(c) USA
(d) Russia
Ans. 1(c), 2(a), 3(c), 4(d), 5(b), 6(b), 7(c), 8(a), 9(d), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 136, 22 April_50.1

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 April, 2021

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.