Home   »   IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 133, 19 April

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which one of the following states has recommended a judicial inquiry against central agencies including the Enforcement Directorate?
(a) Uttar Pradesh
(b) Punjab
(c) Kerala
(d) Chhattisgarh

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 133, 19 April_40.1
2. Which of the following options is the theme of the ‘World Development Report’ 2021?
(a) Data for better lives
(b) Development after Covid
(c) Come together against Covid
(d) Fight against Covid
3. Read the following statements regarding ‘International Day of Solidarity with Detained and Missing Staff Members’ and choose the correct option.
1. Every year on March 25th, “International Day of Solidarity with Detained and Missing Staff Members” is observed by the United Nations.
2. It is marked every year on the anniversary of the abduction of a former journalist – Alec Collett.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 132, 17 April
4. Consider the following statements regarding the ‘therapy dogs’.
1. The ITBP has decided to utilise the services of retired combat canines/dogs as ‘therapy dogs’.
2. They would help the early recovery of personnel undergoing medical treatment.
3. They are to be used in the treatment of the soldier’s specially-abled children.
4. This is the first time in India, that retired canine elements are being used to serve the soldiers.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) 1and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 131, 16 April
5. In which one of the following countries the Indian Prime Minister launched the ‘Swarna Jayanti’ scholarships for the youth?
(a) Sri Lanka
(b) Bangladesh
(c) Afghanistan
(d) Bhutan
6. Which of the following figures, as of 31st March 2021, is the new milestone reached by the ‘Jal Jeevan Mission’ scheme across the country?
(a) 50 Lakh
(b) 1.5 Crore
(c) 3.5 Crore
(d) 4 Crore

UPSC Prelims 2021: Last 3 months Strategy for UPSC preparation
7. On which one of the following issues the Supreme Court-appointed committee with members of P. K. Mishra, Anil Ghanwat and Ashok Gulati?
(a) Agricultural Laws
(b) Scrutinize the Covid report
(c) Disinvestment
(d) Anti-conversion Laws
8. Read the following statements regarding ‘Biosphere reserve in Odisha’ and choose the correct option.
1. The Government of Odisha has proposed to form the state’s second Biosphere reserve at Mahendragiri.
2. The reserve will cover parts of the Gajapati and Ganjam districts in the Eastern Ghats.
3. Similipal Biosphere Reserve is Odisha’s first Biosphere reserve notified in the year 1996.
Options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 130, 1st April
9. Consider the following statements regarding the ‘Muktijoddha Scholarship scheme’.
1. The Government of India has announced scholarships to 2000 descendants of the Liberation Warfighters of Bangladesh under its new Muktijoddha Scholarship scheme.
2. It was announced in 2017.
3. The scheme aims to benefit 10,000 students from Bangladesh over a period of five years.
4. This year, 1000 students each from the Higher Secondary and Undergraduate categories have been given as scholarship directly in their account.
Choose the correct answer by using the given options.
(a) 1and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 133, 19 April_50.1

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
10. Which of the following bodies is announced to scrap by the Finance Ministry?
(a) Settlement Commission
(b) Financial Intelligence Unit
(c) Banking Ombudsman
(d) Financial Stability Board
Ans. 1(c), 2(a), 3(c), 4(d), 5(b), 6(d), 7(a), 8(c), 9(d), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 19 April, 2021

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.